Cara Jahit Mata Lalat

Yeahh (sambil lompat bintang!). Saya telah berjaya menjahit mata lalat untuk kemasan leher baju kurung. Gugel punya gugel, belek punya akhirnya baru lah serupa mata lalat skit, kalau tak mata langau pun ada kot, hahah! Senang je rupanya. Tu pun nak kepoh kan, orang lain lama dah tahu, kih kih!
Bahagian depan. Testing pada baju kurung lama yang takda kemasan leher lagi.
Bahagian dalamnya (belakang). Chop, kenapa saya ada nampak mata lalat yang lain ada yang nampak lebih besar lagi ek? Depa lilit tu lebih dari 3 kali ke? (besar yang saya buat ni 3 kali lilit je). Ke kena tambah lembar benang lagi? (yang ini 4 lembar je)

Mula saya jumpa video di blog ini, tapi saya masih tak dapat tangkap lagi. Kemudian tengok gambar kat blog ini juga dah dapat lah gambaran sedikit-sedikit tapi masih kabur lagi. Kemudian tengok gambar kat forum cari seperti dibawah ni, hmmmm lagi macam tak membantu sangat. Pusing-punya-pusing tah macam mana dapat pula rentaknya…

Agak-agak kalian boleh tangkap tak? Tunggulah saya buat pic tutorial jahit mata lalat ni pula🙂 Kalau jahit mata lalat ni untuk baju kurung budak-budak macam comel je…

3 thoughts on “Cara Jahit Mata Lalat

  1. Afne says:

    waahhh bestnya. dh lama sgt afne tak pegang benang & jarum. tp afne reti yg epok2/karipap tu je hehe..

  2. kalo camtu sy nak hantar kain tuk jahit baju qaseh..takyah bermata lalat sgt jahit bodo2 je kat leher tu pun takpe.pastu sy nak hantar dress chiffon sy yg tercarik jahit tepi pd ropolnya sikit je igt nak hantar kat awak ke suh bekki sbb awak kan ade mesin jahit tepi hihihi

  3. Hayatie says:

    aFne: akak tak reti karipap tu..huhuCPN: bolehhh..moh pos ke sini..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: