How milk production work?

Disebabkan ku tak tahu nak meroyan apa dah. Meh ku nak kongsi sikit info ini yang aku terjemahkan mengikut suke-suke haku supaya lebih mudah aku faham. Oleh kerana selalunya, orang lebih senang menerima gaya penulisan yang lebih dmost santai dari yang berbentuk teknikal atau lebih2 lagi kalau dalam bahasa lain..haha!

Penghasilan susu ini dikontrol oleh 2 jenis sistem iaitu Endocrine dan juga autocrine. Penghasilan susu ini terbahagi kepada tiga peringkat. Pada dua peringkat yang pertama iannya dikawal oleh sistem endocrine iaitu secara hormonal. Dan jika semua hormon2 ini cukup, ibu-ibu akan mula membuat colostrum di akhir2 kehamilan lagi sehingga waktu bersalin. Dan endocrine sistem ini akan terus meng-control pengeluaran colustrum ini sepanjang tempoh ni sehingga 30 hingga 40 jam selepas bersalin. Pada ketika ini sistem endocrine ini meng-control sama ibu menyusu kan bayi atau tidak. Ibu akan mula merasa pengeluaran susu ini setelah 2-3 hari selepas bersalin.

Selepas daripada peringkat kedua itu, ianya akan bertukar kepada sistem yang dipanggil autocrine control system. Pada peringkat, hormon tidak lagi memainkan peranan utama lagi, pengeluaran susu di kontrol sepenuh di breast iaitu pengosongan breast yang sentiasa. Samada dengan breastfeeding atau breastpumping. Dimana, breast akan sentiasa menghasil susu jika susu sentiasa dikeluarkan dari breast. Kepantasan breast menghasilkan susu juga adalah bergantung kepada berapa kerap dan cepat susu dikosong dari breast. Lagi banyak susu terdapat dalam breast, lagi lambatlah production susu.

* FULL
Breast
= SLOWER
Milk
Production
* EMPTY
Breast
= FASTER
Milk
Production

Kesimpulan, tiada alasan mengapa susu berkurang, jika tidak melibat faktor2 kesihatan yang lain atau pun berkaitan dengan menstruation. Susu berkurang adalah kerana faktor diri kita sendiri, berapakah kita mengosongkan susu didalam breast? Berapa kerap kita mengepam sehari?atau berapa kerap kita menyusukan anak kita sehari? atau jika anak kita menyusu sekalipun adakah anak kita betul2 efisyen mengosong susu didalam breast? Faktor-faktor yang kita selalu anggap remeh ini lah menjadi punya susu mulai berkurangan. Dan setelah berkurang, ditambah lagi dengan faktor STRESS kerana memikirkan susu yang mulai berkurangan. Wallahualam.

2 thoughts on “How milk production work?

  1. fiza says:

    THA, baru ku tahu, penghasilan susu ni pon ada sistem gak erk.

  2. madanishoppe says:

    Thanks a lot kak. Saya dah dapat jawapan kepada persoalan saya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: