Batch pertama CP

Sempat juga saya curi-curi masa untuk menjahit dalam sehari. Motif menyiap cloth pad adalah untuk menghabiskan kain-kain yang belum dijahit dalam beg plastik. Dah berbungkus-bungkus bersusun kat dalam bilik, dah macam bilik rumah kongsi, kih kih!

Jahitan 1st batch yang senget-benget, sebab tak sabar nak tengok hasilnya, huhu!

Yang ini semua cuba pertama saya menjahit cloth pad untuk menstrual. Berbeza dengan jenis pantyliner yang saya buat sebelum ini, untuk menstrual perlu ada fabrik yang waterproof sebagai layer. Saya guna fabrik PUL dan juga Tafetta (fabrik baldu). Sizenya pun lebih besar, kebanyakannya semua 11″.

Yang berkeping-keping ni semuanya berlainan size dan bentuk. Saya improvise dari pattern yang saya ambil di internet. Jadi ada yang senget, ada yang kecik, ada yang lebar.

Takpelah, yang 1st batch ni saya bagi mak saya. Eh mak saya pun period lagi kah, kih kih! Bukan-bukan, orang tua-tua kan ada yang kena urine incontinence. Pastu kena pakai pad Poise tu, huhu! Dari pakai pad dispo, baiklah guna kain ni, leh jimatkan dan selamatkan bumi..

3 thoughts on “Batch pertama CP

  1. didahaida says:

    salam.ketika berpantang anak ke 4, saya guna cp sepenuhnya yg dijahit sendiri guna baki kain barut (cotton flanel)🙂.saya tukar setiap 1 jam pada minggu pertama.seronok sebab tak gatal, selesa dan jimat.selamat ber cp !

  2. Kak Mah says:

    pandai jahit bestnyer…nak tempah aci? ehehe..

  3. Hayatie says:

    didahaida: puas biler menikmati hasil keras tangan sendiri, agagga!Kak mah: nak ambik tempahan pun malu lagi..sbb jahit pun senget benget..huhu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: