Down to 7 Pumps?-Blocked Duct

Hari ini 23hb, azri sudah setahun 4 bulan. Lagi 2 bulan until complete (first phase. 2nd stage). Lately acik bz (haihh, bz mcm ada bisnes je) dengan SGM lah, dengan Malaysian Breastfeeding Peer Counselor lah, meeting lah bagai bla-bla. BTW, for reminder- those yang dah dapat offer for peer counselor training, please returned the application form at admin@malaysianbfpc.org.

Sebab asyik bz kat luar now saya rasa, saya dah down to 7 pump per day. Kadang-kadang kalau ada free sikit boleh la buat 8x semula, tapi dalam seminggu leh kira berapa yang 8x tu. Oleh sebab rutin yang lari-lari anak sikit, saya kena blocked duct. Apa itu blocked duct? Blocked duct jadi bila kita pump, dia kuar sikit-sikit jer, lepas setengah jam perah pun, breast rasa full, ketul-ketul, kalau dibiar lama, leh jadi demam dan seterus-seterusnya.

Adalah 2-3 kali sepanjang penyusuan ni saya kena, semuanya jadi bila rutin saya agak lari-lari skit. So sedikit tips dari pengalaman saya yang tak seberapa ni. Jika anda terkena blocked duct:

1. Jangan panick, hehe!
2. Sila tuam immediately yer. Tuam menggunakan botol susu/botol mineral, isi air panas dalam tu, dan tuamkan di breast yang kena tu. Kalau setakat guna towel celup air panas, memang tak efektif.
3. Kemudian perah keluar
4. Jika tak lega juga, sila ulangi tuaman tersebut sekerap yang mungkin (bergantung)

Bagi saya, selepas 2-3 kali tuaman, selaluya breast dah lega. Ada juga yang sekali tuam then perah pun dah ok sebab tu saya kata ‘bergantung’.

Dah lama tak tepek gambar EBM, hihi! Ni hasil tuaian pagi tadi, selepas semalaman saya kena blocked duct dekat breast sebelah kiri, start dari malam semalam. Patutlah, malam tadi dapat sedikit je, saya dah agak juga, tapi sebab mata dah ngantuk, tak larat nak menuam tengah-tengah malam, saya pump je cam biasa. Awal pagi tadi bangun, tuam-tuam pastu perah, baru lah lega.

Yang penuh sebotol tu hasil perahan belah kiri selepas dituam. Yang belah kanan tu, camtu lah hasilnya, ciput je. Giler kentang berbeza kan. Haipp, korang jangan membayangkan capacity a.k.a size acik pulak yer, hehe! Alhamdulillah, masih ada rezeki susu untuk anak (saya selalu bayangkan kalau saya tak ‘buat’ susu, nanti anak saya takda susu sebab kat luar kunun2 takda susu dan saya tak mampu nak beli susu formula, huhu). Semoga, ianya berterusan, amin!

12 thoughts on “Down to 7 Pumps?-Blocked Duct

  1. Afne says:

    sifu, afne kena blocked duct masa kt kg aritu. walaupun susukan anak buah & haziq 100% directfeed. kadang sebulan kena sekali dua kt breast kanan bhgian bawah. bila timbul ketul mcm jari kelingking gitu haaaaaa. picit? mmg sakit. pam pun rasa tak puas tak lega. kerapkan directfeed kt breast kanan sampai hilang.pape pun ku tabik mu msh giat ber EP walaupun makin bz lately hehe

  2. izzahazfar says:

    Kak…rasanyer zah pun kena blocked duct tu…sebab breast rasa bengkak belah kiri tp dapat 1-2 oz shj…selalu leh gak dapat 3-4 oz utk belah kiri…kena tuam la balik ni….huhu* saya mengaku saya kurang pump…huhuuh..kemalasan melanda dan sy byk tido..huhuhu…dari 8x pump dah drop kpd 6x pump @ 7x pump sajok…yg kul 3 pagi mmg tak terjaga dah….aduh teruk betul zah..* kak alhamdulillah…sudah setahun…syukur sgt..akmal fully susu ibu…

  3. asmaa says:

    blocked duct selalu kena time syifa' demam bulan2 yg tahun lalu…hehehe…ape sy buat,mcm tie beri tahu tuam dan perah keluar. tapi saya lebih cepat lega apabila urut perlahan2 dan perah bg ia keluar, guna minyak bg kelancaran semasa urut tu. fuuhhh…lega lepas tu…susu lancar dan baru syifa nak minum,susu masam dlm breast ia skit pun taknak isap…pandai memilih tuh…mu memang busy bangat sekarang nih…go tie go…jgn lupa daku yer🙂

  4. mamanoa says:

    uuuhh..da lamer rasanyer aku xkena block-duct..last time kna ms imran 4bln kut..sbb ms tu asik kena jer..so biler da tau nk kna musti amik imran PAKSA dier nyusu gak bg ilang bengkak tu…hehe..tp tha..mu mmg kna tuam ler slalu kan..xper..mu tetap RAWK!!!

  5. Hanna says:

    kak,sy dh start sedih2 ni (huhuhuhu)..dh 3 ari pam asik dpt 3oz je stp kali pam session..time tu la fikir susu x ckup,kena top up dgn fm..down je rasa..khayra pun dh 1 thn 2 bln,takut dia x puas..skrg ni sy pregnant 2bln,agaknya sebab tu ke susu makin down?(mcm sy gak yg tgh down ni)..

  6. MOMMY NADIA says:

    salam perkenalan..so impressed kakak masih pump up to 7times per day..my toddler dah 1thn 4bln jgak..still fully bfeed..I tkde stock,infact kt office pump 1time je to get 8-12 oz..huhu seddey..malam mmg fully attach..tkde peluang nak pump..:(hampir telupa ms confinement selalu tuam..skrang kadang2 breast bengkak,tp pump sket je dpt..3-4oz..thanks for the idea to tuam..hope I can get spirit to increase my pumping..

  7. Hayatie says:

    Afne: klu kena blocked duct, breast rasa cam baru lepas kena tumbuk..hehezah: Tahniah zah…jgn ngelat2 tau!asmaa: bila dah blocked, flow jadi skit, tu yang dia takmo agaknya, hehe!mamanoa: ye, tuam&perah, klu tak ok, tuam lagi..Hanna: Jgn le sedih dear, minda kena positif, some people might notice a drop in milk supply semasa pregnant. Mommy nadia: its ok dear, if mommy yang half pump half nursing, tidak perlu pump up to 8x per day..coz baby masih direct kan..😉

  8. nape eh yai..i pun belah kiri lagi banyak dari belah kanan..tapi per session tak la sebanyak u..both side leh dapat 6oz je..cukuplah utk Mia minum..

  9. eT says:

    hi akak…saya ari tu pon kene p kursus 5 hari kene blocked duct…nenen belah kiri berketul2…sakit rasa..terpaksa calling asben mintak bawak baby dtg nyusu jap…even menyusu xsampai 15min pon dah rasa lega…ketul2 dah kurang…idea nk tuam tu ada…tp xsempat nk pk alternatifnyer..hehe

  10. Hayatie says:

    siti: maybe sbb u lebih byk direct feed mia belah kiri berbanding kanan. Sbbnya, yg mana lebih byk dpt hisapan dari bayi, belah tu yg selalunya akan lebih byk susu…eT: Yup..kdg2 blocked duct jadi bila lari dari rutin yang biasa..

  11. EcoT says:

    kalo chanel susu kita tiba2 berkurangan,itu pun blocked duct ker?setelah 15 minit pam,susu dah tak kuar,,kene tunggu dalam 5 minit lagi,utk 2nd LDR.after 2nd LDR,susu stop..bila i try perah,masi pancut lg sket..kenapa yer?

  12. m@Ri@ says:

    pagi td pun maria dpt mcm tu..yg sebelah kiri dpt 4.5oz..yg belah kanan dpt 1 oz je..huhu..takpe ek..huhu..tp rs mcm takdak blocked duct pn..p/s:first time kena blocked duct ingat maria dah kena kanser..huhu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: