Category Archives: Coolers and Chillers

Bye Bye Cooler Beg

Salam tahun baru kalians. Dalam tak sedar sudah setahun jagung aku berbelog. Dalam perancangan menjadi beloger tegar selepas pengepam tegar *wink*! Selepas setahun aku rasakan semuanya menjadi lebih mudah untuk aku. Walaupun fresh EBM hanya 2-3 kais,tapi aku langsung tidak panik. Mungkin kerana demand azri pada waktu siang hanya lebih kurang 10 oz sahaja dan malam sekitar 15 oz. Jumlah EBM feeding azri telah semakin menurun semenjak dia mula kuat makan , dari minimum 30 oz sehari kini cuma maksimum 25 oz sehari. Kadang-kadang tak sampai 25 oz pun.

Azri sekarang takmau sangat dah tido dalam buai. Tapi acik selalu paksa dia tido dalam buai gak demi kesejahteraan sejagat, hihi! Sebabnya kalau dia tak tido dalam buai (kecuali malam), dia akan tido tersangatlah sekejap, kadang-kadang setengah jam jerk, tak sempat nak buat kerja rumah dah. Kalau berbuai tu, boleh la sampai 1-2 jam.

Aku selalu lari daripada tajuk asal n3, hihi! Kerana aku selalu mengarang dahulu baru pikir tajuknya, apekah!

Ni cooler beg medela yang aku selalu angkut kalau aku gi memana. Now, dah jarang aku bawak cooler beg ni. Sebabnya, azri dah tak se-demand macam dulu lagi-lagi kalau time keluar. Cukup sekadar aku bawa ebm yang telah siap-siap diperah, air masak dan biskut. Yang penting pam harus dibawa. Azri kalau berjalan boleh gap tak minum susu sehingga 4-5 jam lamanya, kira sempat la aku perah sementara dia tengah chill tu. Dah macam pump-on-demand la ni, kui kui! Sila jangan tiru aksi ini jika anak kalians dibawah 7 bulan dan anda EP, haha! Jadi kurang beg yang perlu dibawa, hooray! Even kalau aku plan untuk next2 holiday pun, aku tak bawa dah ebm spare, aku hanya pump and terus feed sahaja. Dengan syarat, anda harus pam on time la ketika itu, no-ngelat yer! Ianya lebih mudah jika anda seorang yang sangat strict when it comes to pumping macam acik!

Sedikit tips pemilihan cooler beg, mengikut pengalaman dan pendapat peribadi acik ni, hehe! Kalau EP, cooler beg, icepacks selain pam memang tak boleh dipisahkan. Untuk pemilihan cooler beg (yang aku suka), pilih insulated layer dia yang dalam dia ada foam. Lagi tebal foam dalam tu, lagi bagus. Dan lining luarnya (tah hapa panggil tu) selalunya berwarna grey, ada juga kadang2 warna selain daripada warne grey, cam medela tu warne kuning, yang penting ianya tebal dan tak mudah koyak. Pastu sila tekan foam di sekeliling beg tu untuk mengenalpasti ketebalannya. Contoh cam cooler beg acik dibawah ni hah.

Dulu, kalau yang cooler beg kecik, aku guna cooler beg simple baby (ade yang corak dam biru atau now dah hitam) sampai lunyai sebelum ada cooler beg medela. Yang itu pun boleh tahan kualitinya, boleh sumbat ebm 2-3 botol dan corong2 sekali, tapi memag pack, tu yang koyak zipnya kui kui! Tiba cooler beg medela dah takleh letak corong dah!

Hindari dari membeli cooler beg yang dalam dia ala-ala macam dibawah ini. Yang insulated layer dia macam silver foil tu skit. Selalunya dia ada foam, tapi foamnya teramat la nipis, even yang ada foam yang tebal pun, tapi dek kerana insulated layer jenis ini amat nipis dah mudah koyak, jika terkenal bucu-bucu ice packs beku yang tajam itu. Lagi satu, insulated layer jenis ini selalu cepat basah dibahagian fabrik luarnya, mungkin ada bocor2 halus ke dan kesejukan terserap keluar.

Now, aku dah tak guna sangat cooler beg, memang tak bawak spare ebm masa gi jenjalan except kalau yang jauh2 la. Sebabnya kalau bawak mesti tak guna pun ebm yang dibawa tu, buat berat je, dengan termos & mug lagi. Sebab yang pump-on-demand tu pun tak habis2 diminum, eksaited berjalan ler katakan.
Advertisements

Techni Ice

Dulu aku tak sempat nak buat entri pasal techni ice (masa beli techni ice dulu takda belog lagi, hihi). Maklumlah, acikk kan jaki segala benda nak letak masuk dalam blog. Hari ini aku beli lagi techni ice yang baru (harga rm30 kat SI bangi) setelah techni ice yang lama tu kebanyakannya dah koyak2, dah setahun. Dari 24 ketul tu tinggal lah tak sampai 10 ketul yang masih elok lagi. Untuk pengetahuan kalian, aku hanya suka 2 jenis ice pack sahaja iaitu Coleman Brite Ice dan juga Techni ice sheet ni. Sebab yang ni je yang aku rasa tahan lama sejuknya dalam cooler bag. Lagi satu techni ice ni boleh dipotong2 ikut brapa besar yang acik suko!

Mungkin ramai yang tak tahu techni ice ni camana. Kenapa dia ada 24 ketul pulak ek. Techni ice ni kalau kita beli mula2, memang ianya berbentuk seperti sehelai kertas sahaja macam gambar dibawah ni.

Lepas tu kita kena sediakan air dalan besen yang besar dan kemudian kita masuk kan techni ice sheet tu kedalam besen tadi cam gambar dibawah ni (skema nya aku).

Pastu kita renyuh (gonyoh) cam ni kat dalam air tu
Sampai kita mula terasa yang air tu dah menyerap masuk ke dalam sheet dan semakin mengelembung

Selepas kita dah gonyoh-gonyoh sheet tu sampai gelembung tu jadi tegang (means air dah terserap sepenuhnya kat dalam tu), lepas tu barulah kita masuk dalam fridge bekukan. Ingat tak aku kata dia ada 24 ketul? hah, selepas dah mengelembung tu barulah dia nampak berketul-ketulkan yang jumlah kesemuanya ada 24 ketul. Selepas ia keras, kita boleh potong ikut berapa ketul yang kita nak masukkan dalam cooler bag (bergantung pada size cooler bag kalian lah). Cooler bag aku besar, so aku selalu bahagi dua je sheet tu means 12 ketul each, dan 12 ketul tu aku bahagi 2 lagi, 6 ketul each (kalau time bawa cooler bag kecik plak).


Untuk pengetahuan kalian lagi, aku selalu kombine kan icepack coleman brite ice dengan techni ice sekali dalam cooler bag (acik suka extra sejuk, hihi). Keburukannya, cooler bag aku jadi lagi berat ler. Sebab brite tu berat (bergantung pada size la). Aku ada 2 ketul brite ice yang besar tapak tangan tu dan satu yang kecil (hampir separuh dari size yang tu).

Selain tu aku ada ice pack medela yang lekuk2 tu, dapat sekali masa beli FS. Ice pack ni ok juga, aku hanya guna kalau gi jalan dekat2 yang tak lebih dari 3-4 jam sebab ianya cepat cair dah! Kalau balik batu pahat (3 jam perjalanan) aku letak 2 ketul brite ice besar, 1 kecik dengan techni ice selepuk tu masuk cooler beg besar Alfio Raldo, lepas tu cover dengan napkin, atasnya aku buat letak botol2 kosong untuk mengepam dan corong-corong pam skali dalam. So memang super dooper extra beratlah cooler beg aku tu. (i tak kisah, janji EBM2 i sejuk dalam tu,ngeeee!). Sekian lah entry acik pada petang ni.