Aktiviti Sekolah Dirumah: Mengecam Abjad (Letter Recognition)

Fuh, terkejar-terkejar ‘bersilat’ depan mesin jahit kena juga buat HS dengan azri. Tapi kelakar sesi sekolah dirumah saya ‘asal-sempat’ je. Kalau tak sempat siang, saya buat malam, huhu! Oklah its better than nothing. Terasa nikmatnya menjadi surirumah sepenuh masa, aaahhh!jangan jeles uols, hihi
Minggu ini, saya buat aktiviti mengecam huruf (letter recognition). Untuk aktiviti ini, saya gunakan dua jenis letter recognition sheet, satu yang saya buat sendiri seperti gambar yang atas sekali tu, satu lagi saya print dari laman web fun2write.com. Sengaja je saya buat begitu sebab saya nak tengok daya fokus azri.

Saya mulakan dengan worksheet yang saya buat dulu. Saya suruh cari, padan dan warnakan huruf yang sama dengan huruf besar diatas tu dalam kotak-kotak kecil itu.
Hasilnya, azri dapat mengecam dan mewarna huruf-huruf tersebut dengan tepat dan mudah.
Kemudian, saya berinya ready-made worksheet yang saya print di internet dan cuba suruh dia cara huruf yang sama.
Apa yang saya perhatikan, azri mudah distract dengan gambar-gambar kartun itu dan teruja hendak mewarnakan semua.

Hasilnya, mula-mula azri mengikut arahan dengan mewarnakan gambar yang mempunyai abjad yang sama. Tapi bila masuk sheet yang kedua dan gambarnya lebih menarik, dia warnakan batang pokok tu dulu dan kesemua gambar yang ada, Adakah worksheet yang mempunyai fun motif membuatkan dia hilang fokus seketika?huhu!

Gambar selingan. Penyeri dan ‘penyokong setia’ aktiviti sekolah abangnya…đŸ˜›

3 thoughts on “Aktiviti Sekolah Dirumah: Mengecam Abjad (Letter Recognition)

  1. Ely Hasrul says:

    ya allah izzet tuuu!!! hahaha..ala sami pon mcm azri gak.. kalu ditanya dia tau la tunjuk sume.. patu disuruh kaler ikut arahan.. dia sukatyi kaler ikut dia.. dia kata lagik cantek bleh? hahaha

  2. assalamualaikum kak yati..suke baca kat blog akak ni..santai berinformasi..suke link yang akk bg tu..bergune pada sy..tQ kak..memang gajin sy singgah sini..

  3. emieysandra says:

    bagusnyer akak buat aktiviti cmtu, budak2 mmg mudak tertarik dgn gambar & warna2 yg menarik..selamat mengajar n gudluck ye kak ^_^>> singgah k blog akak smbil2 mencari bahan utk kajian sy =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: