Re-using Express breastmilk

Ramai yang tertanya-tanya boleh kah kita simpan EBM yang tak habis diminum untuk the next feeding? Kalau mengikut jawapan ‘LC-LC’ di malaysia ini jawapannya adalah TIDAK. Kebanyakan amat strict dengan guideline ‘one-hour rule’ iaitu EBM yang telah dipanaskan harus dihabiskan dalam masa satu jam, kalau tidak harus dibuang.

Aku pun tahu one hour-rule itu. Tetapi disebabkan oleh aku lebih suka surf article yang tulis oleh mat saleh2 ni yang mengatakan EBM yang tidak habis masih boleh disimpan dan digunakan SEKALI sahaja for the next feeding. Dan sebagai EP, almost all resources yang yang aku dapat mengenai EP, handling & storing EBM adalah daripada barat. Dan aku percaya kebanyakan info yang aku baca. Kenapa? Kerana author yang menulisnya lebih berpengalaman, lebih certified. Dan lagi satu, barat lebih advance mengenai hal2 EP, breastmilk handling etc berbanding kita disini.

Di sini aku quote kan semula berkenaan isu re-using EBM ini, sila klik pada link2 berkenaan untuk mengetahui lebih lanjut:

Q: Should breastmilk left over from a feeding be dumped immediately (like formula), or can you save it and give it to baby later?

A: It should be safe to save the left-over milk and use it at the next feeding.

Per Breastfeeding, A Guide for the Medical Profession by Ruth Lawrence, MD (p. 438):

“Breastmilk can safely stand at room temperature for 6 to 8 hours and need not be discarded if the first feeding attempt is incomplete. In contrast, formula must be refrigerated and discarded after the first feeding attempt because it contains no antibodies or infection protection factors.”


Can I ‘re-use’ pumped breastmilk? Q&A by Ruth Lawrence, MD

“… If the milk is warmed up but not used, it is OK to reheat the milk once. But the more you reheat the more you decrease some of the valuable immunologic properties of the milk…”

If my baby doesn’t finish a bottle of pumped breast milk can I save it for later? by Jan Barger, R.N., M.A., IBCLC

“…Based on this study, which admittedly needs to be done on a larger scale, it would seem to me that expressed breast milk, fed to the baby, partially consumed, and then refrigerated, could be used for one more feeding no more than four hours later. That’s probably fairly conservative. One of the best tests of whether the milk is spoiled is to do what you do with cow’s milk: Smell it and taste it!”

Brusseau R. Bacterial Analysis of Refrigerated Human Milk Following Infant Feeding. May 1998.

“Summary: The number of infants who are breastfed is on the rise, as is the number of women in the workforce. Many women who choose breastfeeding after returning to work, express milk during the day and store this milk for a future feeding. When infants do not finish a bottle of expressed breastmilk, doctors recommend unfinished portions be thrown away. This study examined bacterial levels in expressed, partially consumed breastmilk that was stored for 48 hours at 4-6° C. A portion of unconsumed milk was examined as a control. Samples were taken every 12 hours for bacterial analysis. Tests were performed to identify total colony counts, pathogenic Staphylococci, coliforms and b-hemolytic Streptococci. This study showed no significant difference between bottles that were partially consumed and those that were not exposed to the baby’s mouth for 5 out of 6 participants. All milk samples had colony counts in the acceptable range of

Dan mengikut info-info diatas juga aku telah berbuat perkara yang sama selama 9 bulan ini. Dan hasilnya adalah ok. Kerana, bagi diriku, adalah agak ‘sukar’ untuk aku membuangEBM yang tak habis begitu sahaja. Tetapi harus ditekankan bahawa ia adalah masih ok untuk the 2nd time feeding sahaja. Aku tak pernah buat lebih daripada 2 kali. Jika kali keduanya pun tidak habis juga HARUS lah dibuang sahaja. Dan satu lagi, isu re-using EBM ini tidak apply pada frozen EBM. Frozen, once heated, harus dihabiskan dalam masa satu jam. Tidak boleh disimpan semula.

Again, ini terpulang kepada individu. Pada yang rasa lebih yakin selamat to throw away whatever leftover, silakan. Tepuk dada tanya selera. Setiap ibu-ibu tahu apa yang terbaik untuk anaknya.

9 thoughts on “Re-using Express breastmilk

  1. Rozy says:

    ku pun ikut cara mu yatie, pas ku baca articles2 lam tenet.. sebb BS ku suka jaa nak bg kat Hadiff botol walhal ku dah sampy kat umah.. pastu bila budak kecik tu nampak aku..konpem susu lam botol xabih..

    sayang ja ku tengok anak BS ku bung 3oz susu aku lam sinki… huhuuhuhu
    so ku pesan kalau ptg punya bekal xabih, simpan balik elok2 lam coolerbag..

  2. Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" says:

    tq for putting this out loud. i cukup menyampah la kalau org kata mati2 tokleh bg susu leftover.

    i dah lama buat gitu, leftover i bg aje kat anak eventho dah lebih sejam. mmg takde pape…tu la maybe kurang special property aje kan..tp syg kan curah susu tu ke sinki. dosa bazir kalau tak basi.

  3. .~jelly D. says:

    it's good u put up this entry.

    i ngan kakak ipar tak kan buang left over and use it til we feel macam dah tak sepatutnya disuap utk anak.

    org akan kata untuk kebaikan anak bagi la yang baru dan buang yang dah thawed, tapi i sentiasa pikir cam ni, hari ni susu banyak esok kalau dah kurang kita akan teringat balik leftover yang kita dok buang tu.

  4. Hayatie says:

    Rozy..yup..mostly kat barat diorang lebih advance benda2 gini..so diorang lebih byk experience

    Mama-miya..ye betul tu, that;s why orang rasa lecehnya handling ebm ni…padahal benda tu lah yang paling simple dan senang..ikutlah mother instinct kita

    jelly-D..i pun mmg tak akan buang leftover tu..terus masuk fridge..emosi woo..hihi…even kdg2 anak i muntah pun i dah rasa..adusss sedihnya ebm dah kuar…huhu

  5. Addiwiyah Noor says:

    Yati, salam..

    slalu baca all your posting utk tambah ilmu, plus tambah semangat utk EP. I guess we have the same perangai baby, tak nak direct feeding.

    As my baby kalau sua B, selamatlah dia kunyah dia ingat it like pacifier kot… hahahah…

    actually saya nimemang kurang sangat production, as per baby genap 4 months memang kena topup ngan FM at least once a day, nak menunggu saya sampai umah… tapi tulah saya tak pernah buang susu yang telah dipanaskan more than 1 hour, sebab nak dapatkan that kuantiti sangatlah susah… selalunyer saya rasa dan bau, kalau tak basi bagi jer.. so far anak OK.

    tapi tulah,baby dah dekat umur 5 months ni dah rasa cam penat nak pumping … so far tak pernah culas session mengepum 8 kali sehari.. tapi semangat dan penyakit M ni sungguh kuat.. cemana ek?

  6. Hanim says:

    Great post Malaysian EPing mom. I mmg join babyfit, US based.. since pregnancy before tau Malaysian forum haha. But yeah… kat sini rigid betul. I followed the 24 hours lactation course (masa tu takde baby lagik)..bleah… they must revamp it.

    Come on la.. outdated eg.. about breastpumps etc…how to get busy, busy malaysian moms to fully BF.

  7. Hayatie says:

    addiwiyah..ku pun kadang2 tak lari dari penyakit M ini. tapi alhamdulilah, kecekalan ku masih mengatasi segala-galanya

    hanim..wah lagi advance mu yer..ku kat forum2 mat saleh tu sekadar silent reader jer..malu2 meow nak post huhu

  8. ILA says:

    amboi,askar kecik naik troli wooo…tatutnya…hehehe

  9. ibudhani says:

    pas bace ni lega rasa… sbb pengasuh slalu bgtau selalu simpan yg x abis..n bg balik..pastu kalo xabis jgk dia buang ajela… neway thx!! best bace blog akk!!!bnyk info yg brguna…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: