Rezeki Ramadhan, Anniversary & Aidilfitri

Fuh, liatnya nak membuat entri baru diblog. Ada banyak cerita yang hendak dikongsikan namun kebanyakanya tidak terluah dari jari-jemari yang kertu nak menaip ni, masih dalam mode raya hehe! Seminggu sebelum Anniversary kami & Aidilfitiri, al kisah perahan berdarah dan juga hasil tenusu yang hampir kering sebenarnya telah memberikan saya saya satu signal. Disamping datang bulan saya yang telah pun 5 hari lewat dari jadualnya. Jadi, 2hb saya dah tak sabar nak check upt. Kemudian tunggu encik suami balik untuk buat scan kat klinik.

Sebenarnya banyak benda yang berkaitan dengan alkisah kehamilan saya yang membuatkan saya sedikit gusar dan bimbang. Pertama, sejarah keguguran yang tidak dikesan (miss abortion) yang berlaku sewaktu kandungan saya berusia 14 minggu, kerana tiada fetal heart pada janin. Scan dibuat kerana tiada apa perubahan yang berlaku pada kehamilan (seperti perut tak besar-besar).Sebab itu, pada kehamilan kedua saya, sebaik sahaja fetal heart dapat dikesan dan normal setelah beberapa minggu kehamilan saya, saya agak berasa lega dan yakin.

Namun kali ini, kegusaran mengenai risiko kehamilan ditambah lagi sejak saya menjalani prosidur LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure) pada awal tahun 2009 untuk merawat CIN-2 selepas keputusan pap smear tidak normal. Baca disini untuk maklumat lebih lanjut mengenai LEEP

Namun selepas membaca bebeapa komen pada artikel tesebut, saya cuba juga untuk menerima semuanya dengan positif dan beharap agar segalanya akan berjalan sepeti biasa.


Saya sudah tidak memerah lagi baik malam atau pun siang. Kerana tiada apa yang boleh diperah lagi, huhu! Pernah juga saya cuba untuk memerah keesokanya setelah satu hari satu malam tidak memerah dan hasilnya cuma tak sampai 0.5 oz pun! Alhamdulillah, perancangan Allah lebih baik dari apa yang saya ingin rancangkan. Memberi rezeki ini disaat azri hampir 2 tahun dan tidak lagi bergantung dengan susu sepenuhnya, walaupun kami sudah lama inginkannya lebih awal lagi. Takpelah, jika ada rezeki dengan adikna, boleh azri merasa EBM semula tahun hadapan, huhu!

29/9 ini temujanji dengan prof Hatta di HUKM semula. Untuk check-up cervical length, competence dan bla, bla bla! Saspennya nak tahu prognosis pregnancy untuk kali ini. Apa-apa pun saya tawakal dan redha dengan segala ketentuanNya.



7 thoughts on “Rezeki Ramadhan, Anniversary & Aidilfitri

  1. izzahazfar says:

    tahniah ye kak yatie..zah baca je status FB akak terus bgtau kak aishah..hehheesangat seronok…banyak geng MBFPC preggy..apapun semoga semuanya selamat ya..

  2. diLa says:

    waaahhh…best22!!!tahniah yatie…lps ni ade azzurina plak..yippie!! take care🙂

  3. Hayatie says:

    zah, thanks!diLa: erkk azzurina kah..hehe!

  4. Yatie, Tahniah sekali lagi. Semoga semuanya selamat

  5. AkmA says:

    ku jua yg lambat dpt berita ne… apapun tahniah beb… take care dear… sonok ramai kwn2 yg pregnen now… ne kira bb 2011 la kan… cayok2

  6. mirah says:

    tahniah yatie..tumpang happy dgr berita ni..moga selamat semuanya.

  7. Hye,saya selalugak tgk blog awknie yatie.bagi saya awaknie category sbr personlah..sayapun bf gak tapi kalau nk xclusively pumping berat gak rasanyakan?nnt yati follow blog nurul k..saje nak kenal lagi dekatBtw tahniah utk bby baru dlm perut2 n mudah2an selamat semuanya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: