Catch-up

Aku perlu catch-up stok2 ebm aku semula sebelum trip ke langkawi pada 17-19hb nanti. Yang skang ni hanya ada beberapa botol sahaja. Waduh, time2 ni la aku demam, batuk, sakit tekak, selsema bagai nak rak. Mengapa semua tiba disaat-saat aku baru nak menikmati percutian cuti-cuti Malaysia yang dah lama ku dambarkan, chewahss! Hmm, tak kisahlah, kalau awal2 dulu aku kena pun, aku komplen gak kan, hua hua hua!

Fresh ebm ni telah bertambah sebotol dari 2 botol pada kelmarin. Tu pun tak banyak, dalam keadaan badan yang tengah recover ini. Sempatkah jadi sekurang-kurangnya 7 botol sebelum trip itu…

Aku sayang nak guna frozen sekarang ni, sebabnya jika aku amik frozen, sure aku tak dapat nak ganti semula. Walaupun ianya dapat menambahkan jumlah fresh ebm aku dengan kehadiran frozen. Dan aku perlu sparekan frozen2 itu, untuk merealisasikan misi aku hingga ke setahun 6 bulan ini. Dengan keadaan tekak yang perit dan macam-macam lagi, sehingga aku tak selera nak telan makanan yang enak-enak cam biasa.

Selepas demam, breast kanan cam kena blocked duct pula. 2-3 kali buat hot compress pun tak jalan (masa di bp aku guna FS). Bila pam belah kanan cuma dapat 0.5 oz je, haru betul. Nasib hari isnin aku dah nak balik, sampai-sampai rumah (kajang) aku terus guna s3, dan baru la lega rasa susu dah keluar semua. 2x aku kena blocked duct je, kena gune s3 terus ok,hmmm…..!

Aku kena plan betul-betul pengurusan ebm aku semasa dilangkawi nanti. Walaupun dihotel ada minibar, tapi tak cukup power aku rasa untuk membekukan ice pack2 yang dah cair. Kena juga simpan di hotel kitchen separuh bagi menganti-gantikan icepack untuk hari-hari berikutnya. Ni yang kadang-kadang buat aku malas nak gi travel jauh-jauh ni. Sure orang kata ‘aisey, prepare fm lagi senang’ atau ‘tu la, direct kan senang!’. Ke haku je yang terasa sensorang, wakakaka! Sukahatila…

Mil aku dulu penah tanya berapa lama lagi aku nak memerah ni dan aku jawab lagi 2 tahun atau selagi ada susu lagi. Dan bila aku kelam-kabut nak memerah, dengan azri yang ‘buat perangai’, mil senyum dan kata “..lagi 2 tahunn, tieeee!” dan aku pun senyum je semula!. Takpa, yang penting, minda kena kuat, diri sendiri kena positif baru tiada apa yang mustahil.

Hopefully, aku dapat ler hadiah tu before aku ke Langkawi nanti, syioknya! Kalau ada rezeki la.

5 thoughts on “Catch-up

  1. Afne says:

    ku yakin sifu blh buat. org mmg sng ckp, kita je yg tau apa kita buat.waahh.. bestnya nk pi langkawi.

  2. asmaa says:

    semoga tie berjaya kumpulkan susu…sejak azri setahun nie, rajin sungguh ia nak cuti2 mesia…hehehe…haneymon @ kursus laktasi🙂

  3. puan punyer says:

    semoga berjaya yer….

  4. Sue says:

    semoga berjaya.btw, sy mungkin ketinggalan. tapi curious nak tau knp tak direct bf yea? ada prob apa?

  5. Hayatie says:

    afne: thanks yer!asmaa: barulah nie leh berkepak2 skit.hihi!puan punyer: insyallah, thanks!sue: ada kat n3 dolu-dolu, hehe! dia confuse n refuse breast setegar-tegarnya sehingga sy pun give up direct. Maybe sy tak secekal sptmana cekalnya sy mengepam, uhuks!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: