Ten Steps to Successful Breastfeeding

Sebagai salah satu langkah untuk memulakan usaha ke arah penyusuan susuibu ini, WHO&UNICEF telah membuat satu written statement terutamanya kepada facility providing maternity services (eg, hospital, klinik, etc). Step-step ini pun aku tahu selepas 20&40-hour course. Basically ianya ditekan pada hospital, kerana disitu tempat pertama, bermulanya initiating of breastfeeding activities. So, most of the publics maybe ada yang pernah dan tak pernah baca step2 ini.

Aku percaya, kejayaan seseorang ibu untuk menyusukan anaknya, bermula daripada hospital, mungkin bukan keseluruhan, tetapi cukup penting sebagai pencetus. Bila aku baca semula step-step ini, ada diantaranya tidak dipraktikan semasa aku bersalin dulu, which aku rasa, ruginya aku tak baca and request untuk dilakukan seperti itu semasa kelahiran dulu. Nak buat macam mana, hospital tempat aku bersalin pun bukan BFHI (Baby Friendly Hospital Iniative) hospitals. Tapi, sekirannya aku mengetahui langkah-langkah yang sepatutnya ni dari awal, mungkin boleh direquest!

Meh aku analisis skit step ini dengan praktis ketika proses bersalin aku dulu…hihi!

Ten Steps to Successful Breastfeeding:


1. Have a written breastfeeding policy that is routinely communicated to all health care staff.

2. Train all health care staff in skills necessary to implement this policy.

3. Inform all pregnant women about the benefits and management of breastfeeding.

Semasa pregnancy, aku menjalani routine check-up di klinik kesihatan kerajaan dan juga di HUKM. Both places memang tidak mencerita atau menekankan langsung tentang kebaikan breastfeeding ni. In fact, jika tiada penerangan dibuat, at least mereka boleh mencadangkan aku pergi mana-mana kelas antenatal ke whatsoever. But at that point, NONE! Aku tahu tentang kebaikan penyusuan susuibu ini pun bila terjumpa website ‘susuibu.com’ which is masa 7-8 bulan , trimester ketiga dah!.

4. Help mothers initiate breastfeeding within a half-hour of birth.

Semasa bersalin, aku duduk dalam labour room selama 10 jam! During the proses, memang terbaring je (plus the contraction lagi, dengan sakit pinggang, sebab kena mengiring satu hala sahaja sebab perut kena dah kena ‘ikat’ (CTG). Lepas kuar je baby, diorang amik balut sat, tunjuk dekat aku baby girl or boy, pastu bawa pergi cuci. There is no ‘skin-to skin’ proses. Aku hanya dapat baby semula, setelah sekembalinya diwad. Whereas kalau praktis di BFHI, after birth je, baby to akan diletakkan diatas dada mak tu (skin to skin lah) sambil tu nurse lap2 la skit baby tu dan initiate breastfeeding tu. Waktu ni penting tau, sebab pada ketika inilah keadaan bayi itu sangat alert.

5. Show mothers how to breastfeeding and how to maintain lactation even if they should be separated from their infants.

Semasa diwad, tiada nurse yang tunjuk pun whether cara aku menyusukan tu betul ker tak ker. Bila nurse datang cuma tanya, ‘mak dah kencing ke?’ anak dah menyusu ker? Dan aku pun tak alert sangat untuk kerapkan penyusuan masa tu, sebabnya baby pun tido jer. Masa tu tak pikir waktu2 tu lah sebenarnya yang penting untuk sentiasa menyusukan bayi. Yang aku rasa masa tu, letih, sakit..huhu!

6. Give newborn infants no food or drink other than breastmilk unless medically indicated.

7. Practice rooming in- allow mothers and infants to remain together-24 hours a day.

Yang ini, bila balik2 wad, baby memang depa letak skali dengan mak. Cuma yang sedihnya, tiada sapa yang suruh aku menyusukan baby secara kerap. So aku pun, tunggu baby nangis je lah jawabnya….which masa tu kalau azri tido, memang 3-4 jam baru nangis..

8. Encourage breastfeeding on demand

Masa dalam pantang pun aku tidak ada lagi kesedaran dan ilmu yang cukup betapa pentingnya breastfeeding on demand ni. Yang menjadi cabarannya lagi, bila dapat baby yang banyak tido dari menangis, maybe sebab jaundice lagi.

9. Give no artificial teats or pacifiers (dummies or soothers) to breastfeeding infants.

10. Foster the establishment of breastfeeding support groups and refer mothers to them on discharge from the hospital or clinic.

Masa discharge memang tiada apa galakan pasal penyusuan, tiada pamphlet ke apa yang diberikan. Tu pun nasib aku ada inisiatif & kesedaran sendiri. Tapi masa tu kesedaran tu masih belum menebal sangat pun. Siapa suruh duk hospital yang bukan rakan bayi ni..huhu! Nasib aku sangat aktif dalam support group susuibu.com ni. Sejak itu, kesedaran & keghairahan pasal susuibu ini makin menebal, hihi!

Insyallah, kita belajar dari kesilapan dan kekurangan kan. Walaupun permulaan proses penyusuan aku tak se-smooth yang lain, (in fact hampir aku nak give up) namun mujur anak aku masih dapat menikmati khasiat susuibunya juga, Alhamdulilah! So untuk the next pregnancy ni, aku memang sangat alert dengan hal-hal camni. Dulu bila aku fikir hospital pilihan untuk bersalin, yang aku pikir hanyalah keselesaan, service dan hal lain-lain bukannya nak fikir hospital mana yang menitikberatkan tentang hal-ehwal penyusuan ni.

10 thoughts on “Ten Steps to Successful Breastfeeding

  1. Lady Qay says:

    yati, even in the hosp where im working pun, adalah baby frindly hosp but not all the staff is that helpful…n most thing yg u ckp u rs diorg buat…but ada la certain misi yg tlg juga utk bfeed ajar mnyusu etc..hsil usha untk cr ilmu sndri n my mum's help lps bslin br btul2 bole mnyusukn ank…..so apa2 pun mmg kn ada knowldge dulu….huhuh

  2. Liz Rohaizat says:

    ku pun tau dr SI masa dah trimester ketiga. huhu, masa tu cepat2 pulun penuhkan ilmu di dada sbb ku tau, ku x dpt access internet masa pantang. mujur sue lunatots kwnku. jd dia layan je la segala masalah masa pantang. haha..serious, kena ada info sblm bersalin kan? sekurang-kurangnya, dgn info tu kita dpt tepis ckp org sekeliling ttg bf.ku bersalin kat hosp yg bkn rakan bayi (masih dlm proses dptkan status). no skin-to-skin tp lps nurse lap darah2 tu, nurse terus bg ku bf anak. dia ajar cara pelekapan yg betul. then, dia tinggalkan. bila selesai bf, br dia tolak gi ward. xpe beb, anak pertama ni bg kita pengalaman. anak kedua nnt, kita praktikkan semua ilmu yg kita ada! ku x sabar nak tunggu anak kedua (walaupun lama lagi) sbb nak simpan stok menggunung tinggi!

  3. Hayatie says:

    lady_Qay: betul tu..but still, its better than nothing…apa2 pun kena ada inisiatif sendiri juga..Liz: betul tu, anak pertama ni macam a learning ground la bagi kita…kdg2 when we get a good start..tu yang mendorong kita untuk lebih bersungguh-sungguh lagi kan.

  4. shuhada says:

    setuju2.Masa Sufiyyah saya rasa nikmat diletakkan dia atas chest masa nurse tengah jahit kat bwh.. serius langsung xrasa sakit tp hepi sangat xpecially kita first time. Tp bab bf, kita tak terdedah cuma Alhamdulillah dia dapat dalam 1st 24 hour.Tp bila time afiQ, dh ank 2nd, kita diabaikan. Bb juga diabaikan. Lepas a few hour baru saya jumpa afiQ balik. Sedih sangat.. itu yang semangat nk bf dia tinggi.p/s: sy jadikan blog ni semangat utk nxt bb. Insya-Allah nk fully BF😀

  5. Ely Hasrul says:

    sume di atas sume diprektikkan kat sepital aku bersalin cuma yg kurengnye nurse kat nursery je yg tau psl bf nih, nurse kat maternity ward bile kite panggil dia pon sebokla panggil nurse kat nursery suh naik. dan nasib baik gak aku jenis degil & keras kepala, so sume cabaran tuh aku tolak tepi smpai skang aku xsangka yg aku leh bersengkang mata malam slps aku bersalin (aku bsalin tghari). mlm tu xtido sbb sami susu selang 10minit dari kul 12mlm smpai la ke 7pagi. ye makaseh la sbb baby frenli jadik mmg rooming in abis2an lah.. gile ah ahhahahah. esok2 kalu ko dh anak 3 (eceh), aku nk try bersalin kat sepital lein la.. (eh berangan plakkk)

  6. izzahazfar says:

    setuju bab hospital sebab…zah masih ingat..tengah sakit2 nak bersalin dia tanya nak bg baby susu jenama apa..?pergh..terkilan giler masa tu…zah kata nak bg susu badan..nurse tu tak bg sebab comfirm susu takde..apakah?aduh…pilihan hospital memang kena teliti…kan kak!

  7. Hayatie says:

    Ely: cayalah..tapi nurse2 pun mesti ada awareness gak dlm bab ni, kalau takgak, bagilah baby frenly ke hape, mmg tak jalan juga..dan satu lagi, kekuatan mental kita, info yang kita ada, sume tu pun mainkan peranan gak…zah: betul tu zah, tak sume hospital tu perfect, hatta yang baby frenly skali pun, tapi adalah lebih baik kita pilih yang sememangnya mempraktikkan polisi2 itu. dari takda langsung kan…

  8. ibu dania says:

    salam kak yati.. juz nak share… tak semua hospital rakan bayi alert dgn serba serbi pasal bf… cam hospital tempat saya bersalin, hampeh.. nk dijadikan cerita, anak sorang akak sebelah katil lahir tak cukup bulan so kena tinggal dalam bilik inkributor (tah betul spelling nye,,) then tanya la nurse ni, bayi kat level 5 (bilik khas utk bayi ada masalah.. mama semua stay level 2…) bagi minum susu apa?? bleh plak nurse dari bilik unit laktasi kata "ntah…" sedangkan mak bayi ada kat level 2… pendek kata, mereka juz tolong bagi info tapi tak menyokong dan tak memberi sokongan kepada mama utk bf….**saya pun tak merasa skin-to-skin & bf baby within half hour tu….

  9. Arin says:

    kalau kat Hospital selayang, mmg semua dipraktikkan.Baby dah cuci, terus dia balut and letak kat kita.Nurse ajar on how to bf baby and sambil doc dok jahit kita, sambil tuh gak baby nyusu ngan kita.Alhamdulillah, dapat hospital yang begitu perihatin.While waktu i gave birth my first daughter, private hosp kat Melaka, LANGSUNG tak di praktikkan segala hal berkenaan BF.Marah betul arin sebab kita yang terpaksa tanya "where's my baby, i want to bf her "..aduhaiii..jawapan yang paling tak best " baby dah tido, kami dah bagi bottle td"..haish!

  10. m@Ri@ says:

    maria pn..dpt2 baby pas 3 4 jam bersalin..ckp je support BF tp tak sgt pn..huhu..sedih2..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: