Laporan SGM2- Managing Myths in Breastfeeding

(Jumlah ibu-ibu yang hadir pada kali ini)

Alhamdulillah, selesai sudah SGM kedua kali ini. Topik SGM pada kali ini adalah ‘Managing Myths in Breastfeeding’. Kalau nak dikira rata-rata semuanya dah tahu mitos-mitos dalam penyusuan ini, namun apa yang ditekankan dalam SGM kali ini bukan perbincangan mengenai mitos-mitos sahaja, lebih kepada bagaimana kita menangani mitos2 yang ada didalam sehari-hari.

Ibu-ibu yang hadir pada kali ini masih dibahagi kepada 3 kumpulan juga yang diketuai oleh fasilitator masing-masing iaitu puan Kamariah, puan Zatul dan saya sendiri. Ahli-ahli dikumpulan saya rata-rata terdiri daripada ibu-ibu yang sudah berpengalaman. Namun masing-masing berkongsi pelbagai cerita tentang pengalaman menangani mitos daripada orang-orang disekeliling mereka disepanjang tempoh penyusuan mereka.

Sepanjang SGM berlangsung…

Ahli-ahli didalam kumpulan saya yang terdiri daripada THU, hazarina, herni, ajui, fiza, ely, tie luvhaziq, norshazura, ummi-ilyas, issnanie, hana, liza, nina, jaja (sorry kalau ada yang tertinggal)

Menu potluck yang dibawa tersangatlah banyak, sehingga ditapau-tapau. Syukur alhamdulillah. Terima kasih kepada semua yang bersemangat menyiapkan, mengorder juadah masing-masing. Kami semua dapat makan dengan kenyangnya ^-^

Iman jadi mangsa buli main tampal-tampal sticker dengan auntie THA, hihi!

Torai jangan tak torai, hehe! (Demo BW)

Bergambar dengan geng-geng SGM yang lama (otai2, hihi) sejak dari tahun lepas, yang masih sporting mengikuti SGM sehingga kini. Diantaranya, THU, herni, luvhaziq, ajui, fiza, ely, zatul, sha, nanie dan tidak lupa ‘boss’ SGM, puan kamariah. Bukan senang nak berkumpul sekali seperti ini. Kadang-kala ada je geng yang tiada, tiap2 kali sgm. Cuma kali ini, akmaalias yang tidak ada.

Untuk sesiapa yang masih tidak berkesempatan untuk menyertai, merasai pengalaman ber-SGM ini, jangan bimbang bulan hadapan kita ada lagi SGM yang ketiga pada 25 April 2010. Topik untuk SGM3 adalah ‘Normal Development of Breastfed Babies‘. Jom-jom..

2 thoughts on “Laporan SGM2- Managing Myths in Breastfeeding

  1. az says:

    untuk sekian kalinya saya x berjaya untuk join SGM kali ini. Niat tu ada, tapi hubby ada keje pula. Sedih! harp2 dpt join bln 4.

  2. Yatie says:

    aduh bila tgk entry ni rasa nk kembali ke hari ahad semula……..sungguh happening… i like..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: