Cerita BF

Aku nak kongsi cerita yang dikirim oleh seorang teman yang ku kenali di SI.com. Seorang ibu yang sangat cekal untuk buat apa sahaja demi untuk anaknya yang tersayang. Kini pija boleh tersenyum diatas hasil usahanya selama ini. Dan aku turut berbangga walau pertolongan yang dihulur tidak sebesar mana namun diharap ianya dapat menyuntik semangat pija untuk terus gigih didalam perjalanan BFnya. Owh, pija bukan another EP yer. Beliau adalah seorang ibu bekerja yang sangat struggle pada awal-awal penyusuannya, dari perlu ditopup dengan FM kini fully BF malah dapat mengumpul stok-stok EBMnya dan baby pun dapat direct feeding dengan jayanya. Jom kita layan story-mory beliau yang panjang lebar ni…hihi!

—————————-

Assalamualaikum..di sini ku ingin berstory mory kisah breastfeedingku utk tatapan dan rujukan kalian. Cik yatie kita yg minta utk story ini dipublishkan di blog XX beliau. So, here it goes. Namaku Pija..ceh sempat lagi enterframe. Tapi namaku dlm SI is ibu_arief…ring a bell?? Haha..ku selalu mencelah start dari mule2 ku kenal SI..tapi masa mule2 dulu post je lebih..pastu taktau nak carik kat mana post tu smule..dah salu bukak barula paham flow topik2 tu..

Sebelum tu, ingin ku sampaikan jutaan terima kasih kepada penama2 berikut yg telah menyumbang secara langsung dan tidak langsung dlm kejayaan ku memBFkan bb ku (tidak mengikut turutan)…Norshida, Aishah (amyshazz), hayatie, novias, mamianiq, e-cha, norzam, ssarah, mamawawa, huda76, azma0601, sal1506, ajasu, yokoyopoyo, mizah, yanies, mi82v..my mother, sister, hubby, kaunselor2, nurse2..semuanya! dan yg paling utama thank to Allah for giving me the opportunity to breastfeed my child.

Hehe..back to cerita BF ku..jika ingin ditulis tarikh bermulanya perjalanan BF ku..rasanya bukan semasa ku mengandung, tapi back to 15years ago masa tu ku dlm darjah 5. My arwah abah selalu pesan padaku to BF my bb one day, “kak ngah kalo ada anak nanti mesti BF anak kak ngah tau..jgn ckp susu takde, susu takde..”. Ayat tu bermain dlm fikiranku sentiasa. Sejak kawin, ku selalu baca buku about BF. About milk supply, bcoz mak n kakakku tidak berjaya BF kan anak2 mereka..menurut mak ku mmg keturunan takde susu..thats why ku buat kajian ttg ni. Betulke wujud keturunan takde susu?habisla daku mcm ni..mcm mane anakku nak minum susuku nnt..bile gi kedai buku je ku akan baca..satu hari di Kinokuniya KLCC, ku terbaca yg rupa2nya istilah ‘keturunan xde susu’ dah famous di kalangan org2 yg boleh ku katakan as ‘ignorant’.Ku tak salahkan mereka..mungkin tiada siapa membimbing dan memaksa.. dan guess what, istilah tu hanyalah sekadar kata2 je. As long as kita bertekad utk BF anak kita, susu akan ada to supply them.

Ermm tak masuk topic lagi nih. So itulah kisahnya sebagai latar belakang utk menunjukkan semangat ku yg berkobar2 utk BF..Bulan 9 2008, ku mengandung utk kali ketiganya (yg sebelum ni gugur n molar)..alhamdulillah berjaya melepasi trimester pertama..doktor Klinik Kesihatan Changlun tu sungguh gembira dgn pencapaian ku kali ini wlwpun bukan dia yg monitor sebelum2 ni..hehe..sayang Dr Aina. Ok, so sejak preggy, kawan baikku aka roommate masa kat UUM introduce susibu.com padaku. Wahhh!rasa seperti di syurga..(walaupun syurga lagi tak terhingga nikmatnye..) thank you so much to Norshida Tumiran (cda)!..

Setelah mengejoinkan diri dlm SI.com ku dapati banyaknye topic. Mcm2 ku baca, masa yg sepatutnye ku habiskan utk buat literature review for proposal PhD, ku agih2kan dgn membaca forum..kejap article, yg bnyknye forum..ehhehe..masa tu ku bnyk baca tentang cara2 storage EBM..tupun amek masa lama nak store dlm memory card otak ni..tapi Alhamdulillah lepas deliver, bab2 storage dah expert..malangnye, wlwpun tak malang sgt, ku tak expect langsung bahawa utk BF ni bukanla sesuatu yg senang mcm mkn kacang goreng (wlwpun kadang2 lekat kat gigi takla senang sgt jugak)..x tahulah kenapa ku tak terbaca, atau mmg takde topic psl tu..atau mmg ku tak berminat ke..tapi tak terlintas lgsg yg nak ajar bb BF ni susah..

So, bermulalah cerita jerih perihku ingin meng’fully’ BF kan bb ku..oh ya, sblum ni, masa checkup kat klinik desa Kg Tradisi, ku ada tanya nurse, takde kelas ke utk BF bb..dia kata takde, just dia terangkan cara2 nak store susu je..ermm kuno botoila depa ni..hehe..yela, nak la jugak belajar hands on kan..ok berbalik semula..ku ni sbnarnye bukan melalui jerih perih nak BF je..dari nak mengandung..sampaila ke BF..mcm2 ceritanye..takyahla include kot, kang off topic lak..hehe sorry ye tuan rumah, dah 1page mic word ni ku baru nak masuk cerita..ampunnn

Pada tanggal 6 mei 2009, ku selamat melahirkan Muhammad Arief secara ceaser (due to complication masa molar dulu, rahimku dah terkoyak so Dr tak bagi lalui saat2 contraction, takut meletOp)..haha gerun tak dengar??tulah..tu satu hal la..so, ku ingatkan bersalin di hospital half gov half private ni, depa sokong 100% la BF bb..rupe2nye tak..sgt sedey laa mase tu. Ku deliver tepat jam 12.16 tengahari. After deliver, they kept me kat luar bilik OT tu lebih kurang sejam setengah gak..xtau nape, tapi masa tu mmg ngantuk laa..tido je..balik2 kat ward, dah pukul 2 lebih..so, waktu melawat pun dah nak abes…kalo tak, nak soh hubby bwk bb utk BF kan..tapi sebenarnya mmg sgt tak larat..nak cakap pun rasa bergegar kepala ni..so, bb ku telah diberikan FM..tu takpe lagi, fahamla dah diri kita tak larat kan, ni dlm BOTOL!!huuu pilunye…mse tu ku sendiripun tak terfikir psl syringe ke cup ke..sbb tak penah terbacapun slame ni..dok pk nak BF direct je..

Semalaman bb minum FM dlm botol..mlm tu ku tanye nurse bile nak bwk bb ke sini? Dia kata esok pagi, tupun bile tgk diriku dah boleh bangun..mlm tu jugak ku gagahkan diri utk duduk..pagi esok tu wlwpun sakit gile kat tmpt jahit ni, ku gagahkan jugak bangun n pegi mandi..tak kire, ku nak BF bb jugak..so, depa nampak mcm tu, depa pun usung bb ke katilku..haa syukurnya..tak lama pastu kaunselor BF dtg ajar cara2 nak latching properly..n sume2 pasal penyusuan laa..alhamdulillah, berjaya latch on dgn baiknya..Tapi bile ada org dtg, nak tgk baby, nak latch on balik ku dah tak reti..bb isap2 nanges..mcm tu laa.sepanjang dlm ward tu ku asik topup kan dgn FM je..sbb bb mcm lapar (masa tu diriku pun cetek ilmu sama)..ingat takde susu laa, xde nipple laa..nurse pulak baik hati asik buatkan FM je..ku ni bukanla nak bagi sgt, tapi kesian..n exhausted.mlm pertama bersama bb, ku tak tido lgsg..sepanjang mlm ku dakap dia utk ajar jugak dia latch..moralnya, semangat je tak cukup kalo tak kaut ilmu cukup2..

Haa..part ni best. Balik dari hospital. Perjalanan dari hosp ke rumah mak amek masa 45min.sepanjang dlm kereta syukur bb BF dgn kenyangnya..tapi bile sampai je rumah dia menanges2 melalak2..sume menunding jari ke arahku, katanye susu tak cukup, bb lapar lagi..masa tu tabik spring kat cda..kaulah yg tak jemu2 bg tunjuk ajar n support padaku..tak kira siang mlm..tapi malangnye cda takde kat rumah tu..kuasa org lain yg kuat sbb bukan baru lepas beranak mengatasi segalanya..wlwpun ku dah nekad xnak beli FM! Taknak beli FM! Tapi mereka yg berdaya utk pergi ke kedai dan berdaya utk mengomel, telah membina keadaan kelam kabut yg akhirnya membawa kepada pembelian susu tepung atau lebih tepat lagi FM…uwaaaaa!!!ku sgt sedih..tapi tidak berdaya melawan wlwpun anakku sendiri..di sinilah betapa pentingnya support dari KELUARGA..sgt sgtlah penting..

Walaupun sedih, azamku kuat utk terus cuba n coba..tiap hari ku cuba brainwash kan mereka supaya menyapportkan diriku ini. Pelbagai ayat2 lembut2 ku beri..kak aida rakan SI yg ku kenal sehari sebelum deliver pun dtg..bg ayat ala2 brainwash gitu…owh, tapi sebelum tu..setelah FM berjaya menguasai perut bb ku..semakin sukarla proses meng’latch on’..sejak balik dari hosp..B ku tak habes2 bengkak, demam toksah ckp laa..tiap2 hari demam susu.masa tu mmg sgt tensyen!!!rasa nak lari balik UUM je bwk bb..masa bengkak tu, sampai terfikir nak stop susu (astaghfirullah..apelah yg telah ku fikirkan..ampunkan dosa2ku ya Allah)..masa tu dah call Pusrawi dah tanye camne nak stop susu.wlwpun hatiku bagai dirobek2..sedih siot, pelamin anganku musnah..mujurla nurse yg angkat tepon tu kata jangan..sayang..then dia ajar satu2 camne nak kurangkan bengkak susu..syukur ya Allah..Kau masih beri jalan padaku..

Oleh kerana bb akan TOTALLY REJECT B ku semasa sedar n lapar..jadik bile dia mamai2 je ku akan mulakan sesi sua B pada dia..tiap2 hari ku akan buat bnyk2 kali..masa tu dgn ilmu yg cetek lagi dan motibasi2 yg hangat (susu tak cukup ni..) ku terpedaya dgn mereka..thats why still topup FM..latching pun tak ok lagi..sgt susah nak bg bb buka mulut besar!..setiap hari ku cuba buat begitu, lama2 org2 sekeliling memberi support yg padu..thank you MAK..love you so much! Tak lupa juga kepada nurse klinik kesihatan Benus yg tak jemu2 tunjuk cara latching yg betul, ajar cara nak timbulakn nipps..

Pelbagai sumber telah ku jumpa utk belajar2 cara2 nak BF dgn betul ni. Sampaila ada satu tempat ni, nurse dia kata diriku takde nipple (flat), dia soh pakai nipple shield brand Medela..ku pakaila dlm beberapa hari..masa tu baru bb start tak reject B dah..tapi after that, end up nipple luka lame2 berdarah..haa..mase tu lah ku behenti sua B kat bb seminggu..ku cuma pam je..dan masa tu jugalah, ku rasa perjuangan ku hamper nak tewas dan hubby pun kesian tgk darah2 tu..so end up, beli FM yg kualiti (kononnye)..tujuannye tu nak maintain FM la tu..masa sebelum beli tu, ku sendiri yg surrender.. tapi tiap2 hari semangat tu dtg je..mcm built in laa. Masa tu seminggu ku stop direct but pam je..

So lepas badan dah larat sikit n dah tak demam2 dah..ku start membuka SI.com..masa tu just blajar2 je dulu..cara nak latch semua. Hari ke 24, muncullah topic “baby 24 hari..still tak pandai latching”..haha malu je bile baca balik..TERIMA KASIH yg tak terhingga to all forumers yg reply and gave wonderful opinions dlm topic tu..lepas post topic tu lah, akhirnya ku berjaya utk ajar bb ku latch on properly..bb pun dah tak reject dah..SYUKUR sgt2..

So, after that, dari FM topup EBM kepada EBM topup FM..eh paham ke tak ek?? Maksudnye makin lama FM makin kurang laa..tapi sempat jugakla Arief merasa 2 tin!!huuu..owh, yg pasal built in semangat tu kan, agaknye sbb diriku mmg dah target..ku akan cuba jugak utk BF bb ku within 60 hari cuti pantang tu..kalo tak berjaya jugak, baru ku pasrah..thats why, dlm tempoh 60 hari tu ku akan cuba sedaya-upaya..alhamdulillah tanggal 1 julai 2009 (3 hari sebelum masuk kerja)..ku berjaya fully BF kan Arief without supplement from FM..syukur tak terhingga..daripada berbekalkan 5 botol frozen EBM masa pantang..sekarang dah berapa ek..adelah 60-70 bekas EBM!!alhamdulillah… just to remember, BF is not a oneman’s show (wlwpun susu hanya dtg dari badan kita) tapi untuk merealisasikannya, perlu ramai di belakang kita…

Kepada yg belum melahirkan, dan bercita2 tinggi utk BF, jgnla anggap cerita ni sbg se1 yg menakutkan..make prevention actions before everything. Contohnya,

-must inform doctor or nurse yg you nak fully BF bb (jgn sekali2 assume yg mereka tahu)

-beli pam yg berkualiti terus utk elak bengkak susu (selain dari sakit gila, ia juga tak bagus utk signal kpd otak kita)

-inform family (esp mom/MIL whoever yg akan jaga you masa pantang dan HUSBAND) mesti bgtahu serba sedikit..tunjukkan effort you all..contohnya tunjuk buku2 yg ada about BF..tunjuk segala gadget2 related to BF yg u ada (mcm pam, cooler bag..etc)

-and..utk BF bb dlm pantang..memang exhausting (kene hold bb almost sepanjang masa..sbb bb kerap tertido masa tgh BF)..dgn badan kita yg masih dlm proses recovery..

-jgn sesekali fikir susu kita SIKIT..ibu yg baru melahirkan mmg hormone prolaktinnya drop 50%..so mase nilah kite kene pulun either direct (baby’s stimulation or pumping regularly)..

Ermm..actually bnyk lagi yg ku nak selit2kan..xpelah, nanti terover pulak dari tuan rumah. So kalo kawan2 nak baca lebih lanjut ttg ceritaku, lehla masuk blog ku pula ye..butterfizzshoppe.blogspot.com (sempat lagi tu)..

—————————-

Tahniah buat pija akhirnya hasil usahanya yang berdedikasi itu menampakkan hasil. Semoga cerita pija ini boleh dijadikan semangat dan motivasi diri buat ibu-ibu yang lain untuk terus berusaha dan tidak mudah putus asa untuk meneruskan perjalanan BF kalians. Bak kata slogan SI ‘tiada yang lebih baik darinya..’.

Gambar stok EBM pija, yang fresh (atas) dan yang frozen.

Wajah kesayangan hamba buah hati pija, baby arief. Untung arief dapat ibu yang sangat cekal! (Sorry pija, ku cilok dibelog mu, hihi)

8 thoughts on “Cerita BF

  1. ibu_arifa says:

    panjang2 pun ku baca habis juga..ku kan peminat setia mu kak Hayatie..hehehe

  2. ibu_arifa says:

    tahniah pada pija yg berjaya full BF Arief skrg… teruskan usaha murni anda kak Pija..

  3. izzahazfar says:

    rasa cerita kak pija ni cam lebih kurang aje ngan zah…terasa rugi sangat sebab tak dapat BF akmal direct..tp takpelah..perjuangan perlu diteruskan..zah akan pastikan adiknyer setrusnya dapat BF..huhuhu…sedih ni

  4. Ely Hasrul says:

    congrats pija!!! untung Arief.. insya allah dpt la Arief susu sampai 2 tahun..

  5. ezan says:

    betul2.. panjang pun baca sebab blog kak yatie ni kan byk info. i likes…🙂

    to pija.. ezan sgt kagum ngan semangat u… congrate!!

  6. luna says:

    Tahniah Pija🙂

  7. zatie_izzati says:

    sy pun lalui pengalaman cam pija…

  8. EcoT says:

    ku nangis bila terbaca "bb isap2 nanges…mcm tu lah sepanjang kat ward" diriku pon cam tu gak..bersengkang mata sorang2 kt ward nk ajar bb latch on..sampaikan nurse2 panggil bb ku ahmad albab..dek kerana asyik melalak jer..hari ke-4 br dpt fully BF.ALHAMDULILLAH.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: