Category Archives: EP Tips

To all EP&PT-Pumping Moms

*PT-Part Time 🙂

I got soooooo many queries from moms who seeking reassurance (most probably) especially those concerning about their pumping output. I used to be a full time pumping mom (Exclusive pumping) and from the experience, pumping output do varies from time to time. While everything else is on the track (i mean: the pumping routine or shall i called ‘pumping regime’ 🙂 etc), just sit back, relax and keep on pumpin’ ………….. (^_______^)

Its a reading time, peeps! Some may have seen this article. For those who not:

I’m not pumping enough milk. What can I do?

By Kelly Bonyata, BS, IBCLC

Introduction

Milk supply normally varies somewhat throughout the day and over weeks and months. As long as baby is allowed to nurse on cue, your milk supply will accomodate baby’s needs. However, when mom is pumping part-time or full-time, pumping output can become an issue due to a few factors:

  • The ability to measure how much milk you are pumping makes any decrease in pumping output more obvious and more worrying, even if it’s a normal variation.
  • Pumping moms generally need to pump x amount of milk for baby for a particular day, and it can be quite stressful when mom does not pump this amount.
  • No pump can remove milk from the breast as well as an effectively nursing baby, so pumping does not maintain milk supply as well as a nursing baby. Because of this, the greater the percentage of baby’s nourishment provided by pumping (rather than direct breastfeeding), the greater the possibility that mom may have to work harder to maintain supply.

What is normal when it comes to pumping output and changes in pumping output?

Most moms who are nursing full-time are able to pump around 1/2 to 2 ounces total (for both breasts) per pumping session. Moms who pump more milk per session may have an oversupply of milk, or may respond better than average to the pump, or may have been able to increase pump output with practice. Many moms think that they should be able to pump 4-8 ounces per pumping session, but even 4 ounces is an unusually large pumping output.

It is quite normal to need to pump 2-3 times to get enough milk for one feeding for baby (remember that the pump cannot get as much milk as a baby who nurses effectively).

Many moms are able to pump more milk per session when they are separated from baby. Milk pumped when you are nursing full-time is “extra” milk — over and beyond what baby needs. Don’t get discouraged if you are trying to build up a freezer stash when nursing full time and don’t get much milk per pumping session — this is perfectly normal and expected.

It is very common to have more milk than baby needs in the early weeks, which regulates down to baby’s needs over the first few weeks or months. When your milk supply regulates (this change may occur either gradually or rather suddenly), it is normal for pumping output to decrease. For moms who have oversupply, this change often occurs later (6-9+ months postpartum rather than 6-12 weeks).

It is normal for pumping output to vary from session to session and day to day. Having an occasional low volume day is not unusual.

During a growth spurt, don’t be surprised if baby drinks more expressed milk than usual, making it harder for mom to provide enough expressed milk. Growth spurts are temporary – try increasing nursing and adding a pumping session or two at home until the growth spurt is over.

Menstruation or ovulation can result in a temporary drop in milk supply. You might also notice cyclical dips in milk supply before your period returns, as your body begins the return to fertility. Hormonal changes also cause milk supply to decrease during pregnancy.

Remember that the amount of milk that you pump is not a measure of your milk supply!

What can cause a decrease in pumping output?

First, consider the possibility that baby is being overfed when you’re apart. If this is the case, you may actually not need to be expressing as much milk as is being requested. This is certainly not always the case, but it is not at all uncommon. See How much expressed milk will my baby need? for additional information.

When you do need to pump more milk, the first thing to check is your pump:

  • Are you using an appropriate pump for the amount of pumping that you do?
  • How old is your pump? If you have an older electric pump (particularly older than a year), or if you are pumping more often than the pump was designed for, the motor may be wearing out.
  • Many times a decrease in pumping output is because pump parts need to be replaced. Have you checked your pump and replaced any parts that are worn or that haven’t been replaced in the last 3-6 months?
  • Do you have a type of pump (like the Avent Isis) that benefits from occasionally boiling the boilable parts?
  • Switching to a larger pump flange makes a difference in pumping comfort and/or output for some moms. See Choosing a Correctly-Fitted Breastshield for more information.

Supply-demand cycle:

  • Have you reduced the number of pumping or nursing sessions recently, or cut back on nursing/pumping in other ways? Milk production is a demand-supply process. More nursing/pumping results in a greater milk supply. If you consistently decrease nursing or pumping for several days, your overall milk supply will decrease and you can expect to see a decrease in pumped amounts.
  • Has baby started solids recently? As baby eats more solids and takes in less milk, overall milk supply naturally decreases and you may see a decrease in pumping output. You may not notice a change in nursing pattern, as some babies nurse just as often, but take in less milk during those sessions. If baby started solids early (before around 6 months) or is eating lots of solids early on, you are more likely to notice a drop in supply. A very gradual start to solids around 6 months or later is less likely to affect milk supply.

Hormonal causes of decreased milk supply:

  • Have you started hormonal birth control recently? Hormonal birth control, particularly that containing estrogen, can significantly decrease milk supply.
  • Are you expecting either ovulation or your period soon, or has it recently started?
  • Are you pregnant?

Taking care of mom:

  • Have you started a strict diet? Are you getting enough calories? Snacking during the day on healthy, protein-rich foods may be helpful.
  • Are you drinking to thirst? Some moms, particularly when they are at work, will get busy and forget to drink enough fluids.
  • Are you getting enough rest? This can be hard to do when you have a baby. Try to go to bed a little earlier and to take a nap each day on your days off. Consider co-sleeping so you can get more sleep. Just a little added rest may make a big difference.
  • Have you been under an unusually large amount of stress? Stress can affect let-down and pumping output.
  • Have you been sick? Illness, especially if you have a fever, mastitis or get dehydrated, can result in a temporary decrease in milk supply. Some medications can also decrease milk supply (hormonal birth control, pseudoephedrine, ethanol/alcoholic beverages, bromocriptine, ergotamine, cabergoline).

See also Hidden Hindrances to a Healthy Milk Supply

How can I increase pumping output?

To speed milk production and increase overall milk supply, the key is to remove more milk from the breast and to do this frequently, so that less milk accumulates in the breast between feedings.

Increasing frequency

  • Nurse more often when you are with your baby.
  • Are you pumping frequently enough? Is there any way you can add a pumping session at work? If necessary, when pumping times are very limited, adding even a short 5 minute pumping session is better than not pumping at all.
  • Add a pumping session or two outside of work hours or on the weekend. Try pumping after baby nurses, or pump one side while baby nurses on the other side. You might also try pumping while baby is napping, at night, or when baby goes longer than usual between nursings.
  • Does your baby complain about slower milk flow when you pump between nursings? If so, try single pumping between nursings, instead of double pumping. Although single pumping is not as effective for increasing milk supply, this leaves one breast more full, so the milk will flow more quickly. See also these tips for babies who want a faster milk flow.
  • Try cluster pumping, instead of a regular nursing/pumping session. Sit down with your baby and your pump, and nurse and pump every half-hour to hour for several hours.
  • Some moms find it helpful to do a 2-3 day long power pump every couple of weeks to “super charge” their milk supply. This is simply a nursing vacation with pumping added in. On these days, get lots of rest, nurse very frequently and pump after as many nursing sessions as possible.

Removing more milk from the breasts

  • Are you pumping long enough? When pumping to increase milk supply, it’s recommended that you (double) pump for at least 15 minutes; to ensure that the pump removes an optimum amount of milk from the breast, keep pumping for 2-5 minutes after the last drops of milk. If you don’t always have time to pump this long, remember that adding even a short pumping session (increasing frequency but perhaps not removing milk thoroughly) is helpful.
  • Use a good double pump. Double pumping generally results in better pumping output and is better for maintaining milk supply. Pump quality can make a huge difference in pumping output, and different moms have better results with different pumps. However, some moms with abundant milk supplies do not respond well to pumping (even using the best of pumps) and do not get much milk when pumping. These moms may get better results using manual expression.
  • Use breast massage and breast compression.
  • If your pump has a soft shield or shield insert available (for example, the Medela SoftFit breastshield or the Avent “Petal” massager insert), then try using the pump with and without it. Some moms have also found that they can use the Avent “Petal” massager inserts with other brands of pumps (for example, Medela or Ameda). Some moms get better results with the softer shield; some get better results without it.
  • Switching to a larger pump flange increases pumping output for some moms.

Galactagogues

  • Many working and pumping moms have found that eating oatmeal is very helpful for increasing pumping output. It can also be helpful to snack on protein-rich foods during the day and to have something to drink every time you sit down to pump or nurse.
  • Many moms have gotten good results using fenugreek or other herbs to increase supply, either on a short- or long-term basis. This is most effective when combined with increased nursing/pumping.

Other things to try

The following things are useful for maximizing nursing and minimizing the amount of expressed milk that baby needs while you are away.

Nurse right before you leave baby and immediately after you return from work. Make sure your care provider does not feed baby right before you are due to return.

Has your baby started solids? If so, have your care provider offer all (or most) solids, and only (or mainly) breastfeed when you are with baby. By doing this, baby may need less milk when you are apart (due to the solids) and will nurse more when you are together. This can both help your supply (more nursing) and decrease the amount of pumped milk you need to provide.

Encourage baby to “reverse cycle” – reverse cycling is when baby nurses frequently when mom and baby are together (usually at night) and takes little milk when mom & baby are separated.

Advertisements

Hyperstimulation & Power Pumping

Apa dia hyperstimulation & power pumping? Kalau mengikut pemahaman aku, kedua-duanya membawa maksud yg sama je. Ianya adalah satu kaedah atau teknik pengepaman yang itensif untuk mempercepatkan proses pengeluaran susu. Menurut yang disarankan dalam kaedah ini, pam selama 10 minit, rehat 10 minit, kemudian pam semula 10 minit dan begitulah lah pada seterusnya, diulang-ulang hingga genap 60 minit. Kaedah ini berbeza daripada rutin pumping seharian yang biasa iaitu 30 minit. Idea disebalik kaedah power pumping ini adalah untuk mimick nursing pattern bayi yang biasanya menyusu begitu.
“..Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply, as is common in the nursing relationship during a growth spurt. To power pump, hook-up as you would for a normal pumping session, pump for 10-20 minutes, rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. The mother does this for about an hour, once per day, to increase supply. At other pumping times during the day, routine pumping is used. It can take about a week to see an increase, so don’t get discouraged…”
Pada yang mula-mula dalam usaha untuk membanyakkan lagi penghasilan susu adalah disarankan untuk melakukan teknik ini sekerap yang mungkin. Untuk melakukan power pumping tidak perlu sehingga 8x sehari (tapi jika boleh lagi bagus!) Sehari sekali pun sudah memadai atau jika berkemampuan dan mempunyai masa lebih, boleh dilakukan lebih dari satu kali dalam sehari. Namun tak ramai yang boleh tahan untuk melakukan kaedah ini kerana ianya adalah satu teknik yang sangat melecehkan, time-consuming dan sebagai lebih-lebih bagi yang sentiasa busy je namun disebaliknya, hasil yang memberangsangkan selepas melakukan ksaedah ini jika melakukannya dengan penuh kesungguhan dan kesabaran. Lebih-lebih lagi diawal-awal peringkat lactation period memang akan lebih cepat menampakkan kesan jika dilakukan dengan konsisten.
Pada awal2 zaman mengepam aku (eh ceh ceh, zaman mengepam mcm dah taiko plak..haha!)Aku memang buat teknik ni hari-hari. Sebab dulu memang susu aku tak meriah weh! Satu hari 10-15 oz je. Haha, ripleys believe it or not! Dalam 8x rutin pumping tu, satu kali mesti untuk buat power pumping. Tengoklah keadaan, kalau rajin lebih la dari satu kali dalam sehari. Yang paling bagusnya, aku buat ni time tengah malam. Hah, lagi mencabar! Aku ingat lagi, set jam pukul 3 a.m, bangkit pam 10 min, pastu set jam lagi 10 minit sebab nak tido sat 10 min tu. Pastu bunyi jam, bangkit lagi pam 10 min. Begitulah seterusnya sampai satu jam. Begitu lah rutin pumping bagai nak rak aku. Dan rutin power pumping ni berlarutan hampir kedua minggu juga lah.
Namun ianya satu usaha yang berbaloi sebab hasilnya ku nikmati hingga kini. Now aku dah tak buat lagi power pumping ni, aku hanya stick to regular pumping routine sahaja which is 30 min per session. Aku stop bila aku rasa milk production aku dah increase and increase dan mula stabil. Aku selalu advice orang untuk menjadi sangat konsisten dalam rutin pumping/nursing pada awal-awal 3 bulan pertama usia bayi, jangan skip night nursing and pumping. If baby tends to sleep longer at night, kejut untuk menyusukannya dan continue pumping for 10-15 min after that. Jangan biarkan breast tanpa dikosongkan for more than 2-3 hours, tidak kira siang atau malam, especially during night, sebab tu night nursing/pumping adalah sangat2 penting. And as a result you’ will sustain throughout the lactation period without a major issues to concern, insyallah!
I’ve come accross so many people yang dapat continue BF for more than 1 year dengan jayanya dan kebanyakkan mereka ini yang tidak pernah tinggal atau jarang2 tinggal night nursing /pumping session. Eventhough ada yang baby sleep longer at night, mereka-mereka ini still bangun untuk mengepam 1-2x in the middle of the night untuk bekalan EBM anak siangnya. So breastfeeding needs a BIG effort especially for working moms. Sesiapa haritu yang dengar BF talk by kak kamariah, sure dah faham apa situasi-situasi yang menyebabkan decrease in milk supply and so on.

EP Tips For EBM Feeding during night

Sejak dari isu EP yang bikin panas itu, aku dapat quite a few response from email especially, mengenai exclusive pumping ini, which is something yang aku rasa people are starting to accept exclusive pumping as the option to formula feeding when breastfeeding does not work out. Sebab ramai juga yang opt to EP rather than giving FM as a last resort. We need to have a moral support so that our effort tidak berakhir ditengah jalan. Sebab often EP among us feel isolated, alone and sometimes being misunderstood yang akhirnya tidak berjaya seperti yang diharapkan.

Bukanlah aku ingin menjadikan EP sebagai satu trend terutama kepada ibu-ibu yang refuse to breastfeed kerana fenomena EP ini agak berlainan jika dibarat. Disana terdapat juga dikalangan kelompok EP yang berEP kerana personal preference dan itu adalah satu isu yang berlainan dan perlu dilihat dari perspektif yang berbeza pula. Rata-rata kebanyakan ibu-ibu EP disini jika ditanya adakah mereka akan mengulangi EP ini lagi, jawapannya sudah pasti adalah TIDAK!.

Aku publishkan (dengan kebenaran) kiriman e-mail dari nor mengenai pengalaman dan perasaan beliau mengenai exclusive pumping. Dan juga some tips for EP untuk jawapan bagi pertanyaan kepada persoalan beliau mengenai EBM management during night feeding.

salam, Sis…
I was browsing your blog on entry about EP , nak comment tak leh sebab takde blogger account. However, I agree completely pasal org kurang paham pasal EP. I am an EP mom too :). My baby tanak direct feed sbb nipple confusion bila I start keje. Usaha? segala usaha dah buat, segala nasihat LC dah ikut… yg dpat tangisan, raungan (both me and my baby)… Production susu pun merudum gile masa tgh stress2 tu.. I end up produce sikt sgt samapi habis stock EBM yg penuh berkepuk dlm fridge tu..
And then I found an article ( wish I can remember to save it!) about the joy of EP and letting go the “guilt” of not directfeeding your baby.. Alhamdulillah, after I accept the fact my baby mmg tanak and I started regularly pumping ( every 3 hours day and night), my production dah ok balik.. berlebih2 lagi,… rezeki anak… myjourney mmg baru lagi… my baby baru 4 months, but I am determine to EP until he’s 2 yrs old…

Mmg bila baca dlm internet (Malaysian forum esp…) berdesing2 telinga, menitik airmata pun jadi bila some zealous BF mom dok lecture kita2 yg tak berjaya direct feeed.. mcm hina sgt la org yg tak berjaya ni… tanak pun recognise our effort to bagi jugak anak tu breastmlik w/pun tak direct…
Since you have EP quite some time, nak tanya sikit. Klu your baby bangun mlm2 nak minum (esp time dia reverse cycle – miunm mlm byk dr siang) , how do you do it? Eg : My baby dah nangis2 nak susu, the only susu yg ada is kat dlm fridge-sejuk.. takes time nak heat itup… nak pump pun ambik masa jugak.. u penah in that situation tak? or how do feed your baby mlm? nak tahu sgt.. sian tgk baby kena tunggu sementara either I pumped enough or susu sejuk tu panas…
thanks.

-CNMS-

Aku juga melalui situasi seperti yang nor lalui. Penyediaan EBM ketika waktu tengah-tengah malam memang agak menyukarkan, kerana apabila waktu tido, kita susah nak bajet waktu bila yang kita perlu prepare kan ebm. Dan bayi agak tidak sabar menunggu susu ketika waktu tidur berbanding pada waktu siang. Jadi untuk memudah aku supaya tidak kelam kabut tertunggu-tunggu EBM yang sedang dipanaskan, aku tidak memberi chilled EBM sebalik hanya memberi EBM yang baru diperah. Oleh kerana aku bangkit untuk pam 2x dari pukul 12am sehingga pukul 5am itu, tiada masalah untuk aku prepare EBM sebelum azri menangis, dan aku dah agak boleh bajet waktu2 yang dia nak susu.

Sebagai contoh, waktu tido azri selalunya around pukul 9pm, sebelum tido azri minum EBM yang dlm fridge. Bila dah tido, aku pam dan tak simpan fridge dah, just standby EBM tu untuk waktu tengah2 malamnya. Usually kalau waktu malam, the gap between next feeding tu paling lama pun 3 jam. So, by the time dia menangis nak susu tu should be around 12-1am. Since EBM dalam suhu bilik boleh tahan sehingga 4 jam, even 5 jam skali pun memandangkan suhu bilik ku yang agak sejuk ber-aircond, ngee! After feeding, aku pam lagi and standby EBM tu untuk feeding yang seterusnya lebih kurang 4-5am pula. Dan begitulah seterusnya. Dan biasanya susu aku will be at peak level around 5-6am, means bila time ni aku perah aku boleh dapat 2x ganda output dari biasa sometimes 3x ganda.

Begitu cara ku menghandle EBM ketika waktu malam. Aku make sure aku set jam supaya aku tak terlajak. Tapi ada kes2 juga aku terlajak tak sempat pam, still aku kena amik EBM yang sejuk dan panaskan jer. Tapi sebenarnya, aku lagi rela bangun dan pam dulu daripada amik EBM yang kat fridge. Kerana nursing/pumping at night adalah sangat crucial yang akan menentukan jangka masa penyusuan susuibu ini.

Mix EBM at different session

Bolehkah kita campur EBM yang diperah pada dua waktu yang berbeza?Kalau mengikut pemahaman aku adalah ‘boleh’ as long as ianya adalah dalam tempoh masa 24 jam dan haruslah kedua2nya berada dalam keadaan suhu yang sama ketika dicampur itu. Tetapi ada juga yang berkata-kata tidak boleh dicampur EBM yang diperah pada waktu yang berlainan pula atas alasan jangka suhu yang berlainan pada waktu ebm diperah dikhuatiri akan merosakkan susu tersebut kerana suhu negara kita berlainan dengan negara2 barat tu.

Aku tak tahulah sejauhmana authority kedua2 guideline ini kerana kebanyakan tiada atau tidak dijumpai exact research yang telah dibuat mengenai isu ini. So praktikal aku adalah berdasar teori2 yang aku dengar dari mereka2 terdahulu dan juga info-info yang aku kutip di internet. Aku quote la balik yang mana sempat aku baca dulu.

Can I mix breast milk that I pump at two different times?

Expert Answers

Jan Barger, R.N., M.A., IBCLC, lactation consultant,
Yes, certainly. If you’re doing a lot of pumping, try to mix batches pumped around the same time. The most common scenario is pumping on Tuesday and adding it to milk that you pumped on Monday. If the milk is already frozen, be sure that you cool the milk before adding it to what’s already pumped.

In other words, if you have 1 ounce pumped, cool it and add only that ounce to the frozen supply. Only add cold milk to cold milk or cold milk to frozen milk. Because you never want to waste breast milk, you might consider freezing it in relatively small amounts. This way, if your baby doesn’t take it all, you won’t be throwing it out.



Can I mix frozen breastmilk?

I have been expressing and freezing my breastmilk. I have bags with 1oz, 2oz and 3oz in – can I put the contents of different bags together to make up a 4oz feed?

Answer from Becky Flora, BSed, IBCLC http://www.breastfeed-essentials.com/storagehandling.html

While it was originally thought that a mother had to cool her fresh breastmilk before combining it with previously expressed cooled milk, the latest research now shows that you may pump directly into already refrigerated or cooled milk as long as the milk is added within 24 hours of the first milk expressed. You should then follow the storage recommendations based upon the time and date of the first milk expressed. You may pump directly into milk that has been stored at room temperature as long as you do so within 10 hours. This milk would need to then be used.

You may add your fresh milk to what you have already frozen as long as you chill the fresh milk first for about half an hour and it is a smaller amount than the amount that you are adding it to.

Kalau based dari quote yang kedua ni, even ada yang kata boleh terus campur ebm yang baru diperah dengan yang sedang sejuk. Tapi still aku tak follow gak yang itu. Aku still ikut guideline yang campur dalam keadaan suhu yang sama. Maksudnya, sejuk dengan sejuk etc.

Kalaulah tak boleh campur setiap ebm yang diperah itu maka jawabnya banyaklah botol-botol yang diperlukan dan penuhlah fridge, lagilah kalau EP macam aku ni. Apa-apa pun, by the end, jika nak beri ebm pada baby tu, katakanlah baby tu minum 4 oz, kena juga campur kesemuanya juga. Bagus juga kalau ada yang tidak campur EBM tersebut cuma samada leceh atau tidak sahaja. So again, terpulanglah pada masing-masing nak praktis yang mana satu idaman kalbu.

Can my breast pump decrease my breast milk?

Bila milk production kita menurun, kita mencari seribu satu alasan untuk meng-cover kenapa tiba-tiba milk production kita menurun. Seringkali kita tertanya-tanya adakah sebab breastpump kita yang semakin tidak power?Benarkah? Seringkali kali kita take for granted bila kita rasakan milk production kita dah stabil. Pada pendapatan aku yang tak seberapa ini. Breastfeeding bukan sahaja hanya fitrah semulajadi tanpa kita perlu berbuat apa-apa, sebaliknya memerlukan effort yang tidak kurang pentingnya untuk merealisasikan sehingga ke 2 tahun. Betul tak?

Aku sumarizekan content video ini serba sedikit. Menurut wndyw1, beliau diemelkan oleh seorang ibu yang telah berEP selama 8 bulan. Pada sebelum ini, ibu ini tidak mempunyai sebarang masalah berkenaan milk production nya. Tapi lately ini, ibu ini merasakan ada penurunan didalam outputnya. Dan si ibu ini bertanya adakah sebab breastpumpnya yang menyebabkan penurunan dalam milk productionnya. Dan jawapan si wndyw ini adalah TIDAK.

Menurutnya, si ibu ini melalui apa yang dikenali sebagai milk production cycle. Bukan disebabkan oleh breastpumpnya. Dan pada pendapatku juga, at this stage (pada ketika usia baby 7-8 bulan keatas), milk removal frequency from the breast adalah sangat crucial. Tapi malangnya, pada ketika ini lah kebanyakan kita sudah take for granted dengan milk production kita. Sebab kita rasa ianya dah stabil. Padahal sebenarnya, ianya akan start deteriorating.

Senario dulu dan kini:

1. Pumping
Kita sudah tidak kerap lagi mengepam seperti ketika awal2 masuk bekerja dulu. Kalau awal 2-3 bulan pertama, kita pam 2-3-4 kali di ofis. Kita bangkit waktu malam, tengah-tengah malam semata-mata nak kumpul stok EBM untuk esoknya.

2. Makan & Minum
Kalau awal2 2-3 bulan dulu. Segala bagai stok makanan dan minuman untuk upkan susu semua kita lantak. Minum air, soya bagai berkoyan-koyan. Sekarang, kalau teringat jer minum air. Padahal, bada perlu adequate water in order to produce extra milk

3. Breastpump
Dulu kita rajin angkut pam ke hulu-hilir, punya semangat nak mengepam. Sekarang, rajin awak pam manual aje. Nak bawa pam dah berat. Sudahnya jarang pam kat ofis sebab tak sempat dan lagilah dah manual.

Dengan senario2 tersebut mulai sebati dalam rutin kita. Tidak hairanlah jika satu hari nanti akan memberi kesan pada milk production kita. Pesanan khidmat masyarakat untuk diri aku juga. Hopefully semangat aku tidak pudar lagi.

How milk production work?

Disebabkan ku tak tahu nak meroyan apa dah. Meh ku nak kongsi sikit info ini yang aku terjemahkan mengikut suke-suke haku supaya lebih mudah aku faham. Oleh kerana selalunya, orang lebih senang menerima gaya penulisan yang lebih dmost santai dari yang berbentuk teknikal atau lebih2 lagi kalau dalam bahasa lain..haha!

Penghasilan susu ini dikontrol oleh 2 jenis sistem iaitu Endocrine dan juga autocrine. Penghasilan susu ini terbahagi kepada tiga peringkat. Pada dua peringkat yang pertama iannya dikawal oleh sistem endocrine iaitu secara hormonal. Dan jika semua hormon2 ini cukup, ibu-ibu akan mula membuat colostrum di akhir2 kehamilan lagi sehingga waktu bersalin. Dan endocrine sistem ini akan terus meng-control pengeluaran colustrum ini sepanjang tempoh ni sehingga 30 hingga 40 jam selepas bersalin. Pada ketika ini sistem endocrine ini meng-control sama ibu menyusu kan bayi atau tidak. Ibu akan mula merasa pengeluaran susu ini setelah 2-3 hari selepas bersalin.

Selepas daripada peringkat kedua itu, ianya akan bertukar kepada sistem yang dipanggil autocrine control system. Pada peringkat, hormon tidak lagi memainkan peranan utama lagi, pengeluaran susu di kontrol sepenuh di breast iaitu pengosongan breast yang sentiasa. Samada dengan breastfeeding atau breastpumping. Dimana, breast akan sentiasa menghasil susu jika susu sentiasa dikeluarkan dari breast. Kepantasan breast menghasilkan susu juga adalah bergantung kepada berapa kerap dan cepat susu dikosong dari breast. Lagi banyak susu terdapat dalam breast, lagi lambatlah production susu.

* FULL
Breast
= SLOWER
Milk
Production
* EMPTY
Breast
= FASTER
Milk
Production

Kesimpulan, tiada alasan mengapa susu berkurang, jika tidak melibat faktor2 kesihatan yang lain atau pun berkaitan dengan menstruation. Susu berkurang adalah kerana faktor diri kita sendiri, berapakah kita mengosongkan susu didalam breast? Berapa kerap kita mengepam sehari?atau berapa kerap kita menyusukan anak kita sehari? atau jika anak kita menyusu sekalipun adakah anak kita betul2 efisyen mengosong susu didalam breast? Faktor-faktor yang kita selalu anggap remeh ini lah menjadi punya susu mulai berkurangan. Dan setelah berkurang, ditambah lagi dengan faktor STRESS kerana memikirkan susu yang mulai berkurangan. Wallahualam.

Lari pecut

Cakkk! I’m backk! Aku bertungkus lumus lari pecut 100 meter bagai nak catch up stock EBM aku yang dah semakin pupus kerana gara growth spurt lagi ku kira. Dari stock ku tinggal 2, sekarang jadi 3, seterusnya 4 dan seterus-seterusnya yeah! aku masih lagi dalam mode lari pecut lagi sekarang.

Haha azri tinggal, bye bye, ibu dah nak celen awak yer! Sekarang kat rumah macam ada pertandingan melantak air,soya, air, soya! Dengan harapan aku dapat produce extra oz dari biasa. Ya, ini hasilnya. Sampai aku pun kena lari pecut 2-3 kali ke toilet juga. Sampai 2-3 kali trip jerang air. Aku kena up kan stock ku ni sampai sekurang-kurangnya 7, baru aku kembali tenang.

Tahukah?

Ini adalah olahan dari artikel yang ku jumpa. Kenapa dengan tiba2 kita rasa susu kita semakin kurang, padahal pam sebelum2 ini, dapat amount yang sekian-sekian. Tiba-tiba kali ni pam tak dapat amount yang sepatutnya! Padahal, sesi pam, pemakanan, stress level semuanya seperti biasa. Nak kata sebab period pun bukan. Apa dah jadi?. Sesuatu yang tidak kita jangkakan. Kerana kita tidak lagi bangun untuk BF atau pam pada waktu malam bila baby kita tidak lagi kerap bangun seperti dulu untuk menyusu pada waktu malam. Kita pun mengambil peluang keemasan ini untuk tido skali. Ye lah, setelah sekian lama tido terganggu. Ini adalah disebabkan oleh hormon ‘Feedback Inhibitor’ yang tugasnya memberi signal didalam badan terutama didalam pengeluaran susu. Yang selalu kita dengar..’bila breast dikosong, signal akan dihantar ke kilang untuk memproses susu dengan lebih lagi’… itu lah tugas hormon feedback inhibitor. Lebih kurang lah.
Feedback inhibitor bertindak lebih kurang macam ni, bila ia notices yang kurang/tiada permintaan susu pada waktu malam/tengah malam, ia akan menghantar signal kepada mamary glands untuk tidak membuat banyak susu lagi. Dan ini lama kelamaan akan memberi kesan terhadap pengeluaran susu kita pada siang hari pula. Malangnya, ia tak boleh nak agak yang kita ni hanya nak berehat-rehat sebentar bersama kit-kat jer. Ianya hanya tahu, jika kurang permintaan, it will keep the supply lower.

Jadi untuk mengelakkan daripada berlakunya situasi seperti diatas, apa yang boleh kita lakukan adalah; cuba BF atau pam pada waktu lebih kurang diantara pukul 12am hingga 4 am atau untuk hasil yang lebih cepat lagi, cuba lakukan ia 2x diantara waktu2 tersebut. Dan kita juga sudah acapkali dengar yang waktu2 ini lah dimana kadar prolaktin adalah tinggi dan adalah sangat disarankan untuk mengambil peluang untuk BF & mengepam pada waktu2 ini. Jika dilihat, kebanyakan yang sustain untuk meneruskan penyusuan sehingga setahun ini, adalah diantara mereka-mereka yang masih bangun untuk nursing atau pumping pada waktu tengah2 malam. Kesimpulannya, night time feeding and pumping adalah tersangat2 lah penting dan tidak ada istilah ‘holiday’ selagi kita mahu mengekalkan penyusuan!Wallahualam.

Ditranslate dari artikel Giving Up Breast Pumping at Night Can Be Decreasing Your Breast Milk Supply’

How important is the hind milk while breast pumping?

Satu video yang ku terjumpa dalam bagaimana untuk mengeluarkan hindmilk dari breast. Hindmilk ni adalah susu yang lebih pekat dan kaya dengan lemak dan dikatakan akan mengenyangkan bayi. Hindmilk yang selalunya ada dibahagian belakang breast dan selalunya yang akan keluar kemudian setelah air susu yang agak cair (foremilk) keluar dulu. Adakalanya, hindmilk ini tidak keluar bagi sesetengah orang, dan beranggapan susu mereka yang kuar agak cair iaitu foremilk sahaja yang keluar. Oleh sebab itu, satu urutan yang lembut diperlukan bagi meransangkan hindmilk keluar dari breast seperti dalam video dibawah ini. Jom layann… abang-abang silap tutup mata..

Frozen EBM

Mesti ramai yang perasan frozen EBM rasa sungguh berlainan dengan yang baru diperah. Rasa frozen EBM ni seolah-olah macam lain sesangat. Atau kata lain rasa macam dah basi. Tetapi memang begitu la rasa frozen EBM. Ini kerana tindakbalas enzyme yang di dalam susu yang dipanggil lipase. Lipase adalah enzim yang bertindak mengurai/memecahkan lemak yang terkandung dalam susu supaya lebih mudah dihadam didalam perut bayi. Lagi tengikk atau berbau ‘metalic’ bermakna lagi tinggi kandungan lipase yang terdapat dalam susu itu. Sekaligus menyebabkan perubahan rasa susu itu. Walaubagaimana susu itu tidak memudaratkan bayi apabila diminum lagi. Cuma lagi kuat perubahan rasanya, lagi tinggi kebarangkalian bayi anda akan merejek frozen ebm itu.

Menurut sumber dari kellymom lagi, kewujudan enzim lipase didalam susu ibu (bile salt-stimulated lipase (BSSL) menjadi faktor utama ketidakaftifan protozoa. Protozoa ini adalah sejenis mikroorganisma yang hidup dalam badan yang boleh menyebabkan malaria. Kajian juga menunjukkan bahawa kadar lipase dalam susuibu tidak akan berubah sepanjang proses penyusuan, tetapi ada bukti yang menunjukkan kadar lipase mula menurun bagi ibu2 yang tidak mendapat khasiat yang secukupnya semasa proses penyusuan ini. Bacaan lanjut, disini. Kesimpulannya, kehadiran lipase dalam susuibu ini lah yang mempengaruhi rasa dan bau frozen EBM.