Breastfeeding and Menstruation/Ovulation

Aku sekarang tengah giat mara surf mengenai breastfeeding dan return of menstruation. Wah, yatie ko nak buat research kah?. Haha, aku nak sangat nak tahu dan kaji the return of menstruation after birth dikalangan ibu-ibu yang menyusu. Aku nak tahu kenapa ada perbeza-beza jangkamasa kembali period bagi ibu-ibu yang fully breastfeeding ini. Apakah faktor-faktor yang menyebabkan ada yang sesetengah tu cepat, ada sesetengah tu lambat. Ada beberapa artikel yang ku baca dan menarik untuk dikongsikan bersama. Diantara faktor-faktor yang menyebabkan kembalinya period itu adalah:
  1. Kekerapan bayi itu menyusu
  2. Kekerapan bottle-feeding berbanding breast-feeding
  3. Adakah bayi menggunakan pacifiers
  4. Jangka masa bayi tido yang lebih lama pada waktu malam
  5. Pengenalan kepada makanan pejal dan sebagainya
Jika kesemua faktor-faktor diatas telah dikenal pasti dan menyebabkan kurangnya stimulasi kepada breast terutamanya pada waktu malam (see night feeding/pumping adalah SANGAT penting) lagi awal kebarangkalian kembalinya period ibu itu. Setelah kembalinya period yang pertama, ianya akan berterusan tetapi akan menunjuk pattern yang tidak tetap (irregular) sepanjang tempoh laktasi itu. Dan setelah itu, agak normal lah jika pattern period itu adakala panjang dan adakalanya singkat dan kadang-kala ianya akan skip beberapa bulan sehingga datangnya semula period yang seterusnya dalam tempoh selagi penyusuan itu berlaku.



[Sumber: Breastfeeding and Menstruation by Becky Flora, BSed, IBCLC]

Aku agak berpendapat, kembalinya period seseorang ibu itu adalah sangat berkait rapat pada kekekerapan penyusuan atau lebih terperincinya, pada kekerapan breast dikosong agar pengeluaran susu itu sentiasa berada pada tahap yang optimum. Abaikan kadar pengeluaran susu pada awal2 satu-dua bulan kerana pada ketika itu pengeluaran susu lebih banyak dikawal secara hormonal (endocrine control system) dan susu tetap akan terproduce regardless bayi itu menyusu atau tidak dan jika distimulate lebih lagi pada ketika ini (i.e nursing/pumping) yang lebih kerap, pengeluaran akan jadi lebih lumayan lagi. Sila fokus pada waktu 3 bulan ke atas,kerana pada ketika ini lah, kekerapan penyusuan itu kembali berkurangan diatas faktor kembali berkerja, sibuk, penyakit M dan sebagainya. Dan perlu diketahui pada ketika ini, pengeluaran susu tidak didorong sepenuhnya pada faktor hormon tetapi sebaliknya adalah berdasarkan kekerapan susu dikeluarkan daripada breast (frequency of breastmilk removal). Refer pada carta dibawah untuk lebih pemahaman.

Dan kenyataan aku itu didokong berdasarkan artikel yang aku jumpa mengenai research ini:

“The infant feeding patterns at the time of first ovulation after childbirth were determined in a longitudinal study of twenty-seven mothers who chose to breast feed their babies. Fourteen mothers suppressed ovulation throughout lactation and thirteen ovulated while still breast feeding. Those who ovulated while breastfeeding had all introduced two or more supplementary feeds/day, reduced suckling frequency to less than six times/day and reduced suckling duration to less than 60 min/day at the of first ovulation.”

[Sumber: Fertility after childbirth: infant feeding patterns, basal PRL and post-partum ovulation


Dan aku quote satu lagi artikel yang mengatakan kekerapan penyusuan itu menjadi faktor kembalinya period dalam tempoh penyusuan.

“Decreased suckling session frequency and decreased total breast-feeding duration each day were found to signal a higher time-specific probability of recovering menstrual cyclicity.”

[Sumber: Continuously Recorderd Suckling Behaviour and its Effect on Lactational Amenorrhoea]

“The factors predicting the return of ovulation during lactation were investigated in 60 breast feeding mothers from Baltimore, Maryland, and 41 mothers from Manila, the Philippines. The women in Manila breast fed more frequently (11.0 mean daily feeds) than those in Baltimore (5.8 feeds) throughout the first postpartum year. However, during the first 6 months, the average length of an individual breast feed was longer among US women. Although both groups gave few supplementary feeds during the first 20 weeks after delivery, more non-bottle feeds were given thereafter in Manila. Use of bottle feeds was similar in both groups. Women who first ovulated before 6 months gave significantly fewer mean daily breast feeds during this period (8.5) than those who first ovulated after this point (10.7). Women who first ovulated before 6 months also had a lower percentage breast feeds of total feeds (84.2%) than women who first ovulated later (88.2%)

[Sumber:Risk of Ovulation during lactation]


Sebagai rumusan, aku berpendapat kekerapan penyusuan yang konsisten sekurang-kurangnya 8-12 kali sehari dengan konsisten akan melewatkan kembalinya period itu. Bagi yang bekerja, waktu tidak bersama dengan bayi itu harus lah diganti dengan kekerapan yang bersesuaian dan meneruskannya dengan kekerapan menyusukan sekembalinya dirumah. Dan jika kekerapan penyusuan itu tidak akhiri dengan pengosongan breast yang optimum, pemerahan singkat adalah dicadangkan untuk merangsang lebih banyak pengeluaran susu. Apa yang tertulis diatas adalah kebarangkalian semata-mata. Kuasa Allah S.W.T maha mengatasi segalanya. Walhal terjadi juga ibu-ibu yang selepas pantang pun terus pregnant kembali. Wallahualam..

9 thoughts on “Breastfeeding and Menstruation/Ovulation

  1. mamanoa says:

    beb..bagus gak ko buat n3 ni..ku pun baru berkira-kira nk tanyer dkat forum mu..tp nk tau la tha..k..cam ku ni kan 4 months da pe'ot blk..tp this month lmbt skit..(cam pelik jer..)hmm..ader kemungkinan ker ku yg 1/2 EP & 1/2 BF ni menstrual pun xbtul nnt???dtg x dtg..camtu ekk..???

  2. Hayatie says:

    mamanoa: macam aku paste dekat atas tu, kebanyakan research mengatakan, lagi cepat kembalinya period tu, ianya menunjukkan berkurangnya semakin berkurangnya frekuensi dan duration breastfeeding atau pumping. Kunci utamanya, berkurangnya kadar breast dikosongkan.

    Dan ku ada terbaca (tapi tak quote) working moms mempunyai peratusan yang lebih tinggi kembali period dengan lebih cepat berbanding housewife. Jadi secara kasarnya leh la dikatakan kurangnya kekerapan mengosongkan breast lead to diminishing hormon to suppressed ovulation dan akhirnya, ovulation takes place dan berlakulah menstruation/menses.

    Ku skang dah 10 months, belom period lagi. Awal sebelum 6 m.o pumping frequency memang at peak level (10-12x per day). Now Masih dalam 7-8x times konsistensi pumping (kgd2 miss gak tu, dush risau!) Hopefully tak datang perioad lagi. Kalau tak, sure betul reaserch yang dijalankan tu. And now ku starting increase pumping frequency to 8x again, walla….untuk test brapa lama ku akan tidak period..huhu!Semoga berjaya to me!

  3. Ely Hasrul says:

    aku pon caya sbb kekerapan and jumlah susu. aku nye kes, time dlm pantang aku xabis2 darah nifas. seminggu nk abis pantang tetiba darah byk lagik. time tu mmg appointment jumpa gynea. skalik gynea aku check dia kata aku dh period bukan darah nifas. aik?? patu dia kata 'u subur nih, mkn pil ek?' aku xsuka options pil sbb aku xdisiplin. tapi dia suh cuba dulu sbb aku nk terus ke implan or iud.so aku cuba la pil. aku mkn tapi pas bape ari aku stop,patu the next day mkn blk. bila aku mkn balik which is dh xbkesanla pil tu aku start period blk. kakak aku ckp sbb aku ikut jadual tu yg kacau. so aku biar. tu sami 3bln xsilap. pastu aku pon ingt nk amik shot. gynea ckp tunggu next period. hampeh smpai sami setahun sebulan aku xperiod ahhahahah bahagia sungguh. time aku xperiod tu sami susu aku mmg alhamdulillah banyakkkk. aku pam kt opis 3 kali selang 3-4 jam and kat umah sami susu paling lama selang 2 jam & sepanjang mlm (sami reverse cycle dia xsuka minum dlm botol, jadik kat nurseri dia minum sikit aje and dia bantai susu byk mlm2, time tu stok mmg mewah la). sblm aku dtg period, aku stress, berat turun and terus kacau production, pump xletdwn (tu start prob letdwn aku) and bile dah ok period plak. tapi sbb aku selalu dgr mmber2 yg bf bile period susu dia kurang so aku xgelabah. bese la saiko. jadik dh tanamkan kat kepala siap2 susu xdek kena mngena ngan period. alhamdulillah bile period tu xdek le kaco susu. ehhehehehe

    tapi skang nih sami leh consume up to 15oz kat nurseri tp aku mampu kasik 10oz aje sbb pump xletdwn tu pon smbung pump mlm2. kalu mlm2 sedapla sbb sambil sami susu sambil pump. so last week start kasik sami extra feeding la. xpe aku tetap bersyukur sbb sami pon dh nk masuk 18mths next week. alhamdulillah gak sami nih baby yg sabar kalu susu aku lmbt letdwn pon dia xmarah cuma aku la yg kecik ati, kasik fm laju aje minum xkomplen langsung! hamboiii!!!!

  4. asmaa says:

    dari pengalaman saya plak :
    anak sulong : tak period hingga ia 7bln…lps tu ada sbb ia kurang direct feeding dari breast,lg pun time tu tgh pegnen

    anak kedua : tak period hingga ia 5 bln…pastu susu dah tak keluar

    anak ketiga : tak period dari start pegnen hingga sekarang…

    *** thanks yatie bg info kaitan BF <=> period…saya dok risau tak period terlalu lama nih…sbb kerap stress skrg nih…

  5. Lady Qay says:

    yati, good info…tq for sharing…

    my exp.just got my period back at my son's age 11mnths..dtg sbulan, skip sbulan…then dtg balik..n this mnth, totally lmbt smpi 18days..mmg ingt dan terpregnant..hehehe…

    ur info does help..tq again

  6. Hayatie says:

    ely: majoriti kalau yang fully BF ni mmg kebanyakan period bila anak dah over 1 year. Sometime bila period, ada yang tak effect milk production, tapi ada gak yang gila2 efek..nasib2 la..

    asmaaa: so betullah kekerapan BF tu berkait rapat dgn cepat atau tidak datangnya period tu kan, asmaa dah ada 3 anak, so dah dapat beza2kan experience dalan BF ni kan.

    lady Qay: yup, kalau once dah period, orang ingat akan datang regular monthly tetapi sebenarnya ia jadi tak regular selagi dlm tempoh penyusuan tu spt yang tertulis kat artikel ku itu. So orang cepat panik gak, dok ingat apa ke..

  7. Che Da says:

    salam hayatie..nak tanya mcm mana plak kes klu ibu yg langsung tak dtg haid masa feeding…bole ke tiba2 mengandung tanpa haid dtg…mcm mana kita nak tentukan yg kita tgh waktu subur atau tidak…sbb haid tak dtg….mcm sy skang ni dah feeding anak selama 6 bulan…mmg haid tak dtg2 lagi ni…

  8. Hayatie says:

    Che Da: Mengikut survey dan kajian yg mereka telah jalankan, apabila bilangan penyusuan itu menurun akan ada kebarangkalian kilang reproductive akan mengeluar telur dan kebetulan telur ini sempat disenyawakan sebelum tempoh ianya akan mati dan dikeluarkan secara 'datang haid' itu yang berlaku pada ibu-ibu yang tidak datang haid dan teru mengandung. Kerana apabila reproductive system mula menghasilkan telur yang pertama dan ianya terus disenyawakan.Dan kebanyakkan mula dtg haid setelah mula berkerja atau setelah bayi mula makan etc. Tetapi secara basicnya kekerapan penyusuan (8-12x sehari) tidak lagi diteruskan setelah bayi meningkat usianya. Itu yang menjadi faktor kembalinya haid itu samada cepat atau lambat.

  9. Afne says:

    yatie, afne letak link & info dlm blog afne ;)http://noorafne.blogspot.com/2010/05/haziq-9-months.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: