To drop or not to drop?

Tetiba saya (eh jap aku jap saya) terpikir nak dropping pumps sebab nak memberi laluan kepada hormon progesterone/estrogen kembali aktif semula *wink*. Saya masih lagi mengepam dengan kadar 8x setiap hari, siang dan malam, tanpa henti selama 15 bulan.

Saya berbual-bual dengan christine didalam kumpulan minoriti EP dari Britain di facebook, at the age of 15 months beliau hanya mengepam pada kadar 2x satu hari sahaja kerana ingin pregnant semula. Dan selama itulah juga beliau tidak period akhirnya setelah dropping pumps pada kadar 2x sehari, beliau pun pregnant.

Saya mula berfikir-fikir sama ada perlukah saya drop pumps sedikit demi sedikit mulai dari sekarang, in order untuk preggy semula (as we have stop planning and try to conceive since azri 6 m.o lagi, huhu). Since saya memang tidak datang period lagi sehingga kini. Means saya akan mulai mengurangkan sesi demi sesi bulan demi bulan.

Pada awalnya, saya mengharapkan agar ter-conceive naturally regardless saya drop pumps atau tidak *wink*. Tetapi setelah hampir berlarutan dalam tempoh yang agak lama, saya mula memikirkan semula isu drop pumps ini.

Adakah saya sudah bersedia ke arah itu? (bukan preggy, maksudnya adakah saya sudah bersedia untuk mengurangkan sesi pumping saya). Owh, saya tidak tahu sama ada saya sudah bersedia atau tidak. Berkaca-kaca pula mata saya bila saya sudah mula memikirkan untuk drop sesi pumping saya.

Saya mungkin lebih redha jika pengurangan susu itu berlaku secara naturally, tetapi jika saya yang terpaksa menentukannya in order untuk menjayakan yang lain, saya terasa seperti bersalah la pulak, uhuk! Saya amat sayangkan produksi susu saya sekarang, uhukks! Owh saya sungguh dalam dilema. Ok that’s it, probably i’ll be thinking of this again when my EP reach 18 months. Lebih kurang 3 bulan lagi dari sekarang. For now, bye bye ‘to drop or not to drop?’…..hahaha!

13 thoughts on “To drop or not to drop?

  1. zhafris says:

    salam…saya rasa la kan…better biar sampai produksi menurun sendiri..sayang sangat…tak semua bernasib baik macam yati…biarlah azri capai 2 tahun kalau nak drop pumping….ape2 pun…planning untuk dapatkan baby tu memang bagus…

  2. Cerita Cici says:

    Tahniah akak, dh 15bulan mengepam dgn jayanya…cici bulan ni bru nak masuk 12bulan…Ci ingat tahap kesuburan bf mommy hanya menurun 4 bulan pertama dan kembali biasa selepas itu walaupun belum datang period?

  3. salam yatie,ina pon dh terkurangkan sesi mengepam..hehe skrg 2X sehari..bkn sbb nk ade baby lg..tp sbb dh demotivated..sikit jer kluar..kadang2 2 oz jerso memang dh xde semangat & malas..now dh start top up dgn FM..huhuxberjaya lah misi 2 years..tp utk yatie..ina doakan yatie berjaya..

  4. Mrs Azarol says:

    beb, mak rasa kalo delima nk drop ker tak dan bukannya sebab sedia utk preggy, mak rasa teruskan jerlah. takut nanti rasa ralat pulak kemudian hari sbb susumu itukan masih ok lg.

  5. az says:

    yatie, rasanya lebih baik teruskan pumping mcm biasa untill azri 2 tahun. atleast dah tercapai target then blh ler teruskan utk dptkan azri adik pula. hi2..ke dah x sbr nak ade baby ni..

  6. izzahazfar says:

    salam kak…wah…mmg kena drop pumping ker utk dpatkan yg next..?huhuhu…kak….ape kata…habiskan misi kita..pastu kalau ade rezeki…lekat la tu…zahpun sejak dr awal tak pakai ape2 pun penebat..tak lekat2 lagi..huhuhu…walaupun dalam hati niat nak preggy balik…preggy awai senang..dah tua anak2 dah besorkan…hehehhe

  7. Hayatie says:

    zhafris: tu la..bila tengok org preggy lagi..mula ku dah berfikir2…sob sob!cici: Tahniah yer cici, setahun sudah🙂 Itulah, kadar kesuburan seseorang itu berbeza-beza dan berkait dengan byk faktor-faktor yang lain, cam hormonal level lah, stress level lah apa lah level yg lain lagi..hehe!Yang pasti berbeza-beza mengikut badan seseorang itu..ina: Terima kasih yer!..takpa la, ina..janji ina dah buat yang terbaik kan..insyallah mungkin rezeki utk anak kedua nnti lain pula, ehem2x..boleh direct, mungkin? Tu sudah pasti tertanam didlm lubuk hati kan……lub: aha lah lub, ku pon dah konpius ni…ku dah mula berfikir2 tapi dihati masih berat untuk melaksanakan..tapi jauh dilubuk hati, mak nak preggy weh…tak sabar nak menebus kembali apa yang tersilap, mengisi apa yang tidak diisi, melakukan apa yang tidak dilakukan, dahulu…huhu..az: tu la, diwaktu tekad masih menebal utk meneruskan misi..dikala itu niat dihati utk preggy membuak-buak..ekeke!zah: secara logiknya lah…tp pape akak saspen nak tunggu bendera merah, bila bendera merah kuar means dah subur..huhu!

  8. Jiji says:

    handcore pumper la you!!!!!!

  9. hebat tu EP this far along…kalo beta, dah lama kekering emosi & motibasi..amacam pikir dalam2 & solat istikharah. tanye pendapat Allah lak.to me, teruskan aje EP…kalo betul Allah takdirkan utk hormones progesterone/estrogen kembali, active gak tanpa u drop pumping…tak gitu?

  10. Hayatie says:

    jiji: wakaka….mama-miya: itulah yang i've been hoping & pray selama ni, get pregnant without dropping pumps ever..but as the time & preggy peps also goes by..ekeke. Tiba-tiba plak rasa, i need to do something..but after all, i still personally berat utk drop pumps, cuma tiba-tiba terdetik.. *sigh*

  11. mamaEsya says:

    yati, bncg ngn hubby elok2…but syg if kita yg wat susu makin kurang coz tu hak anak kita…but if u mmg betol2 nak preggy, try tny doc / pakar jalan terbaik nak preggy, k….it's all up to u, dear

  12. Ely Hasrul says:

    aku dulu selalu seram sejuk cam nak nangis terpikir2 kalu la aku dh xpam kat opis. sure aku stress giler. tapi pam pon sami dh xbape layan ebm, byk kali gak la terbuang gitu aje so aku pon decide lah xmo pam. dh dekat sebulan aku xpam ok plak. xdek la aku emo2 stress. maybe sbb sami still susu byk time mlm kot. kat nurseri skang mmg hampeh la dia nk minum susu. sori. jadik mmg keputusan tepat la aku xpam haha (nak sedapkan hati sdr). so aku rasa, ape kata ko budget aje stok ebm azri utk bulan mendatang patu drop kan. mintak2 berjaya la ko concieved ek. aminnn

  13. ezan says:

    pumping pumping pumping.. ( cheer out cam cheerleader girl sambil lonjak2.. hahahaha…)insyaAllah kalo ada rezeki.. pump pun leh dpt gak.. apa yang penting usaha.. siang malam..😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: