EP Tips For EBM Feeding during night

Sejak dari isu EP yang bikin panas itu, aku dapat quite a few response from email especially, mengenai exclusive pumping ini, which is something yang aku rasa people are starting to accept exclusive pumping as the option to formula feeding when breastfeeding does not work out. Sebab ramai juga yang opt to EP rather than giving FM as a last resort. We need to have a moral support so that our effort tidak berakhir ditengah jalan. Sebab often EP among us feel isolated, alone and sometimes being misunderstood yang akhirnya tidak berjaya seperti yang diharapkan.

Bukanlah aku ingin menjadikan EP sebagai satu trend terutama kepada ibu-ibu yang refuse to breastfeed kerana fenomena EP ini agak berlainan jika dibarat. Disana terdapat juga dikalangan kelompok EP yang berEP kerana personal preference dan itu adalah satu isu yang berlainan dan perlu dilihat dari perspektif yang berbeza pula. Rata-rata kebanyakan ibu-ibu EP disini jika ditanya adakah mereka akan mengulangi EP ini lagi, jawapannya sudah pasti adalah TIDAK!.

Aku publishkan (dengan kebenaran) kiriman e-mail dari nor mengenai pengalaman dan perasaan beliau mengenai exclusive pumping. Dan juga some tips for EP untuk jawapan bagi pertanyaan kepada persoalan beliau mengenai EBM management during night feeding.

salam, Sis…
I was browsing your blog on entry about EP , nak comment tak leh sebab takde blogger account. However, I agree completely pasal org kurang paham pasal EP. I am an EP mom too🙂. My baby tanak direct feed sbb nipple confusion bila I start keje. Usaha? segala usaha dah buat, segala nasihat LC dah ikut… yg dpat tangisan, raungan (both me and my baby)… Production susu pun merudum gile masa tgh stress2 tu.. I end up produce sikt sgt samapi habis stock EBM yg penuh berkepuk dlm fridge tu..
And then I found an article ( wish I can remember to save it!) about the joy of EP and letting go the “guilt” of not directfeeding your baby.. Alhamdulillah, after I accept the fact my baby mmg tanak and I started regularly pumping ( every 3 hours day and night), my production dah ok balik.. berlebih2 lagi,… rezeki anak… myjourney mmg baru lagi… my baby baru 4 months, but I am determine to EP until he’s 2 yrs old…

Mmg bila baca dlm internet (Malaysian forum esp…) berdesing2 telinga, menitik airmata pun jadi bila some zealous BF mom dok lecture kita2 yg tak berjaya direct feeed.. mcm hina sgt la org yg tak berjaya ni… tanak pun recognise our effort to bagi jugak anak tu breastmlik w/pun tak direct…
Since you have EP quite some time, nak tanya sikit. Klu your baby bangun mlm2 nak minum (esp time dia reverse cycle – miunm mlm byk dr siang) , how do you do it? Eg : My baby dah nangis2 nak susu, the only susu yg ada is kat dlm fridge-sejuk.. takes time nak heat itup… nak pump pun ambik masa jugak.. u penah in that situation tak? or how do feed your baby mlm? nak tahu sgt.. sian tgk baby kena tunggu sementara either I pumped enough or susu sejuk tu panas…
thanks.

-CNMS-

Aku juga melalui situasi seperti yang nor lalui. Penyediaan EBM ketika waktu tengah-tengah malam memang agak menyukarkan, kerana apabila waktu tido, kita susah nak bajet waktu bila yang kita perlu prepare kan ebm. Dan bayi agak tidak sabar menunggu susu ketika waktu tidur berbanding pada waktu siang. Jadi untuk memudah aku supaya tidak kelam kabut tertunggu-tunggu EBM yang sedang dipanaskan, aku tidak memberi chilled EBM sebalik hanya memberi EBM yang baru diperah. Oleh kerana aku bangkit untuk pam 2x dari pukul 12am sehingga pukul 5am itu, tiada masalah untuk aku prepare EBM sebelum azri menangis, dan aku dah agak boleh bajet waktu2 yang dia nak susu.

Sebagai contoh, waktu tido azri selalunya around pukul 9pm, sebelum tido azri minum EBM yang dlm fridge. Bila dah tido, aku pam dan tak simpan fridge dah, just standby EBM tu untuk waktu tengah2 malamnya. Usually kalau waktu malam, the gap between next feeding tu paling lama pun 3 jam. So, by the time dia menangis nak susu tu should be around 12-1am. Since EBM dalam suhu bilik boleh tahan sehingga 4 jam, even 5 jam skali pun memandangkan suhu bilik ku yang agak sejuk ber-aircond, ngee! After feeding, aku pam lagi and standby EBM tu untuk feeding yang seterusnya lebih kurang 4-5am pula. Dan begitulah seterusnya. Dan biasanya susu aku will be at peak level around 5-6am, means bila time ni aku perah aku boleh dapat 2x ganda output dari biasa sometimes 3x ganda.

Begitu cara ku menghandle EBM ketika waktu malam. Aku make sure aku set jam supaya aku tak terlajak. Tapi ada kes2 juga aku terlajak tak sempat pam, still aku kena amik EBM yang sejuk dan panaskan jer. Tapi sebenarnya, aku lagi rela bangun dan pam dulu daripada amik EBM yang kat fridge. Kerana nursing/pumping at night adalah sangat crucial yang akan menentukan jangka masa penyusuan susuibu ini.

12 thoughts on “EP Tips For EBM Feeding during night

  1. Ely Hasrul says:

    ku ulang utk sekian kalinye.. hanya org tertentu aje buleh jadik pro EP nih.. dlm keadaan aku skang aku boleh katakan aku xsanggup kalu kena jadik cmnih.. meh sini ku beri kata2 semangat.. ko mmg hebat!!

    p/s- aku dh dekat 3bln pump xdek letdwn, tp susu agak pekat gakla huwaaaaa

  2. Hayatie says:

    Ely: ye ye, aku nampakk dahh maksud ko itu..hihi! Nanti aku korek2 pasal perubahan susu ko jadi pekat tu..aku pun heran gak..sbb kawan aku anak dia dah 1thn 5bln dah, susu dia tak pekat pun…cam biasa jer…ko ada amik apa2 supplemen kah?cuba senarai kan…kene kaji ni….ihikk!

  3. izzahazfar says:

    Salam kak…

    ni jadual zah…

    8.00pg
    11.00 pg
    2.00 ptg
    5.00 ptg
    mlmpun mcm tu..

    tengah mlm mmg bangun..mata ni mmg mcm dah kena train sebab anak zah py ragam susu dia dr kecik camtu..so klu mlm mmg anak zah dapat fresh milk..

    cuma nk ty..boleh tak klu siangkan zah bg ebm…sebab stok byk sgt takut terbuang ajer..tp mlm zah bg fresh…belum try lg sebab selalunya zah bg 15oz fresh n 5 oz ebm…

  4. Hayatie says:

    izzahazfar: boleh ajer…kalau nak bagi fresh lagi banyak pun boleh. Buat camni lah, satu hari amik 2 chilled/frozen ebm, pastu gantikan dgn yang baru semula. Jadi stok tu akan rotate.

  5. Azrina bt Mohd Tajul Ariffin says:

    Perjalanan EP ni mmg sukar bagi aku ler even anak aku menyusu direct pon kadang2 badan ni penat sgt…tgh dia menum aku leh tarik nipple..kadang2 rasa sesal gak tapi bila time penat+mamai aku tak sedar kelakuan aku tu. Sejak demam susu aku merundum gara2 mkn ubat batuk yang mmg effect BF pastu aku start mkn fenugreek…Alhamdulillah aku mmg serasi…3x pam di pejabat mmg boleh dpt 5oz…apa pun Yatie, teruskan perjuangan ko hingga 2 tahun..ko bersemangat aku lagi bersemangat…

  6. hushuss says:

    yati…great info! mmg membantu sgt-sgt…hushuss hanya bagi FM utk anak mlm-mlm sbb nak panaskan susu sgt la lambat…

  7. Ely Hasrul says:

    susu aku pekat kadang smpai kehijauan.. mkn ape ek..

    susu, oat, kurma mmg jarang.. skang baru start balik. fenugreek hampir tiap ari. multivits yg lein kadang2 gak

  8. alishaqaisara says:

    mmg normal ke .. klau kt nak mulakan mengepam lepas menyusukan susu tu tak bnyak.. erm.. anak sy bleh direct feeding.. sbb tu malam ssah sngat nak bngun utk mengepam.. takut kesian kat dia coz dh bg direct.. kt pam lg.. kang pkl 6 susu yg dia minum direct tak bnyak… erm.. sy takut bila kt pam susu dh tak bnyak.. sian plak dia time menetek tu.. ke klau kt kerap pam.. kerap menetek susu akan bnyak.. coz sy buat jadual mengepam 3 jam sekali.. tp pg je yg bnyak lpas tu dpt 5 aun je…

  9. Mama Shinta Musraika says:

    ku yg bf+pumping memang cemburu dgn kejayaan fulling pumping ni.. apa lagi hasil korang memang lumayan. Tapi cemburuku itu ke arah positif ya.. cemburu ku itu menjadi semangat supaya ku tak mengalah..

  10. Hayatie says:

    hushuss: ye kah…haha, pasni kena rajin2 ngepam waktu malam yer

    Ely: hmm..nmpk mcm normal jer pemakanan ko ni. Aku tengah dok korek2 info pasal kes ko ni..ko tungguuuuu..haha

    Alishaqaisara: yup..in fact even kalau dapat 1-2 oz pun after BF dianggap normal.Pam selepas BF kan dia. Jgn risau susu tak cukup untuk baby after pam. Susu akan terus diproses sebaik sahaja breast dikosong. Lagi kerap2 breast kosong lagi byk susu terhasil. Leh baca artikle ni "pam selepas BF"..🙂

    mama shinta: Terima kasih. Semoga usaha kami menjadi dorongan buat yang lain untuk meneruskan usaha penyusuan ini..sama2 kita memberikan sokongan!

  11. EcoT says:

    wah…lagi mencabar jd xclusive pumper ni..mmg hebatlah u all i tabik springggggg….

  12. ARIFFDA says:

    assalamualaikum…salam kenal. saya baru memasuki 44hari kategori EP. syukur sgt dpt jumpa blog akak (kwn saya yg kenalkan blog akak ni). byk info pasal pengurusan EP. saya bru nk tanya akak psl nyusu mlm tp dh dpt info disini. tima kasih….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: