My Breastfeeding Plan

Sementara saya mengira minggu-demi-minggu detik-detik kelahiran kelak, saya pun turut tidak mahu melepaskan peluang untuk merealisasi plan penyusuan saya buat kali ini. Saya nak buat ‘initiation within 1-hour’ lah, ‘skin-to-skin’ lah, rooming-in lah, wahh..banyak lagi ni. Secara teorinya semua dah ada dalam kepala. Cuma khuatir tidak terluah pula apabila sampai waktunya kelak.

Kena buat satu senarai pelan penyusuan yang lengkap juga ni. Jadi saya cuba google untuk cari satu senarai plan penyusuan yang merangkumi semua aspek2 penting didalam menjayakan penyusuan susu ibu. Saya terjumpa website ini dan terjumpa sumber dan senarai plan penyusuan. Ala-ala macam ‘Birth Plan’ la juga.

Oleh kerana, saya ‘terlebih-rajin’, saya cuba ambil sampel tersebut dan design kan supaya ianya lebih kelihatan menarik dan supaya saya pun bersemangat untuk melakukannya🙂

Kerja amatur, saya terpaksa buat 3 part sebab kalau compress dalam satu gambar, tak nampak langsung fontnya, huhu!

Bahagian satu.

Bahagian Dua.
Bahagian tiga.

Atau boleh lihat gambar ini di album Facebook saya🙂

Semoga saya dan ibu-ibu yang lain dapat membuat persediaan penyusuan dengan lebih bersemangat lagi!😉



9 thoughts on “My Breastfeeding Plan

  1. mummyzara says:

    yatie bagusnya buat camni..boleh wat rujukan ni hehe

  2. i like this.. mmg betul kena prepare, eventho ramai akan perlekehkan plan kita ni. (just like how midwives gelakkan at most birthplan yg 1st time moms biasa buat😛 ).as for me, i told my hubby all my plans for breastfeeding and i amanahkan dia utk make sure that this baby will be breastfed. So katakan I tak cukup utk suarakan kehendak, dia akan tolong suarakan.😉

  3. ayu says:

    yatie, bagusnya…mmg sesuai sangat utk ibu2 baru kan…

  4. Ely Hasrul says:

    betoi gak tu Ija, mana tau u xlarat nk bertekak, papanye bleh tlg tekakkan.. last nite baru diskus dgn papi sbb dia suh tuka spital g PCMC, i ckp dorg xsupport bf. patu dh mcm diskus cmne nk ckp dgn dorg haha.. Tha,aku kan plan nk benti susu Sami tapi skang makin melampau pulak susu nih.. skang bila dia susu sebelah, sebelah lagik basah mencurah2.. hamboii dulu time pam gegila xdek plak camnih!.. mcm tau2 aku susu aku nihhhh.. cmne tuhh hahaha

  5. Hayatie says:

    Mummyzara: Silakan :)Mama-miya: Me pun dah siap2 brief husband satu2, in case lah kalau tak larat ke pape nanti, hihi! Kalau lebih ramai buat camni (gelak pun gelaklah, gelak sbb tak tahu kepentingan kan)at least one day, diorang aware.Ely: Yang tak support BF tu lah patut kena bawa bagi aware skit. Ye lah, dah kau 24 jam dengan sami kan skang ni, sure la asyik nenen je keje dia, hihi! Susu pun tak putus2..hihi! Tp nnt lambat plak sami nak dpt adik, hihi!

  6. fiza says:

    Wah, baguslah preparation mcm nih, bley buat rujukan.

  7. Ila says:

    baguh..baguh..leh pinjam utk second nanti ni…hehehe

  8. mimi says:

    saya pun nak simpan gak ye.. tuk next junior kalau ade rezeki.:)

  9. Hernee Nazir says:

    mintk izin..sy nk smpan wat rujukn gak ye..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: