Breast Milk: A ‘Cappucino’ in the morning and ‘Horlicks’ at night?

Nota tambahan: Chop2…First of all, n3 bukanlah mengenai ibu yang minum cappucino di waktu pagi dan minum horlicks di waktu malam. Entri ini menceritakan keajaiban kandungan yang ada didalam susu ibu ini yang berubah mengikut masa dan keperluan bayi. Kerana keajaiban susu ibu ini juga, iainya bertindak sebagai stimulant kepada bayi pada waktu pagi ala-ala “a cup of coffee or cappucino” la kepada bayi itu tatkala mereka menyusu pada waktu pagi sekaligus menghasilkan kesegaran (pick-me-up factor) setelah bangkit dari tido. Dan pada waktu malamnya pula kandungan susu ibu ini akan berubah dari segi chemical compoundnya dan bertindak ala-ala ‘horlicks’ pada bayi sebagai ‘natural-calming-factor’ semasa bayi menyusu untuk tidur.
.
Dan oleh sebab itu seperti yang diceritakan dalam artikel itu supaya ibu-ibu memberi susu perahan kepada bayi mengikut waktu yang sama ketika susu itu diperah supaya bayi tidak mendapat ‘coffee’ pada sebelum waktu tido dan menyebabkan mereka susah tido dan ‘milo atau horlicks’ ketika waktu pagi dan mereka menjadi lebih sleepy..In this case ianya apply pada ibu-ibu yang hanya memberi susu perahan sahaja. Jika direct, it should be fine.🙂
.
.
Ok, aku jumpa lagi some interesting facts about the wonder of breast milk ni. Maybe some ada yang dah tahu, some may not, macam aku. Tahukah kita bahawa kita sebenarnya tidak digalakan (bukan tak boleh) untuk simply2 bagi sahaja susu perahan yang kita perah pada waktu-waktu tertentu pada bayi pada bila-bila masa. Ni bukan acik cakap eh, ini from what i read.

Menurut artikel yang aku baca ni, adalah lebih baik jika ibu-ibu memerah susu dan memberikan susu perahan itu pada baby pada waktu yang sama ketika susu itu diperah. Contoh, jika ibu memerah susu pada pukul 7 am, susu perahan itu adalah seeloknya diberikan pada waktu yang sama keesokan harinya. In this case kalau full EP la yer sebab kalau direct tu dah lain story.

Yang mana selama ni aku takda la pula ikut specific perah waktu tu, beri minum esoknya waktu yang sama juga. Sebabnya, azri kalau masuk tido akan minum EBM yang bukan diperah waktu tu (EBM dalam fridge), tapi memang bertarung juga la aku nak tido kan dia, dalam sejam lebih gak baru tido. Tapi dari malam sampai ke esoknya, dia akan minum EBM yang aku siap-siap perah ketika itu juga (sebab tak sempat klu nak warm EBM, so aku lebih suka standby EBM yg baru diperah). Then esoknya dalam time kol 7-8am tu dia akan minum yang aku perah dalam pukul 6 am gitu, dan bila dia minum tu terus dia jaga dah laa, cam terus je bangun. Ada kaitan kah?

Aku tidak pasti kesahihan dari segi saintifiknya, sebab aku tak jumpa lagi artikel pasal ni. So sekadar sebagai bacaan untuk hari ini la yer. Maybe aku leh cuba try utk beri susu yang aku perah ketika time dia nak masuk tido lak, ngeee!


Breast milk Different at Morning and Night: Study Could affect Best Time for Mums to Express

Babies receive a natural equivalent to cappuccino in the morning and Horlicks at night, scientists have revealed.

Breast milk delivered in the morning gives infants a pick-me-up because it contains natural stimulants. But the night-time version will help babies sleep as it has calming chemical compounds, a report claims.

Breast milk expressed in the mornings should be given to babies at the same time of day so it doesn’t disrupt their sleep. It was also found that the nucleotide concentrations during the night were at their most sleep-inducing best, but less so during the day.

Says researcher Cristina Sanchez, “You wouldn’t give anyone a coffee at night, and the same is true of milk. It has day-specific ingredients that stimulate-activity in the infant, and other nighttime components that help the baby to rest.”

“It is a mistake for the mother to express the milk at a certain time and then store it and feed it to the baby at a different time.”

This suggests that it might be a good idea to make a note of when you express, and use that milk to feed at around the same time of the day. For example, if your partner likes to do the last feed with a bottle of expressed milk, try to express in the early evening so your baby potentially gets ‘sleepy’ milk rather than ‘wake-up’ milk.

Spanish researchers discovered that breastmilk changes across a 24 hour period, and said their study might explain why some babies sleep or become active at odd times of day or night when mums express milk to use later in the day.

[Sumber: Morning Feed a Natural Stimulant for baby, Times of India]
[Sumber: Breast milk Different at Morning and Night, Tessa Watkins]


7 thoughts on “Breast Milk: A ‘Cappucino’ in the morning and ‘Horlicks’ at night?

  1. asmaa says:

    ye ker tie…pelbagai cara dlm penyusuan…bg saya ada yg lebih memudahkan dan ada yg mcm merumitkan.ape yg penting!!! susuibu!!! tak kisahlah mcmana cara pun…hehehe

  2. Hayatie says:

    asmaa: iye betul tu..artikel tu bukan ler a 'must-do'..cuma sekadar 'a fun-to-read' sahaja..

  3. rasanye takde apa2 effect utk miya. lepas dgn "candu mama", gerenti weng. slalu rupa puas & high.tp for moms non muslim yg drink, mmg la they all have to monitor content BM diorang. kang tak pasal anak awal2 lg dah otak tingtong sebab alcohol efffect.

  4. Hayatie says:

    mama-miya: betul tu, i pun blasah je kasi EBM at different2 time, n feed azri at2 different2 time juga and still azri tido n wake up at the same time everyday..heheh!!

  5. izzahazfar says:

    kak…zah penah baca pasal ni…sebab itu kita ibu2 tidak digalakkan minum kopi..kang anak2 yg menyusukan tak tido…hehehe…tp lately sebab zah ni penat zah minum kopi kacip fatimah…so far akmal tak de effect utk tido..cukup time lena la dia..siap bangun lambat lagi kalo CD dia bocor…huhuhu..cuma yg kelakar…bau kencing baby bau kopi kacip fatimah…hahaha…tu husband suruh stop minum..kang akmal lak yg terkuat lebih…heheheh

  6. hayatie…bile bace artikel ni rase cam nk ikut betul2 timing lak…mungkin ade kebenarannye kan…sbb komposisi susu kite ni mungkin ikut time siang dan malam gaks kan…thanks for the useful info! =)

  7. Hayatie says:

    zah: rasa cam ada baca kat si apa-apa yang ada kacip fatimah ni tak elok amik oleh nursing moms ni..sbb dia ada unsur-unsur nyah-toksin dari badan….dan dikhuatiri, toksin2 yang tersingkir dari badan terserap dalam bm pula…gitu la yg akak ada dengar..harlinda: maybe lah boleh cuba..lagipun tak rugi apa kan..hihi!Sekadar menambahkan pengetahuan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: