Category Archives: Tag

Blog Award

Dah lama rasanya tak buat entri blog award nih. Dulu masa awal-awal buat blog, jenuh asyik buat entri TAG, Award la sampai nak tag kawan-kawan pun tak tahu siapa dah, sebab semua pun kena tag yang sama, haha! Sampai satu tahap, saya tak larat dah nak buat tag lagi, pastu kawan-kawan pun dah malas nak tag saya agaknya la, huhu!

Disebabkan saya kebuntuan entri sejak kebelakangan ini, saya dengar berbesar hatilah menerima lah Anugerah ini dari kawan-kawan yang sudi men-awardkan kepada diri saya ini iaitu asmaa, laili, arelong dan ely, mekasih banyak-banyak, muah-muah!

Saya juga kena cerita 7 perkara tentang diri saya iaitu..

1. Off course, dengan vangganya saya adalah salah seorang ‘exclusive pumping mother’ selama hampir setahun 6 bulan, 23 haribulan ini genaplah setahun setengah saya hanya memerah. Lagi 6 bulan tamat misi sehingga 2 tahun. Mudah-mudahan!

2. Saya berketinggian 170 cm (relevan kah..haha!)

3. Dulu masa belajar, saya selalu berangan yang saya akan bekerja disektor perbankkan, kemudian menjadi manager bank dan kemudian gabenor bank negara, ahaks! tak pun berangan nak jadi remiser ke. Selama 4 tahun bersengkang mata untuk mendapatkan ‘ijajah’ dalam bidang kewangan, segala selok-belok kewangan dan pelaburan dipelajari dan tah hape-hape lagi lah tentang duit ni, huhu.

(Giler posing betul, haha!)

Akhirnya saya menjadi salah seorang ‘proud’ stay at home mom. (Kena tambah ayat proud sebagai motivasi diri,hehe!). Semuanya diatas permintaan suami supaya saya tidak bekerja. Dahulu saya memberontak, tapi kini saya pula berterima kasih padanya. Dan kini saya berubah bidang, dari ‘manager-remiser wannabe’ (hihi) saya menjadi seorang lactivist!

4. Saya suka menyanyi,..lalala! Tahukah anda (haha, macam mode TVIQ la plak) Saya pernah ditawarkan untuk menyertaikan AF1, setelah lulus pada sesi uji bakat program itu pada tahun 2003. Tetapi saya menolak kerana tidak sanggup nak extend semester akhir saya pada masa itu. Masa zaman itu, orang tak tahu lagi konsep progam AF bagaimana, yang datang ujibakat hanyalah lebih kurang 400 ke 700 begitu bunyinya.

Orang-orang sama-sama batch dengan saya semasa uji bakat tu adalah burn, atie, yang lain-lain macam vince tu tak nampak la sebab ujibakat dipecah-pecahkan pada banyak-banyak bilik dan juri bertugas semasa ujibakat saya dulu adalah siti hajar, korie dan ajai. Masa tu takda kad-kad hijau ke merah ke. Peserta ujibakat yang berjaya akan terus dibawa ke stage yang kedua yang iaitu ke sebuah bilik lagi untuk sesi ujibakat personaliti plak, ala-ala cam nak interview artis la depa buat, nak tengok bagaimana kita handle soalan-soalan yang ditanya. Nasib masa tu takda kena menari bagai.

Bila berjaya, saya terus diberi borang berhelai-helai untuk diisikan, macam-macam ditanya antaranya, pilihan lagu feveret lah, nama-nama kawan karib lah etc. Selepas 2-minggu saya dapat call dari astro bertanyakan sama ada saya boleh commit untuk berada di ‘akademi’ selamat 3 bulan tidak boleh ada perhubungan dengan dunia luar (masa tu takda idea ‘akademi’ yang dimaksudkan, hihi). Memang tak sanggup, tapi bila pikir balik, i’m happy dengan apa yang saya ada sekarang ni. Sekian.. hihi!

( Zaman muda-mudi,huhu..tak dapat gi AF, terus gi Genting. First time tau nih! Orang lain dah 2-3 kali turun naik dah! Warghhh, bezanya acikk sikalang, sob, sob!)

5. Bagus juga saya tak gi AF, at least saya jadi lebih passionate dalam apa sahaja yang berkaitan breastfeeding. ^-^ apekah kaitannya…

6. Saya pernah 2 kali diet sepanjang umur saya ini tau. Tak percaya? Lihat gambar dibawah ini, ekeke. Dari 80++kg selepas SPM, hingga berat saya hanya 60kg semasa gambar diatas dan dibawah ini, huhu! Kemudian saya naik semula semasa konvo dan selepas-selepasnya. Dan saya diet kali kedua semasa sebelum wedding saya, mujur masa sebelum tu berat saya tak naik sehingga 80kg lagi. Kemudian berat saya terus naik dan naik hingga lah ke laaa ni.

7. Akhirnya, jenuh nak pikir sampai 7 ni. Saya bercadang untuk diet semula buat kali yang ketiga setelah tamat misi EP saya pada 23 oktober tahun ini. Kalau belum ‘sangkut’ la..hihi! Berat saya ketika ini sudah mencecah 80++kg semula.

Nota saya: Hanya mahu mengimbau kembali zaman-zaman muda-mudi, tiada maksud yang lain.

Advertisements

Tag yang ke-4 & 5

Tag yang ke-4
Untuk menjawab tag ke-4 dari
nazra, tag ni rasanya macam ku dah buat. Tag Fotofunia..di entri ini.

Tag yang ke-5
Yang ni tag dari shinta_mum, tag cabaran langsing. Wahh ku tak suka tag2 begini.

1. berapakah ketinggian anda sekarang & berat anda sekarang?
berat 82kg (haha..berat dah ni..)
tinggi 170cm

3. Berat paling tinggi dlm sejarah anda & usia anda ketika itu?
Berat masa ku pregnant, 92 kg rasa nya, dan berat sekarang, 82 kg diusia ku 28 tahun.

4.apakah makanan sampingan anda untuk memiliki tubuh langsing & kejayaan anda dgn makanan itu?
Kalau sekarang ku lom berdiet lagi. Kalau dolu2 diet masa berat ku ala2 80 kg masa zaman2 blajar dulu..ku diet dgn tak makan nasi, makan roti jer, exercise (berlari2 anak kat bilik, sit up) selama setengah jam tiap2 hari.

5.berat paling rendah yang anda pernah dapat & usia anda ketika itu?
Berat ideal ku iaitu 58kg. Masa tu tahun 2004, 23 tahun kot

6.anda pernah menyertai program kelangsingan badan? nyatakan kejayaan anda?
Tidak pernah sebab ku kemut duits..haha

7.apakah yg menyebabkan berat anda naik mendadak?
Sebab ku tak jaga makan huhu!dan tak eksesais dah..

8. apakah target anda untuk kurus selepas ini?
Nak turun kan slowly pada 70 kg. Tapi kenala bersabar sampai azri dah setahun lebih dulu kot baru nak pikir2 diet ni..hahaha!

9.memiliki gambar anda dulu & kini?
haha..dulu kini dan selamanya…

10. sila upload k?


Ni masa zaman vogeh2..ahaks! Tahun 2004 la lebih kurang tu.


Ni waktu di Support Group Meeting (SGM) di Tasik Cempaka tempohari. Ayoyo, ku yang besar gorgon ditengah2 itu. Sebelah kiri tu lis dan kanan nanie143.

Tag ke-3

Kali ni tag dari ila pula..

1. If you can be an animal, what will u be? Why
Ku nak jadi kucing hutan (ni kes tengok majalah 3 tuhari..ekeke), sebab nampak exotic eheh!

2. If you robbed a bank, what do you want to do with the money?
hoho, tak baikkk punyaa soklan ni, sbb tak baik makan duit haram, tak jadi darah daging nanti, kui kui!Tapi just for fun kan, duit tu ku nak beli kereta, laptop, hp, ni memang tak habis ni kalau nak senarai ni..hihi

3. If you can teleport yourself anywhere in the world, where do you want to be? why?
Aku nak pegi melancong satu dunia, tapi mula2 biarlah pergi umrah dulu..muahaha!pastu ku nak pegi negara yang ada salji dulu..hihi

4. If you know that you are dying, what is the last meal that you want? why?
aku nak makan kat ‘chicken cordon bleu’ kat secret recipe. Dah lama siots ku ngidam nak makan ni, last time ku makan masa tengah preggie 7 bulan dulu.

5. If you can only kill one person in this world, who is the person? why?
Aku takde perasaan lak nk bunuh2 nih..klu ade pun regim zionis kot..haha!

6. If you can choose either to have more than 24 hours a day or can live more than 100 years, what is your choice? why?
Aku pilih nak lebih dari 24 jam sehari, supaya aku ada cukup waktu untuk rehat selepas mengepam..ngeh!

7. If you can date celebrities, who is that person? why?
aku nak date dengan Rob Thomas, vokalis ‘matchbox20’..

8. If you can only have 1 thing in this world, what should that be? Why?
Hidup tanpa masalah/dugaan..

9. If you have the opportunity to tag 7 of your friends, who are they? why?
Hahaha, kerana tag ini dah berkurun ku perap, so ramai juga dah buat tag ini…

Tag: Sexy Me

Tag dari AS..dah berkurun baru ku nak bikin..haha

Rules
1. Tangkap @ sertakan 3 keping gambar anda yang anda rasakan paling seksi.

2. Tak semestinya tak berpakaian atau mendedahkan. Mungkin anda rasa senyuman anda masa itu adalah seksi. Sertakan!!!

3. Nyatakan kenapa gambar itu begitu seksi di mata anda?

4. Tag rakan-rakan anda yang seksi – ya korang la seksi..

5. Selamat berseksi….

Hmmm, apo eh yang seksi ni. Ini pun ku kira seksi jer la..ekekek!

Gambar ni masa azri 5 jam selepas dilahirkan, di HUKM dan pertama kalinya mendakap azri. Warghh, rindunya saat2 ini. Begitu cepat masa berlalu, rasa bagai semalam jer ku melahirkan azri.

Gambar ni pula senyuman yang pertama-tama kalinya. Sebelum tu asyik tido pejam celik jer. Takde emosi. Pastu tetiba dah pandai senyum pula dan dapat juga ku snap.

Haha, dalam banyak2 ku paling suka yang ini. Sebab ku rasa wajah dia sejibik cam aku..ye kah?muahaha!

Dengan ini ku berbesar hati nak mengetaq rakan2 blogers ku yang cekci juga (yang mana tak di tag dgn tag ini lah) seperti herni, Luvhaziq, Fiza, dan saper2 lah yang volunteer nak amik tag ini, sila2..

Tag-Hobby

Tag hobby ni ku dapat dari Maryaaa. Toceh!. Dah lama ku nak buat tapi tak ku tak terfikir hobi yang specific. Then baru ku teringat, antara banyak2 hobi, selain menjahit ada beberapa hobi kku ini boleh dikira mengarut kot dan tak berfaedah pon..huhu. Sebab diantara semua hobi yang ku ada, ni lah antara hobi ku yang paling konsisten. Yang first ini, ku addict betul untuk kumpul kad dan reload kad. Segala jenis kad empat segi yang sama size lah. Tapi yang paling banyak kad yang ku kumpul adalah reload kad. Jenis-jenis reload kad yang ku simpan digi, hotlink, ring-ring, i talk etc. Selain tu termasuk la kad-kad royalti yang tak pakai bonuslink, realrewards, kad atm yang lama-lama, copy card, eii banyakla..pendek kata segala jenis kad yang keras berbentuk segiempat tepat lah kusimpan, hihi! Yang paling kronik, lesen-lesen memandu yang expired pon ku simpan. Kad-kad ni ku kumpul dari zaman ku belajar dulu. Kalau kira balik, nilai kesemua reload kad ini mencecah RM3 ribu rasanya, hoho! Laa ni, ku dah tak kumpul reload kad sebab tak pakai prepaid dah..ehehe! skang kumpul italk atau ring-ring atau ade member2 ku juga yang suka sedekah topup kad diorang,hihi!

Hobi ku yang kedua ini pula, suka kumpul segala bagai paper bag dan bag-bag utk letak barang. Sebab sebelum ada azri ku suka pegi ekspo, sebab kat situ je tempat-tempat yang diorang banyak kasi paper bag atau bag-bag kain tu (ala tak tahu nak panggil apa). Sebenarnya beg-beg macam tu ada banyak lagi yang ku kumpul. Tapi selepas kahwin, beg-beg ku ini dah semakin berkurangan..kenapa? sebab hubby ku kadang-kadang ambik nak buat letak barang-barang dia. Kerana hubby terchenta kan..takpelah!kui kui! Kadang-kadang ibu ku pun rembat gak nak buat letak barang kalau pegi pasar malam ker..

Tag-PhotoFunia

Kali ni dapat tag dari amyatie. Wah ku suka tag efek gambar ini. Harus ku pergi download lagi macam-macam efek di situ.

1st, download your favourite photo using effects at http://www.photofunia.com

1. Do you think you are HOT?
Yeah, i was hotzz, vogeh da vaazzz beforeeee…….

2. Why do you like this picture?
Ini gambar kahwin ku. Masa malam persalinan bagai..wakaka! Missed that moments and ‘myself’.

3. When was the last time you ate pizza?
Sebelum ku melahirkan azri. Lebih kurang 6-7 bulan lepas lah rasanya. (Wah ni yang teringat nak pekena balik ni)

4. The last song you listen to?
Agnes monica-Matahari. Tu pun ku dengar kat blog mama_lin

5. What are you doing right now besides this?
Pumping. (Haha, ni la keje ku!)

6. What name u prefer besides yours?
None. ‘Nurhayati’ would be just fine kot! Takkan nak tambah ‘siti’, ‘sri’, ‘Nurul’ atau ‘Ku’ ker (haha ni kata luvhaziq ku tiru nama die lak,ekeke) mcm tak kena jer.

7. People to tag
Hoho, ramai dah kena tag ini juga. So ku tag siapa yang kurasa belum la yer;

Maryaaa
Herni
lin
charming liz
ila
As
Fiza
shinta musraika
My aqeelah
Ibu arifa
Asmaaa
Ummiaqeef

8. Who is no.1?
Maryaaa, orang pertama yang ku kenal melalui susu ibu.com. Itupun kebetulan sbb ku beli cooler bag AR dari dia.

9. No.3 is having relationship with?
Lin-Her husband and beloved son adwan..

10. Say something about no.5?
Ila-one of my SI member. Selalu menjengah ke blog ku juga..ekeke!

11. How about no.4?
Lis-Member SI , selalu jumpa di konferen YM

12. Who is no.2?
Herni-Member SI, selalu nama nama jer kat forum. Baru dapat bersuamuka di SGM tempohari,hihi!

13. Others
As-member SI dan juga rakan bloggers
Fiza-member SI dan juga rakan bloggers
My-Aqeelah-member SI dan juga rakan bloggers
IbuArifa-member SI dan juga rakan bloggers
Asmaaa-member SI dan juga rakan bloggers
Ummiaqeef-member SI dan juga rakan bloggers
Shinta-member SI dan juga rakan bloggers

14. Sila jwb TAG ni yer kengkwn!!

TAG – 6th PHOTO

TAG GAMBAR FROM LIN

RULES
>Go to your photos folder in your computer.
>Go to the 6th folder of photos.
>Go to the 6th picture in that folder.
>Put the picture on your blog and a description of it.
>Invite six friends to join the challenge.
>Link them in your blog and let them know they have been challenged!

oo..kena amik gamba yg ke-6 dalam folder photos dan gambar yang ke-6 dalam folder itu kah. Kalau gambar tak cun, buleh ngelat kah…ekekek..

So, here’s mine..Folder yg ke-6 dlm folder foto adalah folder yang bertajuk ‘Others Photo>disebabkan dlm folder itu cuma ada 5 gambar sahaja, ni di buleh dikiragambar yg ke-6 dlm folder itu….hihi!pheww, seb gambar ni….(ni kes janji tak ngelat tau), memang inilah gambar ke-6 dalam folder yang ke-6 dalam folder album yang besar ku itu…


Ni gambar hubby masa bujang, bersama-sama dgn rakan-rakan UTM, baru pas habis main futsal…(aisey contact lens hijau tuh, kalian nampakkah!ekeke, ni kes perasan nak jadi ‘italian’ ler tuh!..FIY, hubby ku ini obsess dgn apa sahaja yang ada kena mengena dengan Itali. Feveret team bola dia adalah AS Roma. Sampai anak kami pun ada nama italian.kehkeh. (Ahmad Azri Azzuri…’Azzuri’ bermaksud biru dalam bahasa itali, hihi!). Cuma nak pegi honeymoon ker itali jer tak dpt..

6 orang yang ku nak dera..(jgn ngelat gambar tu yer korangs!)
1. amyatie-ni dah kena dera juga dgn lin
2.Maryaaa
3.Luvhaziq
4.herni
5.lis
6.ila


TAG – My Other Half

Rules:
Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.

*1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
ESPN

*2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
Haha..tak minat salad pon

*3. What’s one food he doesn’t like?
Halia

*4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
CNI tongkat Ali

*5. Where did he go to high school?
MRSM Jasin , UTM skudai

*6. What size shoes does he wear?
8-9-10 kot, hihi

*7. If he was to collect anything, what would it be?
PC’s & laptopss

*8. What is his favorite type of sandwich?
Any..

*9. What would this person eat every day if he could?
Nasi

*10. What is his favorite cereal?
Tak minat sgt

*11. What would he never wear?
Branded clothings!

*12. What is his favorite sports team?
AS Roma

*13. Who did he vote for?
PAS kot..hihi

*14. Who is his best friend?
Shahril..

*15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
Spending…

*16. What is his heritage?
Malay + Chinese (his mom was Chinese kids adopted by malay parents..hape ku skeaping nih!)

17. What is his favourite colour?
Azzuri=Biru..hihi in italian..

*18. What is his habit?
gentel jerawat2 bagai…

*19. What is he proud of?
His hardworks!

*20. Lastly, do you think he will read this?
yes..

*Who you want to TAG : –
aisey, ramai dah di tag ni…hmm, shinta_mum, as, aishah ???

TAG lagi….

Tag from Aishah, toceh!. Sekali kena TAG berkali2 dah…hambikk ko..hihi. Previously Tag four, yang ini Tag Five pula, haihh macam berjanji-janji pula

5 things found in my bag:

  1. Wallet
  2. Handphone
  3. Beg make-up
  4. Kunci rumah
  5. A girl things; pantyliner, pads

5 things found in my wallet

  1. IC ku..
  2. Mykid Azri
  3. Segala bagai kad (kad kredit, kad loyalty, kad atm & kad2 lain yang menyemak jer
  4. Lesen memandu
  5. Duits

5 favourite things in my room

  1. Teko wangian aromaterapi dgn lilin ( buat2 lah paham camana bentuk itu)
  2. Air-cond
  3. Kipas (pasal selalu off aircond bila dah sejuk sgt kemut elektrik
  4. Wardrobe + 5 tier file cabinet yang diconvert jadi tmpt simpan brg2 azri khazanah bagai
  5. kapet bulu-bulu..

5 things I’ve always wanted to do

  1. Menjahit (Langsir,Baju kurung, baju melayu azri, CD???)
  2. Nak bukak kedai (tak kisah la kedai ape, online ker, janji bisnes!)
  3. Breastfeeding Azri (ended up being fully expressing, takpela either way pon, janji azri minum susu ibu juga)
  4. Nak excersize diet bagai
  5. nak sambung master (tapi tak penah yg dapat!..hihi)

5 things I’m currently into

  1. Pam, pam & terus mengepam..
  2. Bloggingsss with lotsa luv info..
  3. anything to do with exclusive expressing/ pumping
  4. Baby things
  5. Online shopping

5 people to tag

  1. Amyatie
  2. Maryaaa
  3. Fiza
  4. Liz
  5. iLa@ultragirl

Selamat berTagingss kalian yer.

Tag : Four

Reply Tag dari Liz:

FOUR NAMES THAT FRIENDS CALL YOU:

  1. Hayatie
  2. Yatie
  3. Yatt
  4. Nur (Ni memang ‘jarang-jarang’)

FOUR MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE:

  1. My Birth date
  2. Family Birth dates
  3. Our anniversary
  4. The day Azri was born

FOUR THINGS YOU’VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES:

  1. Pumping
  2. Update blog
  3. Makan
  4. Kasi azri susu

FOUR WAYS TO BE HAPPY:

  1. Seek for Allah blesses & forgiveness
  2. Mind setting
  3. Pegi jalan2 cari makan 🙂
  4. Shppping wey

FOUR PEOPLE YOU MISS FROM YOUR PAST:

  1. Arwah Abah
  2. Schoolmates
  3. Coursemates
  4. My long2 childhood frens

FOUR GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE:

  1. Medela Freestyle 🙂
  2. Cooler & diaper bags (2 in 1, ade ker)
  3. Sling bag
  4. Compact car..hihi

FOUR OF YOUR FAVORITE HOBBIES:

  1. Surf the internet
  2. Sewing
  3. Reading
  4. Travelling

FOUR PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION:

  1. Sabah
  2. Sarawak
  3. Bali
  4. Australia

FOUR FAVORITE DRINKS:

  1. Teh O ais limau
  2. Coffee
  3. Fruit juice
  4. Chocolate Drinks

*Tapi 1&2 takleh minum dah..sob!

FOUR THINGS ALWAYS FOUND IN YOUR BAG:

  1. Handphone
  2. Compact Powder
  3. Lisptick
  4. Wallet

FOUR FAVORITE COLORS:

  1. Blue
  2. Brown
  3. Grey
  4. Black

TOP FOUR HANGOUTS:

  1. Jusco
  2. Mines
  3. Tesco
  4. Kedai makan

TOP FOUR U LOVE SO MUCH:

  1. Hubby
  2. Ahmad Azri Azzuri
  3. My mother
  4. My belongings

TOP FOUR “THINGS” SPECIAL TO YOU:

  1. Spectra3
  2. Handphone
  3. wallet (hantaran kawen tu)
  4. Buku log pumping ku..hihi

TOP FOUR WHO YOU THINK WILL ANSWER THIS SURVEY:

  1. Amyatie (awal2 dah buat..heh!)
  2. Maryaaa
  3. Fiza (byknye hutang TAG mu)
  4. Aishah


TOP FOUR REASONS WHY YOU ANSWERED THIS SURVEY:

  1. Sbb dah kena TAG dari Liz
  2. amyatie pun dah tag ku juga
  3. saje nak banyakkan entry ku
  4. Suka-suka