Semut api

Tensi betul aku. Lately ni rumah ku memang diserang semut api dengan kadar yang agak melampau juga. Pantang jer ade sebutir makanan jatuh kat bawah, kat tepi dinding ker, sekejap jer kena hurung. Puas dah aku spray kat tempat-tempat laluan semut2 tu. Pandai jer diorang bukak laluan baru pula. Toto tempat azri buat tiarap/golek-golek pun kadang-kadang ada semut api. Sebab kadang-kadang ada sisa susu tu kan. Padahal ku dah sidai kat atas ampaian tu tiap kali tak guna. Semut-semut tu boleh pula meniti kat ampaian tu pula semata nak pegi kat toto tu. Azri pun dah banyak kali asyik kena geget semut kebalakangan. Selalu ku nampak bintat2 kat kaki/peha dia. Sebab kat rumah jarang pakai seluar, hanya pakai cd jer. Tu yang ku rasa semut2 sesat kat toto die tu walau ku dah kebas bagai.

Bukan aje hurung sisa makanan, benda-benda yang bukan makanan pun kena kebung gak. Contoh benda-benda feveret semut kat rumah aku ni, cotton bud. Keje aku asyik beli cotton bud baru je. Letak je atas almari, sekekap je da kena kebung. Pad yang aku simpan dalam lemari, pun tengok2 kena kebung gak. CD pun. Yang cd ni part feveret die kat belah dalam poket, kat PUL tu, suke betul semut tu masuk dalam tu, sebab ada rasa getah2 kot. Pastu memang takleh letak dlm bakul dah cd2 tu. Ku kena gantung dalam diaper stacker. Satu lagi towel mandi yang bersidai kat hangar. Huh, ni paling bahaya, memang selalu kena check, pernah skali aku amik towel pas mandi tanpa aku check, rupanya satu towel dah ada semut. Huyoo..terus aku terjun bilik air balik. Sakit kena gigit!

Hari ini, aku hangin lagi bila tengok semut-semut ni dah melampau betul. Patutlah azri ku melalak masa tengah syiok dia golek2. Ku check rupa bawah leher dia ada 2-3 ekor semut sesat. Dah 4-5 bintat ku tengok kat celah-celah leher die. Siannya. Alang aku yang tua ni pun kena geget semut kat badan, rasa nak menjerit, ini kan pula 2-3 ekor terselit bawah leher lak tu. Rasa macam aku nak BAKAR je terus rumah ni. Ini baru dikatakan marahkan nyamuk kelambu dibakar, marahkan semut??..haha! Tapi mengikut kata makcik2 jiran ku, depa kata tanah perumahan aku ni bekas ladang getah dulunya. Tu pasal, banyak semut api..hmmm

6 thoughts on “Semut api

  1. lili11 says:

    Ih ciannyer … mungkin kedai hardware ada jual ubat matikan semut kot. Cuba terai yer…

  2. cintaKusayangMu says:

    tha..ku prnh alami kes cmni…susu ku tumpah skit pn dorg nk kejekn..ku tau la semut xde susu.(yeke??),,hehehe..

    pastu ku cari kapur ajaib utk halau smut..ku conteng2 dinding n lantai..alhamdulillah..semtu xberani nk berumahtangga lg..

  3. Afne says:

    siannya azri. kena cari ubat semut.

    afne dulu masa rmh sewa bujang pernah gak ‘diserang’ semut. jemur kulit telo, tumbuk halus pastu tabur kt kawasan semut tu.

  4. Hayatie says:

    Lili..ye ker..nnti ku nak gi survey

    Cintakusayangmu..ku ada gak buat contengan mural didinding ku..tapi tak jalan

    Afne..kulit telur yer..hmm..buleh dipraktikkan tu..

  5. CuppyCakeMommy says:

    yati.thanks for the CD k..sorry tak leh nak borak panjang2 mlm tadi sbb hubby dah penat nak balik..heheh..
    pasal semut tuh,ada ubat semut jual kat pasar malam..or kedai ubat china..sebungkur rm1 je..tabur je..confirm semut lari

  6. nikhazifah says:

    ku takde petua..harap2 cepatla mereka pindah dari rumahmu..sian azri…cian mu jugak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: