First step

Bulan lepas aku bertekad menghadiri basic 20-hours lactation course held by ppum setelah banyak rintangan, onak dan durinya. Ini adalah sebahagian dari persediaan untuk aku dalam menuntut ilmu berkaitan BF ini. Hopefully aku tak endup EP untuk kali kedua lagi. Disamping boleh la aku mendalami ilmu kaunseling BF so that boleh la kasi advice serba sedikit berkenaan BF bila orang tanya nanti. Setakat yang aku termampu lah. I’m not pro and still learning.

It was a good course actually, i was hoping it could be opened to the public. Sadly!. Coz good things are should to be share not to be kept!. This course actually is meant only for ppum staff nurses, doctors and also a small quota for support groups. The content of the course is design to give full coverage about BF to the participants so that they will be able to guide mothers out there. I’m hoping to myself also that i’ll be able to breastfeed again when the moment comes! Chewah!

Me myself with aisyah and maryaaa, bergambar kenang daku dlm doa mu-kenangan with the AJK incharge for the lactation council board of ppum.


Ini kumpulan aku. Kumpulan 2. Yang dua orang lelaki tu adalah doktor, yang lain2 adalah staff nurse. Aku, maryaaa, aisyah, haza and ajasu are the only wakil for support. The rest are all ppum staffs and also some medic students from upm doing attacment.



Ini pula ada sesi bergambar untuk grup aishah.


These are our breast model. Hat tuk aku tu yang belah kanan yang macam breast engorgement pun ada, nipple pun terbesaq la plak!Yang tengah aisyah, yang kiri maryaaa. Ini part of assignment yang kena buat during the course, beside doing some visit to the post-natal and antenal ward in grouping, for case study and some counselling practices. Letih siot, tak cukup masa.




Deretan breast2 model by the participants untuk di undi. Siap ada pemenang untuk breast model terbaik tu. Yang pasti acikk punyo dah ouuuttt. Nak tahu pemenangnya? Pemenangnya adalah haza..wuhoo, wakil dari support group juga yang menang dan ajasu dapat 3rd place. Kira ok la tu..

So what next after this?There will be several follow-up courses to attend which i hope i’ll be able to make it. Kalau ada rezeki lah..

8 thoughts on “First step

  1. nikhazifah says:

    waduh..tahniah berjaya me'up'kan ilmu BF..bile mu nak bayar 'hutang' hari tu?

  2. luvhaziq says:

    wah…mu dh buka rahsia pertapaan mu.apsal xajakku skali weh…k gak ku attend kursus2 bf nie.

  3. Ely Hasrul says:

    jelesnyeeee…..

  4. Hayatie says:

    ok..nik…bila kita jumpa..ku setel hutang mu..hua hua

    Luvhaziq…haha..mu sepi sebok beroncall je…hihi

    ely.hihi, jgn ler jeles2..takda apa tu

  5. ILA says:

    wah,naper sedih ni..makan dalam nampak…be strong babe!

  6. Hayatie says:

    ila…thankss..ya..aku kena kuat!..

  7. Yatie says:

    sabar itu separuh daripada iman, duk dgn mentua mmg macam tu.. ikut mcm ku depan mertua pijak semut pun tak mati.. tu psl ku jadi menantu kesayangan… ekekekekekek

    meh cpt blk kajang…

  8. kakyong says:

    bagus ni..
    makin byk lah yg boleh dikongsikan di blog… keep up ur gud work…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: