Toddler Temper Tantrum

Dulu saya selalu tengok anak orang lain yang melalui fasa ‘tantrum’. Kini anak saya pula, huhu!. Kali ni tantrum azri memang menjadi-jadi. Pantang aje kalau tak dapat apa yang dikehendaki, sure dia akan melalak sampai bergolek-golek, melembik-lembikkan badan dan sebagainya.

Yang paling ekstrem, tantrum dia ni bawa hingga ke tidur. Sampai termimpi-mimpi agaknya. Kadang-kadang pukul 2-3 pagi dia terjaga menangis mengamuk-ngamuk macam masa siangnya tu. Waduh, kalau waktu dia tidur ni, memang susah giler nak sedarkan dia, kena bawa dia jalan keluar, basuh muka dia ke atau kadang-kadang penamatnya bila dia muntah. Tapi selalu kalau yang bawa hingga ke tidur tu kalau siang tu dia tantrum kaw-kaw lah punya, hihi!

Tak comei sungguh bila mengamuk tu. Tapi saya suka la plak, haha! Kelakar pun ada. Kadang-kadang boleh hilang sabar, kadang-kadang saya biarkan aje, sebab kalau dipujuk memang lagi menjadi dan akhirnya saya plak yang hilang sabar. Mencabar betul!


Kalau time baik…hmmmmmmmmmm! (Mode mak mengeluh panjang) Sabar ajelah!

8 thoughts on “Toddler Temper Tantrum

  1. Azrina says:

    Yatie, anak aku mmg jenis suka mengamuk jadi aku dah kebal dah tetiap pagi si Kakak akan melalak walaupun aku tak marah dia sebab dia tak boleh orang tegor sure gembeng, kalau dpt anak yang turut cakap aku…mesti aku rasa heran kejap hahaha. Aisyah pulak dulu menurut perintah laa ni sejak umur setahun dah pandai mengamuk kalau kemahuannya lambat dipenuhi even kalau aku ganti balik brg dia suka dia takkan terima dah dia TETAP nak yang ITU, mana aku tak HOT selalu.

  2. mie_rahim says:

    mai ai..smpi nmpk anak tekak..ngeri pulak bile tengok..hahaha

  3. hahahahaha… comeynye anak bujang mengamok…. anak tekak pon comey….

  4. Ila says:

    samalah tu..faiz pun mcm tu…cuma bab bergolek2 tu dah kurang…hehehe….selalunyer biarkan jer ataupun alihkan perhatian dia pada benda lain…budak kecik kan suka mcm tu…cepat lupa aper yg dia nak…hehehe

  5. CHeeSYaNa says:

    biler tgk budak2 yg tgh tantrum kat shopping mall.. slalu terfikir.. camner ler aku nak handle biler anak aku jadik camni.. huhuhuh..

  6. Nik Ha says:

    dulu akak pernah bwk ank sulung tu g soping berdua je.dia buat tantrum kat situ sampai berguling2 kat lantai, haih tobat lps tu tak bwk dah.la ni adik dia baru sethn 2bln dah pandai marah2 & meraung kalau sekat dia nak buat apa2 @ nak g mana2.sabaar je lah nak lps fasa terrible two neh.silap aribulan mak pun tantrum sama..hak..hak..

  7. IbuAzroy says:

    haah. anak sy pun boy. skang br 7mo. tu la skang pun slalu pikir klau beso esok cam ner la ibunyer nk handle. sbb mse baby ni, baaaaaaik la sgt budaknyer. org ada kt, klau mse baby baik, mse bose nanti mencabar sikit. betul ke? kekekeke

  8. Hayatie says:

    Azrina: lately sore ku aje asyik high pitch je huhumie rahim: haha..belum tengok real lagi tu..lagi sadis.desperate mama: hihi..comey kan..kdg rasa nak biar lagi lama dia menangis..kah kah!ila: ye betul..kdg2 ku malas nak layan, biarkan je kdg2, lama2 dia penat, dia stop..haha..terukkan mak dia..kikicheesyana: haha, sama la kita dulu..now dah rasa dan 'kehangatannya' makin terasa hari demi hari..huhuNik ha: jgn bapaknya pun join tantrum juga udah le..hihik!ibuazroy: hehe..tak juga cuma kdg2 kita toksah puji lebih2 masa baby nnti bila besar skit dia jadi terbalik..wallahualam..hihi..tak buleh pakai sgt tu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: