Mode untuk menulis entri blog

Apa yang selalu buat kalian berasa seronok untuk menulis apa-apa entri di blog? Ye lah, sebab kalau nak ikut setiap orang tak sama kan. Selalunya mesti ada pencetus yang boleh membuatkan kita terasa nak menulis diblog. Kira macam ambil aura lah ni.

Bagi saya yang sering kebuntuan idea nak menulis entri di blog saya memang sebagai menggalas batu setiap kali mencari idea apa tajuk yang hendak ditulis. Selalunya setiap kali saya nak buat entri, saya perlu gambar-gambar yang menggambarkan apa yang saya nak tulis, huhu! Saya akan tepek dulu gambar, baru lah ilham ayat yang hendak ditulis pun keluar, hihi!

Lagi-lagi gambar tu pula saya edit bagai, letak balloon, frame, text kat photo editor. Itu kalau saya rajin lah. Tapi lately ni rajin pula saya buat gitu, huhu!

Dulu saya pernah bercita-cita nak sebuah kamera yang canggih yang boleh amik gambar dengan cantik. Sebab saya lihat seperti kemestian pula kalau ada blog, nak buat entri, mesti nak disertakan dengan gambar-gambar yang cantik-cantik. (tak semua lah!)

Sehingga bila saya keluar dengan kawan saya (sejak saya ada blog lah), kawan saya kata, “Kejap-kejap nak snap gambar, nak masuk kat blog la tuh, huhu”. Memang betul pun. Itu yang buat saya nak sebuah kamera canggih juga.

Tapi lama-kelamaan saya pun dah naik malas nak berangan nak kamera canggih lagi, cukuplah dengan henpon cikai saya ni. Janji boleh ambil gambar juga. Lagipun saya ni pula jenis yang takleh bawa banyak-banyak gajet dalam tangan, karang ada yang hilang, huhu!

Selama ini pun gambar-gambar yang saya ambil semuanya menggunakan henpon saya aje. Tapi saya ada preference juga terutamanya untuk megapixelnya. Dalam banyak-banyak henpon, yang saya suka hanyalah jenis NOKIA yang berpixel sekurang-kurangnya 5MP dan dilengkapi sekali dengan features Carl Zeiss Optic Lens.(oh, saya tidak beli handphone baru yer!, hihi!)

Kualiti gambar bagi handpone berkamera yang menggunakan Carl Zeiss Optic Lens ni lebih cantik berbanding yang lain-lain. Bagi pendapat saya lah!. Sebab itu saya tak pakai Black Berry, muahaha! (Alasan cover takda fulus,hehe!) Dari dulu saya memang setia dengan Nokia, kalau nak tukar baru tetap pun cari yang Nokia yang ada kamera 5MP keatas pastu ada Carl Zeiss Optic juga.

Eh, tapi kalau ada rezeki nak dapat kamera canggih, nak juga. Orang kata rezeki jangan ditolak ye tak, hihi!

2 thoughts on “Mode untuk menulis entri blog

  1. betul tu henpon kalo 5mp mmg cantik gambo dia terang molek je..henpon den sony ericsson walopun keypad dia tah apa2,wifi pun xde tpi tang gambo dia mmg superbb lawoo haha..kalo nak henpon yg buleh snap gambo cecantik mmg harus cr yg 5mp la..tp itulah henpon ni dlm kurang ade lebihnya dlm lebih pasti ade kurgnya hahah..

  2. Hayatie says:

    CP: aku suka lagi guna HP kalau amik gambar sebab nak upload kat blog lagi cepat berbanding kamera, ye kahh! ke kamera canggih skang ni pun dah lagi senang nak upload, takyah kuar sim/flash/SD/memory card bagai tu, boleh transfer cam bluetooth je, huhu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: