How important is the hind milk while breast pumping?

Satu video yang ku terjumpa dalam bagaimana untuk mengeluarkan hindmilk dari breast. Hindmilk ni adalah susu yang lebih pekat dan kaya dengan lemak dan dikatakan akan mengenyangkan bayi. Hindmilk yang selalunya ada dibahagian belakang breast dan selalunya yang akan keluar kemudian setelah air susu yang agak cair (foremilk) keluar dulu. Adakalanya, hindmilk ini tidak keluar bagi sesetengah orang, dan beranggapan susu mereka yang kuar agak cair iaitu foremilk sahaja yang keluar. Oleh sebab itu, satu urutan yang lembut diperlukan bagi meransangkan hindmilk keluar dari breast seperti dalam video dibawah ini. Jom layann… abang-abang silap tutup mata..

5 thoughts on “How important is the hind milk while breast pumping?

  1. nonnie78 says:

    tha, napa ku tak boleh tgk video ni? mu bagi link kat ku.. tak puas ati tak leh tengok ni.

  2. Hayatie says:

    nonnie..mu leh tgok kt link ini.. copy paste kat add bar mu :

  3. Liz says:

    owh, ni ke urutannya?

    actually, since beberapa bln lepas, ku dah buat urutan tu setiap kali ngepam. sambil ngepam sambil urut pun ada. patut la skrg ni susu yg keluar tu penuh dgn lemak.

    ku perasan sbb masa awal2 dulu, susu tu cair je. but now, mmg pekat dan berlemak.

    ku tatau lak tu urutan utk keluarkan hindmilk. ku urut sbb nak bg susu tu keluar dgn lancar je. hikhik

  4. Mrs Azmar says:

    hai..

    salam singgah..

    nice info..sbb sy pon having a prob..wondering why susu saya ni cair je..

    the next pumping session..nk try le..

    thanks..

  5. Hayatie says:

    Liz..haha, bagus la tu, biar susu pekat lemak berkrim jer..baby lagi cihatt!

    Mrs Azmar,..biasanya mmg digalakkan pun untuk urut2 lembut time pumping ni..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: