Panduan Penyimpanan Perahan Susu Ibu

Maklumat diatas dipetik daripada artikel ABM Clinical Protocol #8: Human Milk Storage

Information for Home Use for Full-Term Infants (Original Protocol March 2004; Revision #1 March 2010) .

Saya kira kajian dan revision yang terkini yang boleh digunakan pakai mengenai panduan penyimpanan perahan susu ibu. Secara ringkasnya, perahan susu ibu boleh disimpan 3-4 jam dalam suhu bilik dan sehingga 8 jam dan dalam keadaan suhu tidak lebih dari 29c. Ini bermakna dalam keadaan bilik yang berhawa dingin. Kalau nak dikira kadar suhu bilik didalam keadaan cuaca negara kita ini memang sangat panas!
Manakala perahan susu ibu yang disimpan sejuk didalam peti ais boleh bertahan selama 72 jam iaitu lebih kurang 3 hari. Yang mana dahulunya panduan yang digunapakai adalah 48jam sahaja. (5–8 days under very clean conditions~saya agak kurang berkompromasi tentang penyimpanan perahan susu ibu (yang disimpan sejuk sahaja) sehingga 8 hari kerana memandang faktor cuaca negara kita dan juga tempat penyimpanan susu tersebut sekali gus mungkin agak sukar untuk mencapai tahap ‘very clean conditions‘ seperti yang disebutkan itu.

Perahan susu ibu juga boleh disimpan secara beku selama 6 bulan pada freezer yang mempunyai suhu dibawah <4c. Kesimpulannya jika tempat beku dipeti ais anda boleh mencapai seperti suhu yang dinyatakan, susu perahan itu boleh disimpan sehingga 6 bulan lama untuk tempoh yang optimal.
Sekadar pendapat dari pembacaan sahaja 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: