Can my breast pump decrease my breast milk?

Bila milk production kita menurun, kita mencari seribu satu alasan untuk meng-cover kenapa tiba-tiba milk production kita menurun. Seringkali kita tertanya-tanya adakah sebab breastpump kita yang semakin tidak power?Benarkah? Seringkali kali kita take for granted bila kita rasakan milk production kita dah stabil. Pada pendapatan aku yang tak seberapa ini. Breastfeeding bukan sahaja hanya fitrah semulajadi tanpa kita perlu berbuat apa-apa, sebaliknya memerlukan effort yang tidak kurang pentingnya untuk merealisasikan sehingga ke 2 tahun. Betul tak?

Aku sumarizekan content video ini serba sedikit. Menurut wndyw1, beliau diemelkan oleh seorang ibu yang telah berEP selama 8 bulan. Pada sebelum ini, ibu ini tidak mempunyai sebarang masalah berkenaan milk production nya. Tapi lately ini, ibu ini merasakan ada penurunan didalam outputnya. Dan si ibu ini bertanya adakah sebab breastpumpnya yang menyebabkan penurunan dalam milk productionnya. Dan jawapan si wndyw ini adalah TIDAK.

Menurutnya, si ibu ini melalui apa yang dikenali sebagai milk production cycle. Bukan disebabkan oleh breastpumpnya. Dan pada pendapatku juga, at this stage (pada ketika usia baby 7-8 bulan keatas), milk removal frequency from the breast adalah sangat crucial. Tapi malangnya, pada ketika ini lah kebanyakan kita sudah take for granted dengan milk production kita. Sebab kita rasa ianya dah stabil. Padahal sebenarnya, ianya akan start deteriorating.

Senario dulu dan kini:

1. Pumping
Kita sudah tidak kerap lagi mengepam seperti ketika awal2 masuk bekerja dulu. Kalau awal 2-3 bulan pertama, kita pam 2-3-4 kali di ofis. Kita bangkit waktu malam, tengah-tengah malam semata-mata nak kumpul stok EBM untuk esoknya.

2. Makan & Minum
Kalau awal2 2-3 bulan dulu. Segala bagai stok makanan dan minuman untuk upkan susu semua kita lantak. Minum air, soya bagai berkoyan-koyan. Sekarang, kalau teringat jer minum air. Padahal, bada perlu adequate water in order to produce extra milk

3. Breastpump
Dulu kita rajin angkut pam ke hulu-hilir, punya semangat nak mengepam. Sekarang, rajin awak pam manual aje. Nak bawa pam dah berat. Sudahnya jarang pam kat ofis sebab tak sempat dan lagilah dah manual.

Dengan senario2 tersebut mulai sebati dalam rutin kita. Tidak hairanlah jika satu hari nanti akan memberi kesan pada milk production kita. Pesanan khidmat masyarakat untuk diri aku juga. Hopefully semangat aku tidak pudar lagi.

3 thoughts on “Can my breast pump decrease my breast milk?

  1. Rozy says:

    hmm… betul..betul..betull..

    dulu ku pam kat opis leh dapat 8oz/session
    lani ku bersyukur jaa kalau dapat 4oz..
    tapi ku maintain sesi pengepaman ku..

    cuma..ku dah xasik makan korma macam dulu.. hmmm sebab tu kot noo susu ku dah makin kurang kan..

  2. Hayatie says:

    Rozy..haha, wallahualam ler..tapi mungkin juga sebab semakin besar baby kita output kita pun dah tak seperti dimasa2 zaman kegemilangan dolu2..ditambah pula Faktor2 'M' yang kadang-kadang meracun kita..huhu

  3. fiza_qadida says:

    so…hapuskan sikap 'M dlm diri kite klu nak berjaya fully bf untill 2 yrs or more

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: