1 Hari 1 Resepi: Kuehtiau Kung Fu

Sesi menerai resepi dalam buku masakan ni lagi😉
Memandangkan semua bahan2 ada dalam peti ais. Senang juga sebenarnya nak buat kuehtiau kungfu ni rupanya.

Bahan A
1 Bungkus kuehtiau
5 Biji telur (saya kurangkan telur kepada 2 biji sebab kuehtiausedikit dan takut kolestrol naik huhu)

Bahan B
100g udang basah
150g isi ayam
3 ulas bawang putih
100 g sawi/kailan
100g bunga kubis
1 batang lobak merah
2 sudu makan tepung jagung
1/2 cawan air (dibancuh bersama)
1 cawan air rebusan ayam (saya guna kiub pati ayam sahaja..hihi)
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan lada sulah
Garam secukup rasa

*Rencah2 didalam buku ini pun saya ikut sukatan kuehtiau saya

Cara-cara:
1. Gorengkan kuehtiau dan telur2 tadi dengan minyak hingga garing sedikit. Ketepikan.
2. Tumiskan bawang putih  dan kemudian masukkan 1 cawan air rebusan ayam, sos tiram dan lada sulah.
3. Masukkan lah segala bagai rencah yang kalian suka ayam, udang, sayur2..
4. Agak dah mendidih tu..baru masukkan tepung jagung ( tepung ni gaul dulu dengan air bagi mengelakkan ianya bergentel2)

Tuan kecik makan setengah pinggang woo!🙂

Posted from Samsung Galaxy Note




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: