Kenapa EP?

Entri kali adalah ditujukan khas untuk saudari nisa sebagai reponse ku terhadap komen beliau di entri ku yang agak “panas” itu. Sekali lagi aku mohon maaf sekirannya aku mencetus “kepanasan” kepada pembaca-pembaca, kerana apa yang aku ingin tekankan & utarakan disini adalah sebahagian “PERSEPSI” yang seringkali mengiringi usaha kami ini.

Aku quote kembali artikel yang ditulis oleh Stephanie Casemore: [http://www.exclusivelypumping.com/2007/11/30/supporting-an-exclusively-pumping-mother/]



“…Since few people have experience with exclusively pumping breast milk, it is often difficult for a woman who is exclusively pumping to find understanding and sometimes even acceptance. Women who breastfed without difficulty often do not understand how difficult and emotionally trying it can be when breastfeeding problems are encountered and some may believe a woman who is exclusively pumping did not try hard enough or gave up too early…”



“…The option of exclusively pumping as an alternative to formula feeding is one that is usually not discussed in prenatal classes or pregnancy magazines; indeed it is an option that is largely unknown and greatly misunderstood. Yet even though many women make the choice to exclusively pump when breastfeeding has not worked out, women who are exclusively pumping often feel alone and isolated..”

Didalam penulisan, seringkali kita kadang-kadang tidak perasan bahawa yang setiap inci perkataan kita tu akan diinterpretasi dengan pelbagai maksud yang berbeza oleh segenap lapisan masyarakat yang membacanya dari pelbagai background dan level of education mereka. Dan kita tidak tahu siapa yang sedang membacanya, mungkin doctor, lawyer, cleaner atau hatta menteri sekalipun. Kita tidak boleh expect dalam setiap statement yang hendak kita buat yang pembaca akan faham apa yang yang tersirat didalam hati kita disebalik yang tersurat yang ditulis.

Adalah tidak salah untuk menyuarakan pendapat, pandangan dan sebagainya, tetapi ia haruslah bersifat ‘standalone’ tanpa perlu kita mengeluarkan kenyataan2 lain yang agak bersifat negative atau memberi persepsi atau men-judging (kdg2 tanpa kita sedari). Saya faham apa yang nisa cuba nak pin-point kan disini, Cuma saya agak terkilan dengan kenyataan-kenyataan nisa, (yang saya quotekan itu), kerana saya berpendapat ianya agak terlalu bersifat “persepsis/jugdging” yang tidak seharusnya diutarakan semasa membuat kenyataan umum. Oleh kerana itu saya hanya quote beberapa statement yang nisa buat sahaja, bukan keseluruhannya. Kerana saya berfikiran, the rest, it is your opinion and it is up to you.

After all, saya bangga kerana diawal-awal usia lagi, nisa telah mempunyai passion dan spirit yang tinggi dalam hal-ehwal penyusuan susu ibu ini. Yang saya pada ketika usia itu tidak terfikir langsung berkenaan betapa pentingnya penyusuan susu ibu ini. Saya hargai response yang dibuat oleh nisa dan ianya lumrah manusia, tidak lari dari membuat kesilapan dan kadang-kadang saya juga pun tidak terlepas dari membuat kesilapan. Dan ianya mengajar kita supaya lebih peka didalam membuat sebarang kenyataan di masa-masa akan datang. Wallahulam….Peace🙂

15 thoughts on “Kenapa EP?

  1. mamanoa says:

    ermm…xper..yg penting kiter teruskan usaha murni kiter…azri..kenang jasa ibu tau biler da besar…banyak jasa ibu ko ni..

  2. ADILA says:

    teruskan yatie..moga Allah memberkati usaha mu itu..Aminn

  3. Aishah says:

    betul tu…ko simpan gambar2 semua nt tunjuk kat anak ko apa ko buat tuk dia …🙂

    anyway jgn down..usaha mu tu tak sama cam we all…mu tu bersusah payah bhempas pulas nak mcukupkan …. kitorang sentiasa mber smgat kat mu OK

  4. Normaliza says:

    Yatie, jangan patah semangat kay..ku juga tgh meminjam semangat mu nih..

    Semoga misi mu berjaya sampai dua tahun..atau mungkin lebih..

  5. Jiji says:

    Aku dapat gambarkan kesungguhan ko. Kawan aku, anak mmg takmo breastfeed langsong.. pakai pump breast dia sakit.. dia perah susu guna tangan okeh! Tapi br 4 bulan… kalo dia baca thread forum ko sure dia demotivated.

    Mcm aku punya case.. perah laa pakai pump mahal mana pon susu takmo kuar padahal breast dah keras. Mcm2 aku try.. NIL!! NADA!!

    Sebelum pg kerja kasi Anis isap sampai kosong… (7.30 – 8.15a.m -office dekat boleh la heh).. 1p.m 2.p.m pegi nursery BF.. 5.30 amik B.F sampai esok pagi. Kat rumah NO FM at all. in between tu anis minom pagi 4OZ ptg 3-4oz.

    Apa pon.. tak patut memperendahkan usaha-usaha ibu-ibu ni. Mmg ALlah kasi IBU berkemampuan menyusu.. TAPI tak semua ANAK Allah kasi kepandaian untuk menyusu.

    Teruskan usaha mu!!!!!!!!!@!~

  6. Hayatie says:

    mamanoa: thanks, hopefully azri begitu!

    Adila: Terima kasih yer!

    Aisyah: Thanks, insyallah, ku perlu sentiasa tabah demi untuk anakku..

    liza: Sama-sama2lah! kita lakukan yang terbaik…Insyallah!

    Jiji: Thanks..wah..lagi terel mu dok ulang-alik gitu. Takpa, yang penting semangat itu perlu ada..Tahniah juga

  7. norhafiza says:

    Assalamualaikum Kak Hayati,

    Salam ziarah…sebenarnya dah beberapa kali dah masuk sini cuma tak tinggal jejak je…ni baru terasa nak tinggalkan komen cikit…hehe…

    hmm…fiza sungguh respect betul cara akak memberikan maklum balas pada komen-komen sebegini…coretan yang sangat menyerlahkan kematangan penulisan yang dikawal oleh minda yang begitu positif…

    kejayaan akak untuk EP sehingga 10bulan setakat ini…pastinya itu semua dinaungi oleh pemikiran akak yang sentiasa positif dan juga kebolehan akak yang "dasyat" dalam melakukan "mekanisma penyejukan persekitaran"…hehe…😀

    setuju dengan komen akak…bahasa yang digunakan dalam melakukan penulisan haruslah menggunakan pemilihan frasa yang sesuai bagi mengelakkan salah faham dan salah tafsir para pembaca…

    buat nisa sekiranya membaca coretan ini, saya nasihatkan sekiranya penulisan itu ditujukan kepada sekelompok golongan, maka ada baiknya dalam penulisan tersebut kita nyatakan terus kelompok sasaran agar maksud penulisan kita itu tidak disalahertikan…peace no war…🙂

    semoga niat suci kita semua untuk memberikan yang terbaik buat si permata hati sentiasa dipermudahkan-NYA…aamiiin…

    go akak go! fiza doakan segala yang terbaik buat akak sekeluarga…^-^

  8. Hanim says:

    I blog in English… sebab agaknya dah tua..takleh faham sangat blog entry in BM yang banyak pakai shortform. That's probably why I joined a US based forum rather that SI, diorg support EPers- although some really wanted to EP without trying to BF. Some EPer eventually direct BF coz it's easier.

    Of course their LC/support group are more established. Insya Allah we'll get to their level.

    p/s: textbook english, medical notes in english- cakap dengang patient/staff je in bm/cantonese/tamil. sib baik Yatie guna proper BM😀 boleh laa baca

  9. Ely Hasrul says:

    aritu kat surau opis papi ade ceramah (besh gile papi nye opis ade surau beso and dorg selalu jemput ustaz2 kasik talk time opis hour tau, and kompeni tuh kompeni mat saleh HQ kat houston ha amik ko) pendek cite papi kata aritu topik psl masalah social remaja.. ustaz tu leh quote

    'kite tgk root problem, salah satu akibat ibu bapa la xnak kasik anak susu ibu..bla bla bla'

    kitorg cam.. mintak2 susu aku nih diberkati allah, mintak2 susu aku nih sikit sbyk mbentuk karektor sami and jauh la dr gelaja xsihat aminnnn

  10. Hayatie says:

    norhafiza, hanim & ely:
    Terima kasih yer. Sebenarnya, sifat-sifat begini yang perlu disemai dikalangan ibu-ibu didalam komuniti penyusuan susu ibu kita dimalaysia ini, regardless diorang fully BF atau pun yang fully pumping, kerana at the end kita sama-sama memberikan yang terbaik untuk anak kita juga, iaitu susu ibu itu juga, tiada beza.

    Seperti yang hanim katakan, support group diluar sana lebih established dan mereka lebih supportive. Dan kerana itu saya sangat berharap yang komuniti kita juga akan sampai pada tahap itu seperti yang hanim kata.

    Betul apa yang ely kongsikan itu,tetapi dgn susuibu sahaja tanpa proper parenting yang betul juga boleh menyumbang kepada isu2 sosial juga. Tapi still, apa yang tersirat disebaliknya adalah, penyusuan susuibu ini secara tidak langsung mengeratkan hubungan, lebih bonding etc, dan ibu lebih banyak perhatian kepada anak. Dan sifat caring itu akan meresap kedalam jiwa anak hopefully skaligus secara tidak langsung dapat membentuk keperibadian anak itu setelah besar kelak. Wallahulam..

  11. izzahazfar says:

    Ye..akak memang cool…
    sunguh lembut…idak melatah…dan memang mabeles la..
    yang penting semangat kitakan kak..!
    akak dah 10 bulan…zah dah almost 6 bulan..
    bukan nak bongkak tp rasanyer selama waktu yg ada yg ni…ALlah bagi kita rezeki sama mcm ibu2 yg fully BF…tul tak…..?

    ~hanya Allah yang faham dan mengertikan kak..!~

  12. Hayatie says:

    Izzahazfar: Semoga Allah mempermudahkan usaha kita ini, dan kita dapat memberikan selama yang mungkin, insyallah!

  13. fiza_qadida says:

    hye yati…rasenya umur kite sama….thn 81 kan? tp sy bangga dgn kematangan awk dlm menangani masalah2 awk…syabas sy ucapkn…bngga sgt ngan awk..
    hrp sy dpt mjd spt awk yg sentiasa berfikiran +ve dlm tiap hal…
    –sy ibu muda yg br sebulan satu hari fully breastfeed my bby girl(sulong)
    hope dpt truskn smpi 2 yrs..insyaallah
    all the best yatie

  14. Fid says:

    heheheh…tha….oklah kan…

  15. Nur Shazura says:

    mak suka cara tha balas……..sangat matang…by the way to everybody…..bila nak menulis tu beringatlah yer…salah faham pasti akan terjadi apabila kita terlalu obses…sederhanalah dalam semua perkara…..itu sebab sha jarang tulis…apa2 hal call…tapi mati la nak call sumer org …..hehehehehehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: