Mix EBM at different session

Bolehkah kita campur EBM yang diperah pada dua waktu yang berbeza?Kalau mengikut pemahaman aku adalah ‘boleh’ as long as ianya adalah dalam tempoh masa 24 jam dan haruslah kedua2nya berada dalam keadaan suhu yang sama ketika dicampur itu. Tetapi ada juga yang berkata-kata tidak boleh dicampur EBM yang diperah pada waktu yang berlainan pula atas alasan jangka suhu yang berlainan pada waktu ebm diperah dikhuatiri akan merosakkan susu tersebut kerana suhu negara kita berlainan dengan negara2 barat tu.

Aku tak tahulah sejauhmana authority kedua2 guideline ini kerana kebanyakan tiada atau tidak dijumpai exact research yang telah dibuat mengenai isu ini. So praktikal aku adalah berdasar teori2 yang aku dengar dari mereka2 terdahulu dan juga info-info yang aku kutip di internet. Aku quote la balik yang mana sempat aku baca dulu.

Can I mix breast milk that I pump at two different times?

Expert Answers

Jan Barger, R.N., M.A., IBCLC, lactation consultant,
Yes, certainly. If you’re doing a lot of pumping, try to mix batches pumped around the same time. The most common scenario is pumping on Tuesday and adding it to milk that you pumped on Monday. If the milk is already frozen, be sure that you cool the milk before adding it to what’s already pumped.

In other words, if you have 1 ounce pumped, cool it and add only that ounce to the frozen supply. Only add cold milk to cold milk or cold milk to frozen milk. Because you never want to waste breast milk, you might consider freezing it in relatively small amounts. This way, if your baby doesn’t take it all, you won’t be throwing it out.



Can I mix frozen breastmilk?

I have been expressing and freezing my breastmilk. I have bags with 1oz, 2oz and 3oz in – can I put the contents of different bags together to make up a 4oz feed?

Answer from Becky Flora, BSed, IBCLC http://www.breastfeed-essentials.com/storagehandling.html

While it was originally thought that a mother had to cool her fresh breastmilk before combining it with previously expressed cooled milk, the latest research now shows that you may pump directly into already refrigerated or cooled milk as long as the milk is added within 24 hours of the first milk expressed. You should then follow the storage recommendations based upon the time and date of the first milk expressed. You may pump directly into milk that has been stored at room temperature as long as you do so within 10 hours. This milk would need to then be used.

You may add your fresh milk to what you have already frozen as long as you chill the fresh milk first for about half an hour and it is a smaller amount than the amount that you are adding it to.

Kalau based dari quote yang kedua ni, even ada yang kata boleh terus campur ebm yang baru diperah dengan yang sedang sejuk. Tapi still aku tak follow gak yang itu. Aku still ikut guideline yang campur dalam keadaan suhu yang sama. Maksudnya, sejuk dengan sejuk etc.

Kalaulah tak boleh campur setiap ebm yang diperah itu maka jawabnya banyaklah botol-botol yang diperlukan dan penuhlah fridge, lagilah kalau EP macam aku ni. Apa-apa pun, by the end, jika nak beri ebm pada baby tu, katakanlah baby tu minum 4 oz, kena juga campur kesemuanya juga. Bagus juga kalau ada yang tidak campur EBM tersebut cuma samada leceh atau tidak sahaja. So again, terpulanglah pada masing-masing nak praktis yang mana satu idaman kalbu.

5 thoughts on “Mix EBM at different session

  1. Rozy says:

    Yaaa…. ku setuju dengan mu Puan Hayatie…
    dah lama kan kita pegang dengan guideline tu then suddenly a chaos jap bila somebody brought up new guideline…huhuuhhu ke terkesima sebentar..

  2. Ely Hasrul says:

    nak dgr guideline aku plak. sbb skang skalik pam dpt 2-3 aje (xletdwn), so aku xcampur sbb botol byk. tapi kalu dpt 1oz aje aku campur la sbb cam buruk plak nmpak dlm fridge sikit aje tiap botol.. hahaha bleh?

  3. Hayatie says:

    Rozy: yaa juga, takpa as long as anak kita sihat dan beratnya bertambah, i think we just doing fine..

    Ely: beb..baik mu kerah kan sesi pengepaman yang kerap..maybe breast tak dikosong dgn sepenuhnya waktu direct feeding kot..sbb kawan aku baby dia dah 1 yr 5 m.o ++ mcm tu still kalau sekali perah kat ofis leh dapat 10-13 oz..wallahulam

  4. fiza_qadida says:

    sy ikut mcm hayatie…
    bile suhu dah sama baru mix kan…lebih yakin yg tu

  5. nursalwa says:

    kak yatie, saya mohon copy entry nie di blog saya bleh.. nak share info nie bersama kawan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: