Review: CD lagi

Aku nak komen lagi beberapa sample cd yang aku dapat dah 2-3 mingu lepas tapi aku tak sempat nak hapdet. Sebab nak kena try dulu kan, haha! Sekarang semua sample2 cd kebanyakan aku prewash sekali jer. Aku dah tak larat nak tunggu 2-3 basuh lagi. Buleh kah! Bedal jer la labu! Bocor pun nak kene basuh gak kan. Sep skit duit air aku..haha. Memang free pun bil air. Selangor kan free bawah 20L.

Ni sample cd printed yang baru babyland. Outer die PUL, so far puas hati. Takda problem lembik macam PUL babyland pocket yang kaler plain itu. Sample kali ni dia bagi inner yang cotton sama macam inner untuk Cartun printed die yang dulu. Oklah..pada yang suke cotton inner. kalau pakai seluar memang akan nampak bulky sikit lah. Lagi2 kalau pakai seluar putih, memang nampaklah corak2 die kat dlm tu. Datang dengan dua warna iaitu kuning hitam dan pink biru, corak yang sama cuma kaler yang lain. Cantik gak, takyah pakai seluar lagi dah!Tapi aku lebih prefer inner fleece. So aku request supplier ini untuk buat inner fleece untuk cd printed yang baru ni untuk next order. Berkenan? Leh wat pre order dengan ku untuk cd printed inner fleece ini..mueh2!

Yang ni pula adalah Coolababy AIO one size. Aku order sebab ada request dari kawan2 yang nak cube coola aio pula. Mula2 tak minat lak nak order. Disebabkan ramai yang tanya coola aio ni. Aku pun orderlah yer. Bila nak order mesti la nak torai kan. Hmm.. Disebabkan azri ku ni yang jenis heavy wetter. Yang sentiasa pakai 2 insert siang dan malam. So expectation ku pada awal mesti tak dapat bertahan lama seperti yang jenis pocket. Ye betul! Coola aio ini bertahan paling lama 2 jam sahaja. Dekat nak 2 jam seluar azri dah mula lembab die bahagian pinggan depan. Coola aio ini insertnya telah dijahit sekali dibahagian dalam inner fleecenya. Tiada juga bukaan pocket untuk slip extra insert seperti sesetengah cd aio yang lain. Jadi coola aio ini agak tidak sesuai untuk heavy wetter. Kalau anak kalians jenis yang pakai satu insert sahaja pada siang hari., mungkin sesuwaii lah. Tetapi sebagai salah satu cara mengatasi baby yang heavy wetter ni bila nak pakai coola aio ni boleh juga diletakkan jenis organic lining seperti bamboo, hemp, cotton dan sebagainya. Jenis2 ini boleh diletakkan direct dengan baby skin berbanding microfiber insert. Tapi dah serupa pakai pocket ajer! Ada yang minat dengan Coolababy aio ini? Leh koling2 acik ditalian hayat ini.

Yang ini pula Crazymomy cd. Sekali pandang macam takda beza dengan pocket yang lain kan? Yang buat ku nak beli cmcd ni sebab outer dia bukan PUL seperti cd2 yang lain. Outer dia diperbuat dari cotton yang dilaminet didalamnya. Menurut tuan tanah, Hanya warna purple ini sahaja yang outer die adalah cotton laminated, yang lain2 semuanya PUL. Ku kadang2 dah boring asyik pakai PUL yang keras semacam jer ni..haha! So, cd ni lembut jer. Rasa macam comfort jer bila memakai fabrik2 yang organic ini. Innernya pula adalah daripada suede cloth. Tapi kalau ada fleece, aku lagi suka,hihi! Dari segi performance, tidak menghampakan juga. Macamlah aku yang pakai. Aku dah start jatuh chenta pada cd cotton ini semenjak pakai cartoon printed cd dulu. Saper yang minat dengan cotton cd ni boleh leh coba2 torai cmcd ini. Syiok woo!Ibu suke anak gumbira!haha!

7 thoughts on “Review: CD lagi

  1. mamanoa says:

    beb…i dgn hubby i lg puas ati pkai CMCD drpd babyland…sbb babyland dier xkring cam CMCD la,layer dalam dier basah la..mertua i pun ckp xbesh sgt yg cartoon tu…yg CMCD mertua i pantang tuka nappy trus capai CMCD..senang dier ckp xyah pakai lampin kain guna pin sumer..

  2. Hayatie says:

    yer mamanoa..sebab babyland inner die cotton..bile inner cotton, die agak lembab bila dah pee pee berbanding inner fleece mcm coolababy atau inner suede mcm cmcd. ku lagi suke inner fleece…outer die cotton laminated..lagi lembut..

  3. Rozy says:

    ku cam nak jer menerai yg velcro..tp bila ku tingat si mat adip tu dah pandai tarik tarik..nek horror lakk.. so ku tetap maintain dengan coolababy snap ku…

  4. Hayatie says:

    ye betul tu rozy..kelemahan velcro ni..untuk baby yang dah besar..depa dah pandai2 tarik…azri ku kalau pakai veclro ni kene sarung kan seluar..takleh bogel2 dgn cd jer..mau jer die kopek velcro tu..kalau coolababy..leh bogel bercd jer..eheh..tapi seksa betul nak pakaikan pula..mcm nak bergusti tiap kali pakaikan coola kat azriku ni..hihi

  5. asmaa says:

    yatie,cotton printed cd, ia x lembab/basah sgt ker kain tu bila pee dlm tempoh 2 jam tu…kot ia jd ruam ….sy ada beli tp test kat ank no.2 umur 3 thn…kat bby x try lagik…

  6. sery says:

    daku pn dh da sume koleksi CD2 nih..smlm br dpt CMCD color purple tu..outer dia cotton kn..smlm ku dh prewash 3kali nmpak nk brbulu lak outer dia..hmmm..tp ku lum try lg dia nya prfrment..mybe mlm ni@ esk leh try..
    ku nya CD cartoon printed spongebob yg oder dgn mu tu dh mula brbulu outer dia sbb ankku asyik pilih 'bobob' jek tiap2 kali nk pakai CD..hadui..

  7. Hayatie says:

    asmaaa..ye kalau inner cotton ni mmg akan lembab kalau die dah pee pee nnti..tapi kene test2 juga kat baby. so far mcm azri ku takda masalah dgn inner cotton atau fleece..

    sery…haha..itulah kelemahan cotton, cepat berbulu. tapi nak buat camana..dari segi breathable dan comfort, cotton mmg no.1 lah. kalau cotton flannel mcm 'bobob' tu lagi la..cuma dpt dikurang kan kebuluan nya kalau masuk dlm laundry net…lawak ler anak mu sery, nak bobob ajer yer die..nasib azri ku lom pandai nak pilih2 lagi..agaknya mau gak lunyai bobob ku itu …hihihi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: