Begini rasanya…

Lebih kurang 2 hari azri demam ni. Kelam kabut kehidupan aku, adeh! Ini entri jakun aku kerana kali pertama melayan karenah anak yang demam. Barulah ku rasa apa yang orang lain rasa bila anak demam ni. Dulu bila dengar anak kawan2 yang lain demam silih berganti, tak dapat nak bayangkan macam mana keadaan mengurus karenah anak demam ni. Haha, kali ni aku dah rasa. Amacam? Not bad huh!.

Keadaan azri masih lagi on off dalam 2 hari ni. Siang dia ok, malam suhu naik turun. So memang tak tidur kami dibuatnya. Nasib aku dah biasa bangkit mengepam tengah2 malam ni. So takda lah rasa berat sangat bila setiap kali azri merengek2. Bila time demam rupanya, anak-anak ni jadi 47x manja yer, huhu! Tak boleh kena lebih skit dah cebek nak nangis. Kadang-kadang takda angin takda ribut pun tetiba nangis hiba. Yang pasti, kena berdakap je dengan azri almost all time. Nasiblah aku dah order pouch tuhari, memang langkah kanan lah. Kalau tak mahu gak sengal tangan aku.

Jadual pumping aku pun lari-lari akibat aku kena selalu layan, dukung azri dan sebagainya. Memang mencabar betul. Syukur sangat dia tak demam dari mula2 aku EP dulu, kalau tak haru biru juga aku. Mungkin Allah memudahkan tugas EP aku ni, alhamdulillah. Daily fresh EBM pun tunggang langgang dan semakin sedikit. Sebabnya, azri lebih banyak muntah. Bila muntah, perut dah kosong, kena bagi lagi. Dengan aku tak dapat mengepam sekerap ketika ini, waduh!, masa ni baru rasa mujur dulu aku tak malas-malas mengepam dulu, buat stok EBM banyak2. Pulak tu, time2 demam ni aku banyak kasi die consume fresh jer yang baru lepas diperah dari ladang.

Aku kehulu-ke hilir call orang sana-sini tanya lepas itu apa, lepas ini apa pula, macam mana nak buat. Sure orang dok gelak aku, haha! Yang paling jadi mangsa kakak ipar aku. Sampai kakak ipar aku tanya, sebelum2 ni dia tak pernah demam kah. Dan tentu-tentu, kalau dah demam dulu lagi awal aku dah kol ye dak. Moga-moga cepatlah anak ibu ni baik, yeahh azri kuat! Go azri! Kalau tidak schecdule pumping aku pun tak keruan selama dia demam ni.

12 thoughts on “Begini rasanya…

  1. ibu_arifa says:

    kesiannyer Azri demam…moga cepat2 sembuh yer..
    kak hayatie pun kena jaga kesihatan jugak yer…nnt 2-2 demam lagi haru..

  2. Hayatie says:

    ibu_arifa: thanks yer…hopefully cpt ler kebah gamaknyaa,..

  3. Azrina bt Mohd Tajul Ariffin says:

    Yatie, ikot pengalaman aku tak seberapa ni demam on off ni kadang2 sbb virus atau tonsil bengkak. Kalau budak2 bawah 2 tahun ni memang tonsil selalu bengkak dan kalau teruk leh nanah dan pasti dorang demam. Anis mmg selalu demam masa dia bawah 2 thn + menum susu badan malam je so memang selalu 39.5. Apa yang perlu ko buat ialah pakaikan baju nipis pada Azri, selalu basahkan kepala, pelipat kat ketiak, kat lutut tu kaki jgn biarkan dia panas dan elakkan pasang kipas terlalu kuat, bukan apa nak bagi kuar panas. Lagi satu, ustaz kat Darul Syifa pesan…nak mandi jirus dari bawah dulu baru bawa ke atas jgn terus jirus kepala….Nabi Muhammad saw pon ajar camtu….Insyaallah nanti demam makin surut.

  4. izzahazfar says:

    akak baru rasa ehh…?hehehe org dah kena 2 kali..tp anak zah idakla merengek..cuma susu jer bila minum mesti muntah..

    Dr kata sebab badan baby panas sgt…so, apa yg izah buat izah bg minum air ECPI..bila dah lega baru la minum susu balik..tupun minum 2 kali jer sebab akmal memang refuse air masak..sebab susu ibu lebih sedap kot…hehehhe..air tupun zah bg minum masa dia demam kali kedua…alhamdulillah…akmal cepat sihat..sebab bila bg ubat demam…demam tetap tak kebah..batuk pun teruk…

  5. Hayatie says:

    ina: owhh…betul lah. Rupanya time malam2 je suhu dia lagi naik turun naik..kecut perut je gak..thanks for the tips..ada orang kata basah2kan guna air paip biasa..kata GP basah2kan guna air suam, bukan air paip pula..waduh2!

  6. Hayatie says:

    izzahazfar: tu la, ni first time kena dia demam nih…azri pun tak mau air masak gak..nak susu, tapi bila minum susu, muntak lak..tq for the tips ye!

  7. charming-umi says:

    comel la cite ko call sume org.. hehe.. yer la, first time azri demam kan? harus la kelam kabut sikit.

    elok bg susu fresh je. tu lagi bagus sbb mcm2 ada dlm tu. fresh la katakan.

  8. Rozy says:

    Siannya Azri demam.. Azri cepat2 sembuh naa..

  9. Ely Hasrul says:

    bagus tips azrina tuh. sian azri. mmg gitu pon demam, suhu turun naik. super manja tu mmg tak dinafikan. tinggal maknye aje la kena kuat. cpt baik ok azrii

  10. asmaa says:

    alahai sian kat azri tak kebah lagi dari demam ye…sabar ye yatie…mcm itulah bila anak demam…

    bab muntah2 nie, dari pengalaman saya, saya akan berikan susu dalam kuantiti yg sedikit sahaja tetapi kerap…cth : biasa 5oz <–> kurang 2 @ 3 oz shj (nafis & husna), syifa' saya bagi sebelah aje isap nyer,dah sejam, sebelah lagi, jika dua-dua, ia akn muntah + angin dalam perut, anak mudah dapat 'sebu' dlm perut

    jk yatie ada kemusykilan leh email @ ym ye…

  11. Azrina bt Mohd Tajul Ariffin says:

    Yatie, anak officemate kawan ku pernah kena sawan dan doktor nasihatkan basahkan dengan air suam, kalau ko guna air sejuk mmg budak nageh. Lagi satu, cool fever tu tak membantu sgt pon….kalau ko kreatif guna techni ice tu ko lapik ngan kain napkin lembut itu kalau panas sgt leee tapi ko jgn terus buh kat kepala dia kang melalak le azri tu. Tonsil kalau selalu bengkak dan bernanah doktor suggest suh operate buang je. Azri bengkak tonsil tak? Kadang2 bila demam budak2 ni mmg akan melekap kat kita, aku pon camtu gak nak berdukung beriba je. Cube tgk najis Azri, cirit tak, muntah tak….banyakkan air masak/susu badan. Ubat bontot takde kan? Aku pon dah lupa bawah setahun boleh ke tidak.

  12. Hayatie says:

    liz: harus meraban aku ..huhu..thanks yer..

    Rozy: Tq auntie rozy

    ely: Thanks juga auntie ely, hihi

    Asmaa: ye la, skang ku pandai skit, ku bagi skit2 je dulu, nak baru tambah..

    ina: dia cirit birit skit, kuar lendir hijau2..ubat bontot bagi malam..risau gak, orang kata, kalau panas dalam mmg cirit birit, atau bagi ubat bontot tu pun leh cirit birit gak…

    thanks yer semua..waduh..bila2 demam ni akan berakhir..risau, haru, sume ada…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: