Cirit Birit?

Aku hairan apesal azri lepas makan jer terus die poo poo. Awal-awal tuhari taklah macam tu. Start semalam. Makanan masih yang jenis sama nasi+kentang+carrot. Ker memang baby macam tu, ku jer yang tak tahu. Tapi yang bezanya bubur yang azri makan semalam, aku terlebih sudah kan carrot. So jadi oren giler bubur nasi+kentang tu. Aku prepare makanan tu hari ahad pagi. Then ku chill-kan. Semalam still ku bagi balance yang ku fridge kan. Sebab, awal2 tuhari pun ku beri bubur yang dichill-kan (pastu warmkan) pada azri ok jer! Kesian plak ku nengok, pas dah poo poo besar wane carrot bagai tu, ada plak tercirit-cirit skit selang2 2-3 jam. Adoii, ana sudah felik&fenin lalat lah!

11 thoughts on “Cirit Birit?

  1. ILA says:

    hmmm,ok kot sbb faiz masa start mkn mmg berak jer pas makan…lama2 bila perut dia ok,back to normal lah…tp klau bagi more oat or fruits mmg senang beraklah…jgn risau yer asalkan taklah lebih dari 6 kali sehari kot…

  2. miela77 says:

    salam…mungkin perutnya tak leh terima kot..jgn jd baby qis….pakar suspek ususnya tak leh mengembang n menguncup…so nak amik cebisan ususnya utk ditest…takutnyer dengar…

  3. asmaa says:

    sabar yer yatie…
    cuba tukar menu makanan…mcm saya,seminggu sekali akan tukar menu…kita boleh lihat ia sesuai @ tak sesuai bagi sesuatu bahan makanan yg kita masak…cubalah🙂

  4. Normaliza says:

    rasanya kalau poo poo azri tak keras atau tak cirit ok kot. yamin pun penah gak jadi camtu. tapi yamin makan makanan yg fresh je la. hari2 kena masak..

  5. elysuhaili says:

    selang 2-3 jam? ermmmm sami pon kuat poo poo tapi tnya paed ok.. cuma xdek le selang 2-3 jam.. if risau jumpa aje docter.. cuba buat carrot kurma.. ermm musti sedap.. ewahhh kalu pasal mkn.. sume bende ku telan.. hehehhe

  6. Mama Shinta Musraika says:

    salam
    slalunya kalau shinta mkn byk. maka kuatlah dia poo. kalau makan sikit kadang sehari tak poo langsung. lagi satu memula start mkn dulu shinta memang byk kali poo. tapi lelama shinta kian aktif.. makin jarang poo mungkin sebab dia dah byk guna tenaga coz aktif sgt. tak tau la tu teori ku semata-mata hehe! ku jua masak tuk shinta tiap hari.. hanya yg fresh untuk dia. penat tapi berbaloi!🙂

  7. herni says:

    dak iman mmg normal pas mkn yak, mkn, yak…tp klu cirit tuh try mu cek takot xsesuai mknn chill ke, pncemaran silang ke…xpon mu slh mkn beb…

    mcm iman hr ni cirit gak tp ku tahu sbb pagi td beria kubedal jeruk mangga muda hoho~

    lg satu part poo tuh mmg normal bb nk sesuaikan kilang pghadaman diaorg dgn solid hoho~ nway chaiyok tha!

  8. Hayatie says:

    Thanks kalians for the suggestion, really appreciated it..bontot die dah merah dah..die start melalak, bila die poo & time nk cuci poo poo die..sbb sakit..sob sob…rasa mcm nk benti dulu mkn sehari dua sampai kulit die tak melecet dah..dilema sungguh daku..huhu!

  9. nadnye says:

    Cian dia… sakit tu..
    rasanya kalu berhenti dulu pun okay gak.. cuma kene kenal pasti makanan apa yang buat dia meragam..
    cuba bagi satu jenis makanan saja.. tengok ada effect tak..Sarah pun baru jea introduce solid, Pagi kadang kentang, tgh bubur nasi , petang epal…setakat nie semua fresh la.. okay cuma banyak kali poo poo…empat kali sehari..

  10. Liz says:

    maybe kena stop dulu la. x wajib pun kena bg mkn 2-3 kali sehari as long as dia minum susu. kalau above 1 year tu, lain cerita la.

    bila nak introduce solid food, better hanya beri satu jenis makanan aje. guna 4 days wait rule. pastu, cuba bg menu lain pulak. kalau 2-2 ok, baru combine 2 jenis menu nie. dr situ, kalau jadi apa2, kita leh detect makanan mana yg bg reaksi kat anak.

  11. Hayatie says:

    nadyne,..tu la ku tengah mengetest2 satu2 balik ni..

    Liz, mmg aku nak stopkan dulu..haha..mula2 bagi bubur, pastu bubur+carrot ok..tapi ku takde la tunggu 4 hari, 2 hari jer ku dah campurkan..huhu..tak sabar..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: