11 Bulan

Ini entri menghitung bulan lagi. Seperti biasa, its 23rd of the month again, means azri genap 11 bulan, 11 bulan EP dan lagi dan lagi. Sebenarnya aku lagi excited mengenai 11 month EP, huhu! Tinggal lagi sebulan sahaja. Rasa macam dah boleh lega sedikit ni. Apa lagi, yaaaa…kuku aku semakin pendek. Blogging telah mengembalikan ‘tabiat lama’ aku. Ohh tidak!

Hari raya ke-4 baru aku pulang beraya diBP, tak lama dalam seminggu je. Sekarang ada trend baru cara aku mengepam dalam kereta, baik jalan jauh mahupun dekat. Memandangkan azri tak mau lagi duduk dalam car seat dan sebagainya. Biasanya untuk perjalanan jauh aku akan mengepam sebelum bertolak. Kemudian sekali lagi sesi dalam lebih kurang 3 jam perjalanan ke BP ni. Bila tiba sesi mengepam dalam kereta, aku kena switch tempat dengan hubby. Means, aku kena drive sambil pam sementara hubby aku pegang azri. So tak perlulah berhenti mengepam semasa dalam perjalanan.

Haha, cara ini hanya compatible jika anda menggunakan FS sahaja! Tidak compatible untuk spectra3. Kenapa? kerana jika FS, kita gunakan hands-free set dia, yang dijamin takkan tercabut/terlari dan sebagainya walaupun kita tunduk kehadapan (unless lah kalau ko tak proper assemble handsfree tuh) . Tetapi kalau guna spectra3, walaupun menggunakan pumpin pal, kita tak boleh nak bergerak sangat tanpa perlu memegang kedua2 botol itu. Atau yang lebih mudah lagi, pumpin pal hanya sesuai untuk posisi tegak dan tidak boleh tertunduk-tunduk ke hadapan. Err…pahamkah kalian? Tapi mungkin ada yang terel guna pumpin pal dengan pelbagai aksi.

Selepas tu, setibanya disana, kami sekeluarga ke open house kawan kepada hubbyku. Seperti lazimnya, orang akan selalu bertanya makan apa dah, minum susu apa. Dan setiap kali tu lah jawapan aku tetap sama, ‘masih susu badan lagi’. Tapi bila part ni lah aku malas sungguh nak esplen lagi. Sebab aku selalu terasa, kang kalau aku cakap anak aku masih menyusu badan, pastu tetiba aku keluar botol susu bagi anak aku minum, apa kes!. So, nak taknak, setiap kali aku cakap masih susu badan, aku mesti follow up dengan ayat ‘susu badan tapi harus diperah dan diberi melalui botol’ dan berbagai-bagai lagi lah ayat nak bagi mereka faham.

Dan lagi, semasa di kejadian itu (semasa open house) ketika azri sedang minum susu, si wifey salah seorang dari fren hubby ku terus berkata yang anaknya (lebih kurang 4 bulan) masih menyusu badan lagi. Haha, mungkin aku tak letak label pada botol susu azri “SUSUIBU ONLY”….muahahahhah! Takpelah, maybe dia assume yang azri minum fm. Oleh kerana aku pun nak show off juga (haha, tanduk kuar) aku pun jawablah…‘ohh ye, bagus2..samalah kita, azri pun still on breastmilk for 11 month..tapi kena perah n thru bottle’. Pastu dia terus surprise dan reply dengan muka shocking ..’ tak susah ke? susu tak kering ke? dan bermacam-macam lagilah soklan standard yang aku selalu dengar..hua hua!

So moral of the stories, please label your bottles ladiess if you’re a ‘breastmilk’ feeding, hihi! Takdalah, takda moral pun, aku saje je nak pot pet di pagi2 raya dan entri 11 bulan macam dah lari tajuk.

7 thoughts on “11 Bulan

  1. Aishah says:

    heheh kelakar pun ada …but tha…another 1mth then complete la EP for 1yr ko…u can do it n prove to ppl out there FM is not the only solution n choice mom have…

  2. luvhaziq says:

    lain kali mu label je kt botol tue "nie susuibu ye".

  3. mamanoa says:

    tha..aku nk tanyer la..aku br guna FS..tp kan aku rasa pengeluaran susu aku xseperti aku guna avent la…even aku buat double pumping..ker aku yg salah pasang..
    rasa cam da betul jer…
    setakat ni paling banyak aku bleh kumpul ader la dlm 4-5oz jer..tu double pumpin tu..
    mg dier nyer suction xleh nk buat laju ekkk.
    aku cam xrasa paper kalu stat guna level 1-5…aku trus lompat level 6-9..tu pun aku nye let down xberia..ker sebab aku selang-seli bg anak aku direct tu psl susu aku xberia..

    hmmm..konpius ni..

  4. izzahazfar says:

    kak yatie..

    akak rasa camner?nak beli tak pump FS ni…?zah punya spectra dah ko la..2 2 pulak tu…

  5. Hayatie says:

    aishah: ye..akan ku 'boktikan'..

    Luv: aha..kdg2 ada rasa cam nak buat.

    mamanoa: mu dah brapa lama guna? maybe belom serasi..biasanya, kalau yang dah biasa dgn suction yang lebih keras/kuat akan mendapati suction medela tersangatlah soft apabila bertukar ke swing/FS..just give a time…nnti bila dah lama2 baru ok..biasalah, bila kita bertukar ke pam yang baru..kita selalu expect high/better dari previous pump..tu yang kdg2 tak menjadi..

    zah: apakata zah pegi test drive dulu FS tu..sebelum beli..kalau mngikut pendapatan akak ni mmglah FS tersangat convenient..tapi takut lain orang lain plak preference nya…

  6. Aishah says:

    mamanoa: breast mu dah biasa sgl pam ..now upgrade dbl bg masa lor…lg pun mu selang seli drct feedng harus ar SI mu dah surut sikit..bg time 1week breast mu adjust…

  7. diLaS says:

    best sungguh bc blog sedari nih…sungguh byk susu sedari…apekah yg sedari mkn? sudi lah kire nye berkongsi rahsia tersebut dgn ku yg susu x seberape nih..huhu sadisssss…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: