33 week check-up

Seperti biasa semalam, hari check-up saya. Masuk minggu ini, kandungan sudah pun 33 minggu, alhamdulillah. Dari awal mula kehamilan hinggalah masuk 33 minggu ini, saya dijadualkan berjumpa dengan doktor setiap 2 minggu sekali, bayangkanlah lebih kurang dari bulan 10 tahun lepas, sampai saya dah naik hafal dah ayat rutin doktor, hihi!


Timbang semalam, berat saya sudah mencecah 87.3kg. Nurse pun ukur tinggi sekali, agaknya nak tahu berat ni dah kategori terlebih kot, hihi!. Tinggi saya 170cm hokeh!. Tapi kalau tengok perut ramai yang kata tak macam kandungan 8 bulan. Adakah sebab dikaburi dengan rangka saya yang besar?hihi!


Sepert biasa lah juga, setiap kali check-up mesti kena scan, cuma kadang-kadang tak mintak pun print gambar, Ikutlah doktor tu lah kalau dia nak bagi, dia bagi. Sebab saya pun bukannya faham pun, huhu! Kalian faham kah? … Berat baby dah 2.1kg.

Lepas tu, untuk next check-up pada 36 minggu bersamaan 5hb April nanti saya akan terus admit untuk proses cerclage removal. Kalau tiada apa-apa contraction nak terbersalin ke pape, saya boleh balik dan tunggu waktu bersalin seperti biasa.

Masa admit tu juga, doktor baru suruh saya buat ujian MGTT. Dia ada mention juga kalau result tak normal by 38minggu saya akan terus diinduce untuk terus bersalin. Apekah? Harap-harap ok lah, kalau boleh saya nak bersalin natural kali ini. Masa azri pun saya kena induce by 38week sebab jalan dah buka 3cm, sakitnya tuhan aje yang tahu. Dari 6pm hingga 4.30am duk mengerang dalam labor room.

4 thoughts on “33 week check-up

  1. Normaliza says:

    uih..lamanya sakit. gerun betul nak membayangkan. harap2 kali ni dipermudahkan hendaknya..

  2. Hayatie says:

    Normaliza: Tu la, sob2! Harap2 kali ini lebih mudah hendaknya..Rose: Tak c-zer, lahir normal.

  3. Adoiai….perkataan cerclage removal tu agak ngeri + ngilu….kak…sikit lagi tu nak jumpa azri jr…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: