Alangkah indahnya..

Lamanya tak meroyan. Dah jauh ketinggalan bulan ni. Kalau tidak aku mesti nak cukup kan sekurang-kurangnya 30 n3 sebulan..haha! Bila dah lama tak tahu nak macam mana nak mula. Sepanjang pertapaan ku beberapa hari menimba ilmu penyusuan susu ibu ini dengan lebih mendalam lagi, banyak juga yang aku nak share tapi selow2 la eh. Ini adalah diantara salah satu yang aku nak share. Ada satu video yang aku dah tengok, yang aku rasa macam nak nangis bila menyaksikan beginilah fitrah manusia. Betapa indah dan agungnya ciptaan tuhan ini. Rasa macam ingin aku putar balik masa nak lakukan seperti ini dekat azri ku. Video ini adalah berkenaan bagaimana kita seharusnya memulakan penyusuan sejurus sahaja selepas bersalin. Initiating breastfeeding within an hour after birth (UNICEF, WHO, Waba). Bertapa penting waktu itu, kerana pada ketika itu lah, tahap kepekaan bayi sangat tinggi. Video ini juga mengisahkan bagaimana bayi yang baru lahir belum lagi di potong tali pusatnya, belum lagi dicuci bersih tubuhya, terus diletakkan diatas dada ibunya (skin-to-skin contact) dan berjaya mencari breast ibunya tanpa bantuan. Jom layann!

11 thoughts on “Alangkah indahnya..

  1. akma says:

    wahhhh
    patut la sepi
    rupanya g bertapa yeee
    bagus2 penuhkan ilmu d dada
    nnt leh share pd kami kannnn
    tha
    jgn d ingat benda yg lepas tp belajar dr kesilapan lalu utk jg yg terbaik (ne bkn utk mu je tp utk ku jua) hahahaha
    fes memang akn wat silap tp dh lumrah manusia mcm tu kan
    m b rezeki pae yg mu timba ne utk 2nd bb kot
    so ape lg cepat2 la proses utk 2nd bb
    leh turun kan semua utk dia
    walaubagaimana pun mu dh wat yg terbaik wat azri mu tu

  2. umisyifa06 a.k.a syikin says:

    suka ku tgk video ni hayati, thanks for sharing!

    masa naufal lahir dlu, merasa jugak la nurse terus letak kat dadaku, dlm lps sejam dpt nyusu naufal dlm LR, mmg daya kepekaan dia lbh tinggi sbb dia terus pandai hisap B

    tp masa syifa dlu, xde plak nurse ltk kat dada sejurus slps lahir… hari ke3 baru ku dpt nyusukan syifa, dia x pandai menghisap,agaknya daya kepekaan dia dah xde… lps picit B,nampak keluar susu ku sua kat mulut syifa baru dia pandai hisap…

    masa syifa dlu mmg niat nak nyusukan dia,tp benda ni bkn skdar niat perlukan ilmu, dlu2 ku tak tau plak kena ada skin to skin contact, bf within 1 hour after deliver, alhamdulillah jumpa SI dpt jugak praktis masa naufal

    sori eh terbuat mcm rumah sendiri plak hehehe

  3. shuzana says:

    thxs 4 sharing d video..mase shu 1st bb pun..shu jadi EP tegar..tp bila 2nd bb ni..shu dapat BF aqila..sbb midwife kat sini..mmg wat skin to skin..bb lap2 je..terus diletakkan kat dada shu ni..mmg bb pandai hisap..tp sayang..susu x kuar lg..pas 3 hari baru ada susu..nasib baik aqila x konfius puting..alhamdulillah..

  4. Riez says:

    huhu..mengalir air mataku melihat video ini, sesungguhnya Allah itu Maha Bijaksana, Maha Penyanyang dan Maha Pengasih..

  5. ummiaqeef says:

    syahdu n terharula tgh video ni..teringat mase melahirkan aqeef dulu..mase midwife tu letak kat sisi kite dan suh bf kan baby,terus aqeef isap..terharu n bangga mase tu sbb dah jd ibu..

  6. kakngah says:

    ms anak sulung, camtu la.. terus letak bb kt atas dada. masih berdarah & lendir. mmg blm dibersihkan lagi. hangatnya…. Tuhan sj yg tahu. ssh nk ckp la…
    tp, ank no. 2 & 3, lahir je.. bidan tanya jntina, terus depa bwk g bersihkan. kendian baru bg kt kite.
    coming no. 4, nk rqst camtu la…

  7. Hayatie says:

    akma..toceh! diatas kata2 semangat mu itu…

    umisyifa & syu..baguskan klu diorang trus letak baby kat dada kita. itu lah yg sedang diusahakan oleh hospital2 rakan bayi kita di sini..

    Riez & ummiaqeef, ku lagila terharu..sob2

    kakngah..ye ye..insyallah untuk yg no.4 ini!..

  8. juanita says:

    menitis ari mate ku

  9. Nik Ha says:

    Huhuhu..nak nangis, ku tak pernah merasa bb letak kat dada & nyusu dlm sejam pertama.Sape suh bsln kat spital tak bb friendly?ketuk pala sendiri nih.takpe takpe nanti 3rd bb ku nak merasai momen nih.Doakan ku (lg 2thn kot kalu ada rejeki..Amiin)

  10. mama-qaisara says:

    thanks for sharing this video…teringat the first moment sya bfeed my daughter.alhamdulillah,sara dah pandai menghisap…dr labour room dh dpt breastfeedkan dia..😀

  11. Nur Faziha says:

    sayunya.. teringat masa bersalin anak2.. syukur alhamdulillah saya ada kesedaran nak menyusukan anak dari awal lagi.. thank you so much for sharing this video..!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: