Breast Support

Nak citer pasal BF. Walaupun aku tak dapat nak menikmati nikmat BF sepenuhnya (cuma pada awal2 dulu sahaja), still aku perlu mendalami ilmu berkaitan BF, chewah! Nak share skit mengenai blocked duct atau plugged duct. Kedua2nya sama maksudnya. Keadaan ini adalah dimana, breast rasa full tapi bila pam tak keluar sangat. Bagi yang exclusive pumping, keadaan ini mungkin jarang akan berlaku kepada anda. Sebab konsistensi pumping mengurangkan risiko berlakunya blocked duct. Yang selalu terjadi pada ibu-ibu yang BF+Pump. Blocked duct ini terjadi disebabkan pelbagai perkara (sumber kellymom):
Dari kesemua sebab-sebab terjadinya blocked duct seperti diatas, sebab musabab yang paling kerap adalah kerana inadequate milk removal due to disracted baby, hurried feeding, baby suddenly sleeping longer. Tapi kat sini acik nak highlight kan ada kemungkinan sebab yang ketiga iaitu pressure on the duct. Sering terjadi, para ibu memegang breast dengan cara pegangan gunting (scissor hold) yang secara tidak langsung menyebabkan bayi menghisap puting bukan breast dan menyebabkan cracked/sore nipples. Selain daripada itu scissors hold ini juga memperlahan aliran susu dan lama kelamaan akan menyebabkan blocked duct.

*Pegangan gunting (scissor hold)

Tetapi ada juga kes, pegangan gunting ini membantu, especially bagi mengurangkan risiko bayi yang kerap tersedak semasa BF. Ini kes bagi ibu-ibu yang mempunyai aliran susu yang agak laju pada awal2nya (forceful let-down) ertikata lain meriah susu ler ko! Jadi untuk mengurangkan risiko blocked duct ini, pegangan yang sebetulnya adalah dengan cara U-hold seperti gambar rajah dibawah.
*Pegangan C ( C-hold)

So pada sesiapa yang mengalami blocked duct ni, cepatlah cari solution sebelum ianya menjadi mastitis, kemudian teruk lagi terus jadi breast abcess. Sebab jika dah jadi mastisis, dah akan involve demam, rasa sakit dan sebagainya. So lagi kita tak boleh nak BF/express dengan selesa ye dakk! Nanti production pun effect, lagi haru! So jika masih dalam stage blocked duct ni. Kerap-kerap buat warm compress pada breast, mandi pun hot shower sahaja, atau amik botol mineral kecil letak air panas, golek2 kat sekitar breast, areola semua. insyallah!

4 thoughts on “Breast Support

  1. kakngah says:

    demam bengkak nenen ni.. jgn memain… sakit ooo.. aku pernh kene ms ank first dulu.. al maklum ler.. ms tu xder experience lg…

  2. Hayatie says:

    woo..series..mmg perkara normal la utk ibu2 yang bf ni ek..ku tak pernah rasa lagi

  3. kakyong says:

    engorgment… selalu gak kena, walau aliya dah hampir 1 tahun.. sebabnya terjadi : bila terlebih makan food yg mbanyakkan susu,,,,..😉

    btw, dah tahu cara nak atasi, so not a big deal… yg pntg harus bertenang..

  4. Afne says:

    yatie, afne tepek link entry ni kt pcm. sori tak tanya dulu. ada forumer pcm yg kena blocked duct ni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: