Enterobacter sakazakii

Ni satu satu info yang aku jumpa lagi semasa pertapaan aku. Kalau tak haram aku tak tahu pun pasal ini. Mengikut kata tok guru aku tu, dalam powdered infant formula (PIF), ada satu jenis bakteria. Bukan infant formula jer, dalam infant food processing pun ada juga. Bakteria ini yang dipanggil enterobacter sakazakii.

Menurut kajian, memang terdapat small number of bakteria ini dalam PIF yang boleh menyebabkan sepsis, neonatal meningitis terutama kepada newborn yang seawal 28 hari, low-birth weight infant, imuno-compromised infants (ni baby yang dilahirkan oleh HIV mothers yang perlu diberi imunoglobulin dalam masa 72 jam selepas kelahiran sebagai defense mechanism mereka agains virus HIV tersebut). Simptom2 untuk enterobacter sakazakii infection ini adalah seizure, brain abcess, developmental delay dan juga kematian. Sebab itu, dalam instruction penyediaan formula ni, diorang akan suruh bancuh dengan air yang panas dahulu kemudian baru dicampur dengan air suam.

Secara amnya, bakteria Enterobacter sakazakii ini juga boleh dijumpai dalam infant food manufacturing environment dan kadar bakteria itu dalam PIF adalah masih rendah mungkin pengeluar2 FIL terpaksa membuatnya dalam keadaan yang betul2 bersih dan berhati-hati dalam kaedah pensterilan, men-nyah kuman alat2 pemprosesan susu tepung mereka. Hopefully lah ek! Tapi still dalam konteks mass production tak mustahil ianya boleh terlepas kan. Aku malas nak translate artikle2 yang aku baca, just buat short general summarization, selebihnya aku linkkan buat further reading pada sesiapa yang rajin.hihi! It is worth to read!

Background information on Enterabacter Sakazakii (E. sakazakii)

Enterobacter sakazakii: Infections Associated with Powdered infant formula

Enterobacter sakazakii

Enterobacter sakazakii: Common Bacteria & Viruses that can cause food poisoning

Enterobacter Sakazakii and Other Microorganisms in Powdered Infant Formula. Meeting Report

atau kalau nak more in info lagi leh try search kat yahoo atau google! Selamat berguglingg yer kalians!

6 thoughts on “Enterobacter sakazakii

  1. nikhazifah says:

    owh..baru ku tahu nape perlu penyediaan dan penjagaan rapi utk botol2 susu anak..enterobacter sakazakii ni mmg wujud rupenye dalam susu tepung..ish..ish..hebatlah pertapaan mu..

  2. Aishah says:

    yes mmg wujud and mmg takleh remove….so tuk mengelakkan benda2 ni ..BM la yg terbaik…mmg ternyata selamat and economy😀

  3. nikhazifah says:

    yang baru kubaca tadi,E. sakazakii ni menyerang saluran darah dan sistem saraf usat..itu yang boleh sbbkan penyakit seperti yg tlh dijelaskan oleh yati. Ia boleh mendatangkan kesan buruk pada sume golongan dan terutamanya pada infants.

  4. syikin says:

    ku xtau la plak susu formula kena bancuh dgn air panas huhu
    ku hentam blasah je bancuh fm kat syifa, patut la cikgu tadika dia bancuh panas2
    tq yati, apa2 kongsi lg… yg skit2 tu mu kongsi2kn, yg byk2 pun mu kongsi2 kan

  5. Hayatie says:

    wah..terell mu nik..kejap jer dah mengugel yer…bagus2..good info..

    syikin..beter bancus air panas dulu yer dear…

  6. EcoT says:

    tak pernah lak jumpa enterobacter dlm susu.selalunya ada acinetobacter spp tu pun sebab kontaminat semasa penyediaan.selain daripada susu formula..dalm nestum pon bole jadi ada gak ker?nmapaknya…i kene kultur dulu lah sebelum bg kat bb…meguji kesterilan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: