Pembaziran

What a surprise monday morning, hehe! Cam biasa, life has going back to normal routine. House chores, pump&pump, doing some internet stuffs. As usual, pagi-pagi mesti nak blog-hoping ke belog kenkawan kan for their updates. Masa jenjalan, aku terjumpa some interesting article dari belog hanifadhlina. So, aku rasa macam nak tepek dekat blog untuk renungan aku (dan orang-orang lain yang mahu menghayatinya). Something in life yang kadang2 kita selalu buat, tapi kita tak sedar (tapi bila orang lain buat kita sedar la plak,ekekekek!).

Ibnu al-Qayum al-Jauziah mengatakan terdapat sembilan bentuk pembaziran yang sering dilakukan manusia antaranya:

  1. Pembaziran ilmu pengetahuan – iaitu membazir jika tidak diamalkan pada jalan kebaikan.
  2. Pembaziran amalan – iaitu membazir jika tidak dilakukan dengan hati yang ikhlas.
  3. Pembaziran kekayaan – iaitu membazir jika dibelanjakan pada perkara yang tidak bermanfaat dan tidak diredai Allah SWT.
  4. Pembaziran hati – iaitu membazir jika kosong daripada kasih kepada Allah SWT.
  5. Pembaziran tubuh badan – iaitu membazir jika tidak digunakan untuk beribadah kepada Allah SWT.
  6. Pembaziran cinta – iaitu membazir jika dicurahkan kepada selain Allah atau melebihi cinta kepada-Nya.
  7. Pembaziran masa – iaitu membazir jika tidak diurus dengan sebaiknya.
  8. Pembaziran akal – iaitu membazir jika tidak memikirkan sesuatu yang bermakna kepada Agama.
  9. Pembaziran zikir – iaitu membazir jika tidak memberi kesan kepada hati.

Aku memang tak pandai nak merepek. Masa mula-mula berblog, aku sungguh hairan camana lah blogger2s tegar yang lain tu leh karang the story yang aku rasa bagi aku, maybe takes 1-2 day untuk dikarang. Tu yang membuatkan aku macam ‘perghh’! Then slowly aku cuba and cuba, mula-mula tu rasa macam ‘what to write?’ and selalu filter-filter sket story tu supaya orang lain macam tak tahu la real life yang sebenarnya (padahal, masa tu macam la ada orang tahu kewujudan blog aku pun…ekekeke).

As the time goes by, penulisan mula lebih menampakkan ke’real’an (kesejatianlah lebih kurang). Sebab aku mula merepek menulis untuk menceritakan kehidupan sehari-sehari aku. So disini takda filter-filter dah…hehe! I lOVE TO SHARES…..That’s what most i’ll do if i blog, sampai personal things pun nak share juga (kalau boleh share lah, hahaha!). Everything yang aku buat or dapat the benefits, aku nak sangat orang lain pun boleh dapat sama. That’s why aku suka surf internet ni mengenai ilmu BF ni sampai berjam-jam (sampai tv pun aku dah tak heran dah) bila free aku terus ngadap dan surf-surf-dan-surf! Bila aku jumpa sesuatu, aku save & compile. Camtu la kerja part-time tanpa gaji aku. Selain dari melayan mak-mak yang ada problem pasal BF ni kat YM/e-mail ni, but anyway, i love what currently i’m doing…walaupun bila at then end orang terus ‘terhilang’ dari chat (dan aku terpinga-pinga, hehe) which i dont mind at all, but still it gaves SATISFACTION. At least orang tu dah tahu apa yang dia nak tahu….

Sometimes, bila aku dah selalu buat camtu (cari artikel2) aku rasa macam dah kewajipan lak untuk melakukannya, sampai aku rasa ‘eh, dah lama tak buat entry yang berbentuk info ni asyik merepek je,hua hua!). So i hope, everybody pun ada rasa camtu juga kan, sense of sharing! Contohla kan, takkan seseorang cikgu tu taknak anak murid dia nak jadi cikgu macam dia juga kan? contoh laaa….tapi yang pelik, ada juga orang yang berfikiran camtu..kenapa ek??


3 thoughts on “Pembaziran

  1. ezan says:

    ezan suka baca blog kak yatie yg banyak info pasal bf ni.. keep up the good work & teruskan usaha murni tu..🙂

  2. Ila says:

    siapa lah cikgu yg tak nak mu jadi cikgu ek..meh aku fire sikit…hehehe

  3. Hayatie says:

    ezan: mekaseh yer! Insyallah, sharing is caringkan…hehe!Ila: hahaha..tu contoh laaa…ekeke!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: