Category Archives: Home Deco

Tips pemilihan Bentuk Meja Makan

Baru tadi saya cerita pasal perabot meja makan kan sama ada yang bulat atau empat segi. Harus cargas saya mengugel untuk menjawab curiosity level diri yang tinggi ini hehe.

Bentuk meja makan
Saiz meja makan adalah faktor utama menentukan bentuk meja. Antara bentuk meja makan adalah:

Meja segi empat tepat
* Sangat sesuai untuk makan secara santai dan juga sesuai untuk makan secara romantik kerana boleh diduduki dua atau empat orang.
* Dapat menjimatkan ruang bila digunakan pada ruang kecil.
* Tidak sesuai digunakan dalam bilangan yang ramai.
Meja segi empat bujur
* Boleh menyediakan bilangan tempat duduk yang ramai
* Boleh menolong memanjangkan ruang
* Kurang sesuai dengan cara makan orang Asia jika hidangan tidak boleh dicapai pada bahagian hujung.Meja segi empat bujur
* Boleh menyediakan bilangan tempat duduk yang ramai
* Boleh menolong memanjangkan ruang
* Kurang sesuai dengan cara makan orang Asia jika hidangan tidak boleh dicapai pada bahagian hujung

Meja bulat
* Sesuai untuk merangsang perbualan
* Berkesan dari penyesuaian pada ruang yang tidak sama
* Tidak sesuai dalam ruang kecil dan memerlukan ruang lebih berdasarkan bilangan tempat duduk.
* Perabot yang mesra keluarga
Perabot yang mesra keluarga bermaksud bahawa perabot yang digunakan mestilah mempunyai ciri ciri keselamatan, tahan lasak dan mudah dibersihkan.Antara ciri reka bentuk perabot mesra keluarga yang selamat adalah seperti mempunyai bucu meja yang bulat dan tidak tajam dan kemasan kayu yang senang dan tahan dikesat apabila kotor.Selain itu bagi kemasan fabrik pada kerusi juga boleh dibuka dan kemudian boleh dibasuh jika berlaku kekotoran pada lapik tempat duduk kerusi.

Untuk artikel sepenuhnya boleh baca disini
Info: Senihias.com
Jadi, confirm saya nak meja makan bulat pula kali ini. Lebih selamat. Ditambahlah dengan hero2 yg suma suka berlari2 kesana kemari. Takpe..kalau tak best sok2 tukar lagi..aci tak? Haha
Cerita pasal bucu meja. izzet pun pernah eksiden langgar buju meja display kat shopping mall bulan lepas. Masa menangis tak perasan lagi. Tak lama pastu baru perasan ada darah meleleh bawah dagu.
Advertisements

The House of Happiness

Hehe title sempena filem “The pursuit of Happiness”..

Semalam pusing2 lagi kat rumah baru. Kebetulan orang tengah pasang meter. So dapat lah masuk. Kunci belum dapat lagi tapi everything semua dah setel..skit hari lagi kot. Tinggal depa nak masuk air je pula.


Anak2 dah seronok berlari kehulur kehilir kat laman. Tak sabarnya kami nak masuk rumah ni


Ada family hall. Dah berangan nak buat tempat aktiviti family kat sini, bersantai, tengok tv, aktivi2 dgn anak2..yo la sangattt!


Azri dah pilih bilik dia kat belah kanan tu..hehe dekat skit dgn master bedroom. Tak sempat nak snap lagi pasal org tu nak kunci pintu dah. Dan yang paling saya suka, bathroom tak sharing. Setiap bilik ada bilik air sendiri..I loike 🙂

Sementara tu kitorg dah survey2 gak perabot2 kat sini..antara yg dah dalam KIV list, (kiv je tak beli pun lagi hehe!):


Display cabinet utk ruang tamu. Sekali dgn sofa.


Saya tertarik dgn kitchen Bar counter ni..tapi tak pasti la boleh masuk ke dak kat ruang dapur yg agak terhad skit lepas letak kitchen cabinet nanti. Ruang dapur ni kena extend lagi sampai belakang baru rasa luas..


Saya macam nak pilih meja makan bulat sebab ruang dining pun agak terhad..samaada nak buat kat sebelah tangga tu tapi akan berdepan dengan ruang tamu..atau kat ruang dapur je terus..dipisahkan dengan bar counter tu. Wah excellent ko berangan..haha

Untuk perabot bilik azri dan izzet saya tengah survey antaranya:


Yang ini atau…


Yang ini..dua double decker bed. Kat tempat tangga ada almari bawahnya boleh letak baju.


Yang ini design oversea..saya tengok dekat FB Look4design ..menarik juga. Boleh mintak company atas tu tolong custom made kan..huhu

Wahhh..banyak lagi nak beli ni. Kalau dapat satu rumah nak upload tp nak upload entri ni selowww pasal muntah pic je.. :p

posted from Bloggeroid