Sebab CD?

Haha..awal2 pagi, dah tengok gambar 18sx, huhu. Oleh sebab nak menjaga sensitiviti aku dah edit2 skit gambar tu supaya taklah melucah sangat. Aku nak gak tunjuk, sebab nak puaskan hati. Mana tahu kalian pun pernah mengalaminya. Semalam petang, masa aku nak mandikan azri, aku nampak sesuatu yang kemerah-merahan kat hujung bird die. Tapi tak bengkak. Azri pun tak nangis2. Aku cuak ni. Adakah kerana CD? Kalau sebab cd kenapa baru sekarang lak kena selepas berbulan2 azri dah pakai cd. Cara dan kerapan penukaran semua seperti biasa. Pening2. Apa2 pun, aku mengesyaki gara2 cd juga. Mungkinkah air kencingnya semakin berubah kerana dah banyak makan kan, so bird die jadi lebih sensitif kot kot. Kenapa eh leh jadi macam itu?Haruskah aku bawa ke klinik ni. Kalian pernah mengalaminya tak?

16 thoughts on “Sebab CD?

  1. mirah says:

    yati, better bwk g jumpa doktor dapatkan nasihat..

  2. kakngah says:

    ish… misteri dh tu.. btl kata mirah. better bwk g jumpe doc.

  3. ummiaqeef says:

    xpernah lak jadi tp kalau berbiji² gatal kat bird tu ade la..mungkin sbb kite lmbat tukar cd..tp kat pic tu len mcm je..baik g doktor..

  4. ADILA says:

    rasenye lah kan yati sbb lambat tukar cd kot..mayra penah kene cam ni lah tp area punggung byk jugak..dila guna diaper rash yg buds tu..mcm selamat sikit untuk baby kan..

  5. Ely Hasrul says:

    mcm sakit aje..😦 bwk g jumpak dokter la.. patu jgn lupe bgtau ape sebabnye.. eeeii xsabo nk tau.. sami ade habits suke tarik bird dia semata enjoy bile mami dia jerit.. cis.. mana mami xjerit ngeri tgk dia tarik cengitu..

  6. fiza says:

    THA…ngilu ku nengok gamba tu, sian azri, bawa jumpa doktor lah.

  7. Riez says:

    tha, mu gune sabun pe? kyra ku pun sgt sensitif kulitnye, dulu pakai napikleen ada rasehes, pastu ku gune top aje oklaaa, skrg ku gune pureen had ada gak merah2 sket kt punggung die..tapi better le dari dulu ..

  8. luna says:

    This comment has been removed by the author.

  9. luna says:

    Salam Yati,
    Ianya infection seperti yang Iki kena. Baby yang memakai CD lebih rendah risiko nya utk melarat kerana CD kerap ditukarkan berbanding DD dan tiada campurtangan bahan kimia dalam proses itu.
    Infection terhadap penis bayi kerap berlaku (boleh dikatakan normal) kerana hujung kulitnya belum dibuang dan kotoran kerap 'tersimpan' di bahagian hujung.
    Bagi budak lelaki sebesar Iki yang bila masuk bilik air dah terjerit2 sbb taknak, penjaganya atau kak sue mungkin kelam kabut dan tak sempat nak belek serta bersihkannya betul2.
    Yati boleh bawa ke klinik utk ambil antibiotik. Menyunatkannya adalah salah satu alternatif bagi mengurangkan risiko jangkitan. Ianya tidak berbahaya cuma perlu dikawal.
    Baby tidak berasa sakit.

    Harap Yati tak risau ye🙂

  10. MatAhaRiKu says:

    yati..rasanya possibility u ada..kena g jumpa doc tkut infection..dh tu kat kawasan yg sensetif lak tu.. :d ..yati beli nappy liner pakaikan tuk azri sebb dia dpt elakkan direct contact azri nyer tut ke mesh CD..it works..try la..

  11. cintaKusayangMu says:

    tha..bg ku itew ade la infection..
    better mu bwa ank mu g klinik utk dptkn antibiotic…

  12. Hayatie says:

    mirah,kak ngah, ummiaqeef..risau juga ni, tapi tngok dulu untuk satu hari ini..tgok die melarat ke tak..

    Adila..azri takda lak rash kat bahagian2 lain..mmg selalu letak dropolene sebelum pki cd tu..tapi letak kat pnggung,celah2 kelangkang jer

    Ely..azri pun suke tarik2 bird asal aku buka cd die..otomatiss tangan die kesitu..huhu, akan ku report perkembangan dari semasa kesemasa..hahaha!

    Fiza..tu la, nampak mcm menyakitkan, tapi tengok die rileks jer..tu yang ibu die pun buat2 rileks ni hah..hihi

    Riez..ku gune sabun daia jer. tapi memang takde masalah sbb dah lama guna sabun tu. Memang takda rash pun kat kulit bonnt dia. tapi yang bird ni sbb ku rasa sbb lama perap dgn kencing kot..

    Kak sue..tu la, yatie pun ingat sebab lebih kurang juga lah. pasal dulu yatie bersihkan kulit dlm tu sampai melecet2.huhuh. Padahal dah lap2 selembut habis tu. sian die pastu bila nak pee pee nangis..sejak ari tu, tak berani tak bersih2kan beria-ia lagi…iki dah sunat ker?

    jun..betul jugak tu kan..pernah terfikir nak try juga nappy liner tu

    Qis..nak bawa, tapi ibu dia ni stay2 lagi nak tgu..huhu!

  13. kakyong says:

    Tha,
    spjg ku jaga anak jantan ku yg sorg tu memang xde pernah alami mcm ni… kena bawa g jumpa doktor ni.. dptkan obat nya.. sian kat azri..

    brp hari dah ni…

  14. syikin says:

    This comment has been removed by the author.

  15. syikin says:

    mcm mana yati dh cek doktor?

    ni sja nk share recommended detergent utk basuh cd pureen HAD, cosway biodegradable wash detergent, koa attack, top/trojan soap powder

  16. Hayatie says:

    kak yong..ku memang nak bawa..dah bawa pon..sehingga komen ini ditulis..hihi

    syikin..dah syikin…wah..ku guna daia..takleh ke ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: