Breastfeeding Peer Counselor Program Administrator

Huwaargh, lama aku tak dapat nak update belog disebabkan gangguan2 teknikal, huhu. Dengan connection berukband yang semakin teruk, bluetooth kat laptop plak takleh detect, ermm macam-macam lah! Training anjuran Nurturing Concepts Sdn. Bhd. yang saya hadiri sudah lama lama berakhir, selasa hari tu, alhamdulillah!

Banyak yang hendak dicerita dan dikongsi sebenarnya, sudahnya saya menjadi tak tentu arah. Kerana semangat yang membuak-buak sekembalinya dari training itu. Semangat untuk bersama-sama menjayakan program pembimbing ibu-ke-ibu yang akan digerakkan serentak satu negara tidak lama lagi.

Terima kasih ‘otai-otai’ dan orang kuat disebalik penyusuan susu ibu didalam negara kita ini iaitu kak kamariah & kak rita. Saya rasa sungguh terharu & sangat teruja kerana terpilih to be part of your team in this big project. Dan saya rasa sangat bersemangat.


Sepanjang training berlangsung…

Bergambar dengan our trainer & La Leche league Leader, Kathy Baker & Puspha Panadam semasa acara penyampaian sijil.

Setelah berakhirnya training, kami semua membuat bulatan dan mengadakan acara benang & lilin (haha tak tahu nak panggil apa) dimana, setiap orang akan memegang selembar benang itu dan menyatakan hasrat masing-masing untuk projek ini dan melontar gumpalan benang tu kepada orang lain pula. By the time setiap orang habis, akan terhasil lah lingkaran benang cam ala-ala spider web which each of us are holding the thread. Simboliknya benang & lilin ini mengambarkan jaringan & kekuatan apabila kita semua bersatu.

Kumpulan sembilan belas orang ibu-ibu yang bakal merealisasikan projek pembimbing ibu-ke-ibu diserata negera. Me, Dr. Faridah, zatul, Shida, Dr. Ning, Farah, Jess, kak rita, Dr. Ashikin, aishah, Kak sue, Dr. Ezzura, ida murni, linda, Jasmeen, Suria, Kak Kamariah, yus, Dr. shiha. We all are going to be training you guys out there as a peer counselor (pembimbing ibu-ke-ibu(PII)). So for those yang dah submit application for PII di Si.com will be selected to be train as a PII, insyallah!


Dan kini, saya serta 18 orang yang lain adalah LLLI Breastfeeding Peer Counselor Administrator.
Cerita pasal EBM pula, sebelum bermulanya training, aku memang tidak sempat untuk menyediakan stok ebm berderet-deret, hanya ada 2-3 botol sahaja dalam fridge. Mujur training itu hanya dari pagi hingga petang sahaja, dan 3 botol ebm sudah memadai sementara menunggu kepulangan ku. Semasa training, aku dapat perah lebih banyak berbanding ketika aku dirumah. Takyah pening2 cukup ke tak ebm sebelum pergi training. We all pumpers, sometimes bila away from home, kiddos dan segala rutin seharian, we can produce more, hehe! Dari perspektif aku la..kadang-kadang je..hehe!

4 thoughts on “Breastfeeding Peer Counselor Program Administrator

  1. Ely Hasrul says:

    hah congrats!.makaseh juga untuk sesi konsultansi sebentar tadik😛

  2. fiza says:

    Tanhniah THA, lpas nih bley ku dptkan nasihat darimu, itupon klo projek anak kedua ku berjaya…ahaks…

  3. suraiya said says:

    hebat betul yati ni…but what's the proram all about?

  4. Hayatie says:

    Ely: mekasih..yg tu masuk buku 555..wakaka..gurau je!Fiza: Wah2..smoga projek mu berhasil..klu berjaya jgn lupa hola daku….huhu!suraiya: program tu utk training kitorang as a 'breastfeeding peer counselor administrator' ..pastu kami pula kena train potential individu selected to be a peer counselor in their neighborhood.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: