Backup Blog

Kalian pernah dengar tak ada blog yang terdelete bila Blogger buat system pembersihan ke apa ke. Atau kalau tiba-tiba kalian datang mode nak mengodek-godek blog ke, nak sync data dalam blog dengan application yang tiba-tiba entri, gambar-gambar dalam blog semua hilang. Mahu meroyan saya kalau blog tiba-tiba hilang atau gatal-gatal nak make up blog bagai lah konon, tiba-tiba data lost pulak😦
Jadi sebagai langkah pencegahan, silalah buat akaun backup di platform yang lain seperti WordPress ke, Livejournal, Typepad dan banyak lagi lah platform2 blog free yang lain. Saya pilih WordPress sebagai blog back up saya. Dah lama saya buka account wordpress, kali terakhir saya import data dari Blogger pada tahun 2010. Hari ini saya tergerak nak import semula entri-entri yang selepasnya. Sayang weh takut2 hilang ke apa kan, hehe!
Cemana nak buat tu? Jom kita ikut langkah-langkah dibawah.

 Selepas kalian dah register akaun di WordPress, masuk kedalam ruangan Dashboard WordPress, klik menu Alatan (Oops saya punya pilihan bahasa adalah bahasa Melayu ler) kemudian pilih Import.

 Kemudian pilih jenis platform blog untuk blog yang kalian ada tu. Kalau Blogger, klik pada link Blogger tu.

Sebelum dia masuk ke skrin yang ini, terlebih dahulu wordpress akan mintak authorization dari kita untuk mengakses akaun di Blogger kita itu. Kita perlu klik Grant Access dan ikut langkah-langkah seterusnya. Jika WordPress tidak dapat mengakses akaun Blogger kita, skrin yang atas ini tidak akan terpapar. Dan akan keluar semula arahan untuk mengakses semula akaun Blogger itu dan kalian perlu ikut semula arahan-arahan yang diberikan.

Kemudian setelah WordPress berjaya mengakses akaun Blogger kalian, senarai-senarai blog yang kalian ada dengan Blogger akan terpapar dan klik butang IMPORT pada blog yang kalian hendak import masuk kedalam WordPress. Warna biru diatas kotak tersebut menunjukkan WordPress selesai mengimport data-data yang ada di blog kalian itu, Kemudian boleh view semula blog yang kalian buka tadi di WordPress.

Saya sudah pun selesai mengimport semua entri-entri dari blogspot ke blog wordpress saya, https://xclusivelyxpressing.wordpress.com/ :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: