Keputusannya

Terima kasih pada kawan2 yang memberi pendapat berkenaan entri ini semalam. Hari aku pergi juga bawa Azri ke klinik setelah ku macam tak berpuas hati jer dengan merah2 tu. So doc tu pun check la. Dia kata memang ada infection. Doc esplen lagi maybe azri nak kena ‘phimosis’. Sebab dia tengok salur kencing dia agak kecik. Air kencing yang keluar tak habis, tersimpan dicelah-celah kulit tu. Lebih kurang gitu la explaination doc tu. Aku pun tak paham sangat memula. Bila dah sampai rumah aku gugel la phimosis tu hape. Phimosis adalah keadaan dimana foreskin (atau kulit ari ker)tidak dapat untuk mengembang. Keadaan itu berlaku disebabkan foreskin itu dah kena infection. Dan infection berlaku akibat dari air kencing dan ditambah, maybe pembersihan yang tidak sempurna. Dan menyebabkan kulit ari itu membengkak. Dan jadilah seperti keadaan seperti didalam gambar yang ku tepek di n3 semalam.

Wargh susah juga. Bersih2 sangat salah, tak bersih pun salah. Sebab dulu aku pernah beria-ia membersihkan bahagian dalam foreskin itu hingga menyebabkan kulit tu agak melecet (padahal aku dah buat sehabis gentle dah!) Sejak dari tu, aku serik nak cuci part tu. So aku just bersih2 mana yang nampak je lah! Doc ada kata juga, kalau tak setel juga, solutionnya adalah buat circumcision (sunat) je terus.

Doc prescribedNeomycin, antibiotic cream ni untuk disapukan 3 kali sehari. Macam2 hal lah! Seb baik azri tak meragam! Kuat anak ibu ni, ngee! Tapi part jumpa orang ramai2 dia takut, nangis tak hengat! Orang tua-tua kata, anak lelaki ni susah jaga masa kecil, tapi dah besar senang! anak perempuan pula, senang jaga masa kecil, dah besar susah pula! Ye atau tidak, wallahulam! Terpulangla….hihi

9 thoughts on “Keputusannya

  1. Ely Hasrul says:

    alhamdulillah infection and ade la solutionnye.. hish kena berjaga2 gak nih.. harap azri cpt2 baekkk

  2. ummiaqeef says:

    erm..dapat obat ye..semuga azri cpt sembuh..

    p/s : iye kan muke azri & aqeef x jauh beza..hehe..

  3. ibu_arifa says:

    capat lah sembuh yer azri..kesian acik baca citer luka2 cam ni..dah la baby lagi..

  4. mamanoa says:

    hmm..dulu kezen pnah kna ms kcik..tp org tua ckp *** buta..sbb ruang pee nk kua tu tersekat..huhhuh…
    xtau la kn..
    KASI POTONG SAMA ITU "BIRD" AZRI…HAHAAHAHA

  5. Yatie says:

    menantuku azri, sori untie tak dpt nk jenguk lg, cewah itu hari kat alamnda tido plak dia…

    get well soon ye… membesar bagai johan bole sama2 jadi doktor cam maira pasni kalo sakit sendiri rawat..gheghegheghe

  6. ADILA says:

    harap azri cepat sembuh

  7. asmaa says:

    alhamdulillah…
    semoga azri bertambah baik…

  8. asmaa says:

    yatie, nnt ambik award kat blog saya yer !

  9. Hayatie says:

    Ely..ye betul, kena jaga elok part tu..

    ummiaqeef..hihi..except kening mcm tak sama, kening aqeef lagi lebat.

    ibuarifa..thanks yer

    mamanoa..haha..macam2 hal! Harus kene potong ni.hihi

    Yatie,,ecehceh! oo maira nak jadi doktor yer..!

    Adila..thanks yer!

    asmaa…thanks juga..eh..award (mode terpinga)hihi..nnti ku cedoks..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: