Kejadian Drapolene

Aku dah semakin ok. Dah tak sedih sangat. Mesti ramai yang tertanya-tanya, takpalah biar la aku simpan sendiri. Kalau boleh satu dunia aku nak cerita. Lepas satu hal, satu hal lagi. Pagi ni, rutin seperti biasa, aku nak kemas-kemaskan azri. Nak pakai kan dia cd. Sekarang ni azri semakin susah betul nak pakaikan cd, memang macam nak berperang! So aku terpaksa rasuah dengan dia dengan pelbagai benda yang baru. Maknanya, yang selalu2 die pegang memang tak jalan. Kena la kasi, benda-benda yang baru.
Tengah aku sebok2 nak pakai dia cd, patutla dia senyap semacam. Sekali aku tengok, mulut dia dah penuh krim pink drapolene tu. Wargghhh..dah macam ubat gigi. Cuak gila aku. Terus aku korek2 mulut cuci dengan air. Tah bila masa die capai drapolene tu, dah tu, caps die plak longgar. Aduh, mencabar kesabaran lagi betul la ni. Aku korek-korek mulut dia, sampai dia nak loya2 dah. Kadang-kadang dia ketap jari aku dengan gigi dia kuat2. Abis tanda-tanda gigi, kat jari aku. sakit giler! Hopefully, tak tertelan lagi la krim tu..

9 thoughts on “Kejadian Drapolene

  1. mamanoa says:

    uihshss…drapolene tu..
    da telan lum tha????ko cuci bebetul mulut anak ko..racun tu…jgn buat hal..aku cuak btul bender² camni kalu kena..kalu ada hubby aku trus aaku jerit panggil dia(aritu anak kna minyak angin skit pun aku da panggil namer jer macam nk gaduh dengan hubby ku) yer la..takut beb..
    nnt aku tanyer hubby ku nk wat camner ekk

  2. mamanoa says:

    hmm..cik somi xbyk membantu..dier suh mu cuci mulut anak mu dgn air yg manyak..n cik somiku ckp,better u bring ur azri to the hospital..(even anak u xtunjuk sakit lagi or paper symptom)bg dokto cek dalam dier plak..

  3. ibu_arifa says:

    byk tak dia 'mkn', risau gak lah..baik akak bwk ke klinik.

  4. asmaa says:

    macamana keadaan azri…
    dah dibawa klinik ker…

  5. Hayatie says:

    mamanoa…tak pastila ku..nak bawah ke klinik, dr nak check mana? apa tanda2 baby react dengan poison tu eh?

    ibu arifa…tak sure..tapi nampak penuh kat gigi..kat lidah mcm tak takda….

    asmaa…so far azri ok je…aduh…careless la ibu dia ni..

  6. Mrs. Adz says:

    menakutkan je baca ni..bahyakan kalau berlaku macam ni lagi..memang kadanh-kadang kita terlepas pandang.hopefully tak ade ape-ape la..

  7. mamanoa says:

    biler bb cam nk demam..sesak nafas..cirit-birit..xnk mkn..xnk BF..da kurang aktif…
    haa..kalu ada simtom-simtom tu..u bawak cecepat ke spital or klinik..sbb hubby i ckp benda tu gak yg dokto cek kalu gi spital pun..u monitor la azri..
    harap sgt dpt membantu

  8. luvhaziq says:

    tha,better mu bwk g jumpa dr.bwk skali drapolene tue biar dr tgk kandungan n dari situ dr tau ler bahaya ke x

  9. Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" says:

    put aside the worry & bahaya masuk drapoline dlm mulut…ya Allah, kiutnye la pegi masuk krim dlm mulut. sure time tu dia muka confuse & panic. hopefully, lepas ni dia learn yg bukan semua benda boleh masuk mulut. Cam anak dara i, pernah masuk mulut wet wipes. i tgh subuk2 lap bontot dia, rupanye dia beraya dgn wet wipes. pastu muka kerkerenyin semacam.

    put in the worry back into the story, huish bahaya tu. Just monitor la dia, kalau ada pelik2 cepat bwk pi klinik. it is dangerous kalau tertelan byk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: