Kek batik

Tiba-tiba terasa nak makan kek batik, selepas ternampak entri kek batik semasa menjelajah dari satu blog ke satu blog! Saya memang penggemar kek batik, tapi percaya kah yang saya tak reti buat sendiri, huhu. Pernah saya cuba buat sekali ikut satu resepi mana tah, dia jadi keras macam batu pula. Lepas fedup nak cuba lagi (malas pun ada, hihi).

Wah baru 29 hari berpantang nih, terus buat kek batik pula itu belum cerita hari-hari yang sebelumnya saya keluar kesana-kemari buat itu ini, huhu. Saya rasa makin bertambah anak, makin berkurang pula waktu berpantang saya.

Bahan-bahannya cuma 2 cawan milo/koko (sebab rumah saya tak milo, yang ada cuma serbuk hot choc je, belasah aje), 1 cawan air, 1/2 cawan susu pekat, 1/2 biji butter, 2 biji telur dan sepeket biskut marie. Resepi saya ambil dari sini.

Selalu dengar orang kata senang je buat kek batik ni, saya pun ingat2 lupa resepi yang saya belajar masa kat persatuan pandu puteri sekolah dulu. Mula-mula masukkan koko,air, susu, butter dan telur tadi kacau2 sampai sebati, lepas tu masukkan biskut marie yang dah dipecah2kan tu, gaul lah sampai rata.

Pastu masukkan dalam bekas plastik, dimampatkan kemudian terus disejukkan dalam peti ais bagi dia keras. Saya terus masukkan kat bahagian beku, sebab tak sabar nak makan punya pasal, kih kih!.

Inilah hasilnya.

Apa kata juri professional ini? ..heheh!


Lepas ni tak payah beli yang dah siap. Masa bulan puasa yang lepas, saya asyik beli kek batik je hari-hari. Satu keping 50 sen. Tapi bukan lah kat pakcik dalam gambar tu, hihi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: