Laser ke-4


Hari ini, temujanji laser yang ke-4 untuk izzet di HKL. Tak banyak gambar sebab bawa kamera tapi tak isi memory cardnya, arghhhhh spoil betul!

Bertolak pukul 7.30am dan sampai tepat pukul 9.00am. Dulu kalau keluar time gini kereta boleh dikira. Tapi sekarang, hari gelap lagi kereta dah berderet-deret! Tensi lagii!
Oklah sampai pukul 9am kan sebab tulis jam kat buku temujanji pukul 9am. Tapi bila sampai kat wad, nurse kata patient laser semua dah dibawa ke Dermatologi sebelum kol 9 tadi, kenapa lambat?. Masa ni nak marah pun ada, saya jawab ‘dah tulis pukul 9am kan’.

Oh dia jawab balik ‘memang la pukul 9am tapi nak prepare EMLA bla bla nak bagi chloral hydrate (ubat tidur).. kena la datang awal sebelum tu’. Sebab mood yang tak berapa nak ‘best’ kan so kena lah ‘sedas’ kan, lain kali tak boleh lah tulis begitu, mana orang boleh bajet maksud tersiratnya…
Lepas tu mereka bagi 3 batang syringe yang telah diisikan ubat tidur 12cc full dan setengah syringe dan satu lagi syringe ubat apa tah. Pergghhh! Kesemua tu perlu saya sumbat pada izzet yang dah lah tengah ‘puasa’ masa tu.
To tell the truth (shhhhhh!) dua kali laser saya tak habis kan pun ubat dalam kesemua syringe tu. Yang saya bagi pun ubat tidur tu pun tak sampai setengah syringe pun. Tak sanggup nak tengok dia telan ubat2 tu semua. Takpa, by the time turn nak laser tu pun dia dah tertidu kepenatan sebab subuh2 dah bangun kan, huhu!

Ok, sabar-sabar! Dalam setiap usaha tu pasti ada rintangan dan cabarannya ye dakk!

Laser kali ini, light intensitynya telah dinaikkan dari 6.00mm ke 6.25mm. Maksudnya tahap kedalaman cahaya laser itu boleh menembusi dari atas kulit hingga ke salur darah itu. Hasilnya ada sedikit2 lebam terutamanya di bahagian pipi.
Tanda lebam itu menunjukkan petanda yang bagus kerana bahagian kulit itu bertindak balas terhadap cahaya laser itu. Dekat batang hidung tu pun doktor ada buat tapi tak lebam kan, ini bermaksud tahap intensity tu tidak cukup kuat lagi untuk kawasan hidung tu. Dan doktor pun ada mention yang kawasan ditulang hidung tu agak sukar ‘degil’ sedikit untuk bertindakbalas dengan laser dan perlu amik masa lagi.
Apa-apa pun, rawatan laser kali ini berjalan lancar lagi untuk kesekian kali, Alhamdulillah. Cuma izzet dah pandai meronta-ronta tak mahu bila nurse nak sapu krim EMLA kat sekitar tanda tu. Dulu masa kecik2 dia duduk ‘redho’ je, huhu! Temujanji laser yang ke-5 ada pada 24 April lagi.

5 thoughts on “Laser ke-4

  1. geram betul la dia wat muka camtu bulat je mata tang mulut tu ishhhhhhh

  2. Ely Hasrul says:

    ya allah cm dh beso nye izzett…

  3. Bonda Adam says:

    bam bam nye izzet..cute sgt

  4. syiela says:

    gigit pipi skit boleh🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: