DIY: Mei Tai (MT)

I’ll guess my hobbies towards babywearing goes backward again, hehe! Tak tahu la kenapa lately ni i am more toward lighter and less bulky carrier. Oh when it comes to lighter and less bulky carrier just forget pouch and ring sling. Saya memang tak larat guna one-shoulder sling lagi sebab anak-anak memang kategori yang semangat-semangat, alhamdulillah.

Drooling dengan MT-MT yang cantik-cantik di website tapi kali ini saya dah tak boleh spend over lagi dengan BW gadjet dah! So i decide to make my own MT. Starting from googling pattern MT from internet lepas tu survey suitable fabrics for making MT. Slowly constructing it day and night, hahah!

Here’s what it looks like..,

Cuma takda Hood/headrest je.

X-box stitch di setiap sambungan straps for safety.

Now, MT in action, hihi….

Sempat juga bawa gi jalan-jalan di Jusco.


Pattern serta body panel totally saya ikut from this site. Saya tak customize ikut selera saya dahulu kerana saya bimbang tak jadi at all. So adalah lebih baik saya buat, pakai dan rasa. Kemudian baru saya tahu tang mana saya nak adjust semula, hihi!

Hood pun saya tak buat (tak sabar nak terai sebenarnya!). Ada beberapa improvement yang perlu dibuat dengan MT ni, shoulder straps yang lebih panjang. Untuk size saya, memerlukan sekurang-kurangnya 2.25m-2.5m. Kalau tidak saya tidak boleh ikat secara lexi twist sebab tak cukup panjang sebenarnya. (Gambar yang ada straps cross di belakang izzet tuh). Dan pattern body panel yang lebih menarik.

So for the next MT, ingat nak try buat MT ala-ala inspired by Melkaj, cantik kan? Drooling lagi!

4 thoughts on “DIY: Mei Tai (MT)

  1. eT says:

    nk try jugak MT nih…pasni leh googling lagik🙂

  2. asmaa says:

    teringin lah pulak tgk tie buat MT…

  3. yaati says:

    Salam Kak..saya nak try buat mei tai nie..batting dia akak guna apa?

  4. Yaati Nor says:

    salam kak, saya nak try buat mai tai nie..batting dia akak guna apa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: