Kisah ikan bilis

“….Hanya 2 keping ikan bilis sahaja yang diperlukan sebagai perasa bagi bubur bayi. Ikan bilis tersebut bolehlah digoreng tanpa minyak, ditumbuk dan tabur dalam bubur bayi anda…”

[Sumber: It’s So Yummy, Mummy! – Easy & Healthy Recipes for Young Children]

Aku sesajer jer explore SI. Klik2 artikel yang ada kat situ. Ada satu artikel tentang solid food. Rasa macam dah baca dulu. Aku baca lagi, sampai aku terperasan ayat yang aku quote diatas. Terus aku teringat kisah bubur ikan bilis azri dulu. Ketuk kepala aku dulu!. Pasal ikan bilis tu lah azri ku sembelit sampai 3 hari tak berak. Sebab masa tu aku buat bubur ikan tu untuk dia. Wah memang berselera dia makan. First time nak cuba letak ikan bilis. Setelah ku tanyakan pada rakan2 macam mana nak prepare ikan bilis tu, nak goreng ker salai ke bagai tanpa aku tanya berapa banyak yang perlu aku letak dalam bubur dia. Ingat secukup rasa je, haha!

So aku pun ambil lah lebih kurang separuh dari segenggam untuk digoreng. Lebih kurang dalam 10 keping jugalah dan aku goreng kering. Sebab 10 keping ikan bilis tu dari pandangan aku tu takdalah banyak mana pun. Kecik-kecik je, hihi!. Selepas dah goreng, aku masukkan kesemuanya (repeat: kesemuanya) sekali ke dalam bubur dan di blend. Oleh kerana aku masak sekali dapat makan sampai esok gak, huhu! Lebih kurang 2 hari gak lah dia makan bubur tu. Masuk hari kedua dia tak berak lagi. aku dah mula cemas. Aku dah agak mungkin sebab ikan bilis tu kot. Tanya punya tanya tentang kuantiti ikan bilis tu rupanya sedikit sahaja untuk ditabur2kan atas bubur tu.!

Berapa ‘sedikit’ tu lah yang ku tak berapa tahu sebenarnya. Kalau ikut citarasa sedikit ku ni, 5 keping pun kira sedikit gak, haha! Sampai ler aku terbaca semula artikel tu, rupa2nya hanya 2 keping ikan bilis jer. Hmm, patutlah sembelit, overdose! Hua hua hua!

10 thoughts on “Kisah ikan bilis

  1. charming-umi says:

    kelakar la kisahmu. separuh genggam tu! xpe, pengalaman akan mengajar kita kan?

  2. mamanoa says:

    beb..nk tanyer..masa azri 6 bln ko bg mkn aper jer dulu ekk..nk get ready la..nex month imran 6 month..xtau nk bg aper

  3. Ely Hasrul says:

    hhahahhaha xtau plak kalu letaklebeh bleh sembelit.. sian azri ahhahahah rasa dulu kasik smai pn cam lebeh tapi xdek plak dia xberak .. hehehe seb beik..

  4. Hayatie says:

    liz: tu la pasal, ingat boleh buat macam ala-ala orang dewasa makan bubur ikan bilis tu, mesti nak ikan bilis lebey, baru kaww..ahaks!

    Mamanoa: ku start dengan bubur dulu letak carrot. Tapi dia tak minat, makan pun sesudu je. Lepas tu cirit birit pas setiap kali makan. Last2 ku selang-selang2kan, 1 hari makan 1 hari tak. Memang rasa fedup sgt masa tu. Lebih kurang sebulan juga la keadaan tu berlarutan. And now dia dah boleh terima almost semua jenis makanan dia, 1 hari 3x makan. Setiap kali makan habis semangkuk. Ku ada ceritera skit pasal tu under label 'solid food'.

    Ely: haha, terel ar sami, seb dia berak ek. Ikan tu kan rich in iron, so terlebih byk iron dalam badan kan akan sebabkan sembelit, mana tah ku ada baca or dengar..

  5. Jiji says:

    eh eh, aku letak adalaa bebelas ekor.. tp aku deboned dulu se deboned-deboned-nyaaaa!!

    masak nasi anak.. dah kembang nasik.. taruk ikan bilis.. ikan bilis dah kembang taruk sayoran.

    so far okeh je. takde pulak anis tak berak.

  6. asmaa says:

    he..he..he…
    ape kata yatie goreng tanpa minyak dan blande ikn bilis tu jadi mcm serbuk…time nak masak baru isikan secubit @ 2 cubit ke dalam bubur nasi…saya amalkan mcm tu…wat stok….senang dan mudah bg ibu bekerja mcm saya🙂

  7. luvhaziq says:

    ku pn letak byk gila dlm bubur haziq,siap warna bubur dh jd warna ikan bilis.nasib baik xjadik apa2

  8. nikhazifah says:

    ku pun letak sama macam luvhaziq letak gak..hohoho..mikhail muleh menerima.. skrg ni sume bende ku suap (yang boleh dia makan la)..sampaikan kuew tiaw rebus pun di sebat gak..

  9. Hayatie says:

    jiji: woo..gitu kah..adoi..aku serik dah nak letak ikan bilis…huhu

    asmaa: nak buatgak begitu, tapi secubit2, lama nak habis, tak hapak ker dia.?

    Luv: haha..lagi ganaz, klu ku ikut mu sampai dah jadi wane ikan bilis tu, mau gak azri ku tak berak seminggu.

    nik: lagi senang la keje mu pasni..silap2 char kuew teow pun dia sapu..ekekke

  10. aZeeMaH says:

    salam ziarah..

    tq 4 d info…ye ker 2 keping je ikan bilisnyer…sket sgt kan lu ikot2 akal kita ni…eeekekee

    smlm baru jer bg anak mk ikan bilils grg n tumbuk…ikan bilisnyer segenggam gitu….uhuuhuhuh

    ya ampunnn mujur tak sembelit…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: