Donut ala-ala ‘Big Apple’ :D

Makluman: Donut ini telah selamat hadam kesemuanya semasa entri baru nak update, hihi!. Menu untuk minum petang tadi, kebetulan kepingan roasted almond saya ada lebih, teringin pula nak buat donut ala-ala Big Apple yang ada almond tu, hihi


Dulu masa duk dengan mertua di BP selalu tolong dia buat kuih donat ni tapi tabur gula atau yang sumbat sambal tu je. Resepinya pun senang je tepung gandung, serbut roti, telur sebiijik, butter/majerin sesudu, gula sesudu, garam secukup rasa. Pastu gaul lah sampai jadi doh. Lepas

Lepas dah uli-uli tu perap lah lebih kurang sejam. nanti adunan tu naik dua kali ganda. Kalau nak kasi lembut lagi katanya kena uli-uli lagi perap lagi uli lagi..haaa gitu2 lah. Lepas dah lembut tu boleh lah kepal2 buat buat bentuk donut. Lepas tu goreng dan tos kan minyak tunggu lah sejuk sedikit lepas baru lah nak gaul gula ke sira coklat ker.

Saya buat choc topping juga.

Tadaaa, kelam kabut je almond tu ek, hahah! Oklah kan, lebih kurang macam donut Big apple dibawah ni, cuma saya tak pakai white chocolate je.🙂

One thought on “Donut ala-ala ‘Big Apple’ :D

  1. syeema jalil says:

    Nk tnye, tepung gandum tu byak mane ye & serbut roti tu yis kering macam mauripan tu ker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: