Happy Babywearing Week

Minggu ini adalah Sambutan minggu Mengendong Bayi sedunia atau Babywearing week bermula dari 10 – 16 oktober 2011 ini. Tema sambutan Babywearing week ini adalah “A World of Possibilities’.

Ada pelbagai jenis carrier yang ada dipasaran. Tetapi tahukah kita bahawa kebanyakkan carrier yang terdapat dipasaran kita ini adalah kurang sesuai terutamanya kepada perkembangan bayi terutama kepada tulangnya. Ini kerana kebanyakan carrier yang terdapat dipasaran atau yang sering kita lihat adalah jenis ‘Crotch Carrier’ (seperti gambar sebelah kiri dibawah).

Perbandingan diantara Crotch Carrier (kiri) dan juga Ergonomic carrier (kanan)

Sumber: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=290017177678089&set=o.109421635766072&type=3&theater

Sudah pasti kita sering melihat bayi-bayi yang sering dibawa dalam carrier seperti ini, didalam posisi ‘leg dangling’ dimana berat bayi ditampung sepenuh di bahagian crotch dan ini sekaligus memberikan tekanan terutama kepada perkembangan tulangnya. Berbanding dengan carrier disebelah kanan, berat bayi ditampung secara sama rata pada bahagian punggung dan ini mengurangkan tekanan pada bahagian tulangnya.

Leg Position

The baby sling should be manufactured to allow the baby’s legs to be up at least at a 90% angle, more if possible. This legs-up position provides the most support. In order to achieve this position, stretching of the baby’s legs must be inhibited by another cover or by the crotch base. The cover runs between the baby’s thigh and along the buttock of the child, and should be wide enough to reach into the popliteal fossa, the hollow or back of the knee.

Sumber: http://www.storchenwiege.com/babycarrierresearch.htm


Saya pun mula berjinak2 untuk mengendong bayi ini bermula dengan sling murah yang saya beli di Giant RM12 je tak salah, masa tu malas sungguh nak usung stroller ke sana ke sini. Saya lebih senang nak dukung je baby terus, tapi dukung lama2 mesti lenguh kan, jadi saya beli lah sling murah tu, tapi lama2 sakit bahu pula sebab jenis sling yang tak berapa support bahu.
Sebab tak tahan guna sling diatas itu saya bertukar kepada pouch sling. Tapi tak lama juga guna, bila azri dah semakin memberat, saya dah tak tahan pressure pada bahu juga jika guna jenis yang ‘one-shoulder’ sling ni. Jadi saya pun bertukar kepada SSC.

SSC kesayangan Ergo, material yang diperbuat daripada organics cotton, sangat lembut! Harga pun ‘selembut’nya juga, hahaha!


Buckle Tai. Lebih kurang macam SSC tapi dia less-padded di shoulder and waist straps. Ala-ala Mei Tai tapi ada buckel je.

Wrap. Guna kain 5 meter je. Tapi tak pernah pakai bawa keluar, sebab izzet cepat berpeluh dan kain wrap ini agak panas sedikit, jenis jersey rasanya. Itu pun kawan yang bagi.🙂

Mei Tai. Yang ni test-drive je tak beli pun. Alasan sebab malas nak ikat2. Tapi tak tahu kenapa sejak kebelakangan ini saya dan cenderung nak ber MT pula. Mungkin sebab saya dah lebih berminat kepada carrier yang kurang berat berbanding SSC agaknya, huhu! Tapi kalau saya nak pun MT ni saya bertekad nak cuba jahit sendiri jer!😛


Walaubagaimana pun dalam banyak-banyak gambar, gambar ini yang paling feveret! (^_^)

Happy Babywearing Week!🙂

5 thoughts on “Happy Babywearing Week

  1. ladysara84 says:

    salam…sy sarah..sy tertarik la dengan n3 nie..SSC tu berapa harganye..mmg best ye pkai…sesuai x kalo nak direct feeding kat public…..

  2. eT says:

    me pon baru nk berjinak2…skang ngah guna ring sling…ibu badan kecik nk dukung baby berat…cepat sakit blkg…huhu

  3. Ely Hasrul says:

    wahhh comelnye gambo last sekalik tuuu hahaha.. tukang carry adelah papi bukan aku.. huhuhuhu

  4. ayu says:

    mohon share juga info ttg baby carrier yg lain tu..

  5. Hayatie says:

    Sarah: SSC tu range harga dari RM300-RM600++ pun ada, depend pd brand, fabric material, local brands or imported.eT: betul, klu jenic one shoulder carrier mcm pouch/RS mmg cpt sakit bahu/belakang klu baby berat, huhuEly: hahah..iyo lah..dah prepare brg2 utk newborn nnti? hihiAyu: sila2..🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: